Čeští muži ve Wimbledonu končí. Poslední naděje Macháč prohrál druhé kolo se Safiullinem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Čeští muži ve Wimbledonu končí. Poslední naděje Macháč prohrál druhé kolo se Safiullinem

Tomáš Macháč byl poslední českou nadějí ve dvouhře mužů.
Tomáš Macháč byl poslední českou nadějí ve dvouhře mužů.Profimedia
Tomáš Macháč (23) předvedl v prvním kole Wimbledonu senzační obrat z 0:2 na sety a také manka 0:5 v rozhodujícím dějství, ale další otočku po prohraných úvodních dvou setech nezvládl. Poslední český zástupce ve dvouhře mužů nestačil ve druhém kole 2:6, 4:6, 7:5, 3:6 na loňského čtvrtfinalistu Romana Safiullina (23). Rus si o osmifinále zahraje s Arthurem Filsem (20).

Macháč – Safiullin 2:6, 4:6, 7:5, 3:6

Tomáš Macháč ztroskotal i na třetím letošním grandslamu na ruském protivníkovi, ve třetím kole Australian Open byl nad jeho síly Karen Chačanov a ve stejné fázi French Open nestačil na Daniila Medveděva. Ve Wimbledonu začal neskutečným obratem proti lucky loserovi Davidovi Goffinovi, ale otočka proti loňskému čtvrtfinalistovi Romanovi Safiullinovi se mu nepovedla.

Zatímco proti Goffinovi zlikvidoval manko dvou setů i stav 0:5 v rozhodujícím dějství, proti Safiullinovi se k obratu jen nadechl. V utkání celkem osmkrát ztratil podání a zdramatizoval ho pouze na konci třetí sady, když zlikvidoval dva mečboly a set nakonec urval na svou stranu. Také ve čtvrtém dějství však neustále dotahoval náskok soupeře a tentokrát srovnat skóre nedokázal.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Macháč si vyzkoušel Wimbledon potřetí. Debut v roce 2021 zakončil už v kvalifikaci, kterou loni zvládl, nicméně vypadl hned v prvním kole s domácím Cameronem Norriem. Tráva je jediným povrchem, na němž ještě neprorazil. Na pažitech má kariérní bilanci 6:6.

Vyřazení rodáka z Berouna znamená konec českých nadějí ve dvouhře mužů, už v úvodním kole vypadli Jakub Menšík a kvalifikant Vít Kopřiva. Macháč navzdory této porážce prožívá od konce loňské sezony životní období. V letošním roce se usadil v TOP 100 a následně i nejlepší padesátce žebříčku a zahrál si v Ženevě své první finále na okruhu ATP.

Safiullin by mohl ve Wimbledonu zlomit krizi, kterou si prochází od ledna. V obhajobě loňského čtvrtfinále bude pokračovat proti dalšímu hratelnému protivníkovi, a sice Arthurovi Filsovi, jenž postoupil po skreči Huberta Hurkacze.

Hurkacz, který se řadil mezi černé koně letošního Wimbledonu, si krátce po odvráceném mečbolu v tie-breaku čtvrté sady zranil při skočené rybičce pravé koleno. Kulhající Polák po ošetření zkusil ještě pár bodů, ale nakonec Filsovi za stavu 6:7, 4:6, 6:2, 6:6 ze svého pohledu vzdal. Francouzský mladík si zahraje své premiérové třetí kolo na grandslamech.

Výsledky Wimbledonu ve dvouhře mužů