Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Desátý den Wimbledonu: Životní šance pro Musettiho a Fritze i souboj vítězek z Roland Garros

Lorenzo Musetti hraje svůj životní Wimbledon.
Lorenzo Musetti hraje svůj životní Wimbledon.Profimedia
Ve středu se ve Wimbledonu rozhodne o zbývajících semifinalistech a Livesport Zprávy představují všechny čtvrtfinálové duely. Barbora Krejčíková (28) se pokusí přejít přes lotyšskou ranařku Jelenu Ostapenkovou (27). Poté se na "jedničce" představí dva muži, kteří ještě nikdy nehráli grandslamové semifinále. Australan Alex De Minaur (25) se mohl těšit na podporu publika v duelu s Novakem Djokovičem (37), nicméně v odpoledních hodinách oznámil, že kvůli zranění hrát nemůže.

Barbora Krejčíková – Jelena Ostapenková

14:00, kurt číslo 1

Střet dvou bývalých vítězek Roland Garros nabídne dva odlišné tenisové styly. Jelena Ostapenková vládne silnou a přesnou rukou a na wimbledonských kurtech nepotřebovala ani moc pohybu, aby postoupila do čtvrtfinále. Naposledy si za pouhých 68 minut poradila 6:2, 6:3 s Julií Putincevovou, která šokovala vítězstvím nad světovou jedničkou Igou Šwiatekovou. Na cestě mezi nejlepších osm prohrála pouhých 15 her, což je ve Wimbledonu nejméně od výkonu Viktorie Azarenkové z roku 2012.

Udivují i statistiky naběhaných metrů Ostapenkové, ve čtyřech doposud odehraných zápasech potřebovala jen 3340 metrů, to Barbora Krejčíková má téměř trojnásobek (9940) a to ještě její zápas s Jessikou Bouzas Maneirovou končil předčasně skrečí soupeřky.

Vzájemná bilance ale není pro českou tenistku přívětivá, Krejčíková prohrála pět ze sedmi zápasů a v posledních třech střetnutích (Dauhá 2022, Řím a Birmingham 2023) nesebrala Ostapenkové ani set. Zdá se však, že po několikaměsíčním trápení ale Krejčíková našla pohodu, letos ve Wimbledonu konečně zkompletovala čtvrtfinálové účasti na všech čtyřech grandslamech a zápas od zápasu její výkon graduje.

Naposledy porazila 7:5, 6:3 letos výborně hrající Danielle Collinsovou, když proti nasazené jedenáctce získala 80 % bodů po svém prvním servisu. Zajímavostí je i fakt, že obě rivalky jsou stále ve hře i v turnaji čtyřhry.

Elina Svitolinová – Jelena Rybakinová

14:30, Centre Court

Elina Svitolinová sice už mohla v prvním kole balit kufry, ale přežila mečbol s Magdou Linetteovou a od té chvíle ničí jednu soupeřku za druhou. Čtvrtfinále Wimbledonu bude hrát potřetí v kariéře a vypadá to, že do něj nastoupí ve výjimečné formě.

V osmifinále deklasovala za necelou hodinu 6:2, 6:1 Číňanku Xinyu Wang, když v zápase trefila 21 vítězných úderů a vyrobila jen 10 nevynucených chyb. Ukrajinská tenistka neměla vůbec snadný los, vedle Linetteové musela zdolat i finalistku posledních dvou ročníků Ons Jabeurovou (6:1, 7:6). Byl to její první skalp hráčky TOP 10 od loňského Wimbledonu, kdy v Londýně porazila Igu Šwiatekovou.

Jelena Rybakinová se ale cítí ve Wimbledonu jako ryba ve vodě. Ve čtvrtfinále v All England Clubu je třetím rokem po sobě, vyhrála 18 z 20 duelů a suverenitu dokumentovala vítězstvím nad Carolie Wozniackou, které povolila jediný game.

Vzájemná bilanceje vyrovnaná, každá z hráček pro sebe získala dva duely. Zdá se, že Rybakinová by vzhledem ke své hře plné tvrdých úderů měla mít na nejrychlejším povrchu lepší šance, jediný souboj na trávě také před třemi lety v Eastbourne získala pro sebe. 

Lorenzo Musetti – Taylor Fritz

16:00, kurt číslo 1

Je to motivace jako hrom, ani jeden z rivalů nikdy nebyl v grandslamovém semifinále. Taylor Fritz má dokonce čtvrtý pokus a nejblíže k proniknutí mezi nejlepší čtyřku byl předloni právě ve Wimbledonu. Tehdy dosáhl na své první grandslamové čtvrtfinále, jenže v něm nedokázal dorazit zraněného Rafaela Nadala. Legendární Španěl poté z turnaje odstoupil a k semifinále vůbec nenastoupil.

Lorenzo Musetti ale hraje v Londýně velmi sebevědomě. Vzal sebou rodinu, na tréninky vozí kočárek se čtyřměsíčním synkem a na kurtu je pohoda znát. Naposledy vyřadil nebezpečného Francouze Mpetshiho Perricarda, který v průběhu turnaje pálil v průměru 35 es na zápas. Přesto se Musetti dostal k 15 brejkbolovým šancím a pět z nich proměnil. Dokonce nepotřeboval ani jeden tie-break (4:6, 6:3, 6:3, 6:2).

Ani Fritz neměl lehké osmifinále, ale favorizovaného Alexandera Zvereva porazil 3:2 na sety, i když první dva prohrál. Možná mu ale trochu pomohla zdravotní indispozice německého tenisty. Ve vzájemné bilanci je na tom Fritz lépe, vede 2:1 a vyhrál i doposud jediný zápas na trávě.