Alcaraz byl blízko vyřazení. Obhájce titulu přežil ve Wimbledonu pětisetovou bitvu s Tiafoem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Alcaraz byl blízko vyřazení. Obhájce titulu přežil ve Wimbledonu pětisetovou bitvu s Tiafoem

Aktualizováno
Obhájce titulu Carlos Alcaraz byl kousek od vyřazení.
Obhájce titulu Carlos Alcaraz byl kousek od vyřazení.AFP
Carlos Alcaraz (21) mohl zakončit obhajobu loňského triumfu ve Wimbledonu už ve třetím kole. Úřadující šampion ovšem v pravou chvíli zabral a trápícího se Francese Tiafoea (26) nakonec udolal 5:7, 6:2, 4:6, 7:6, 6:2. V osmifinále je také Jannik Sinner (22), aktuální lídr žebříčku deklasoval 6:1, 6:4, 6:2 Miomira Kecmanoviče (24).

Alcaraz – Tiafoe 5:7, 6:2, 4:6, 7:6, 6:2

Obhajoba titulu je těžkým úkolem na jakémkoli turnaji, obzvláště na grandslamech. Carlos Alcaraz by ale mohl hrát ve Wimbledonu uvolněně, protože si před pár týdny splnil dětský sen triumfem na antukovém French Open a ziskem už třetího grandslamového titulu ve velmi mladém věku.

V All Englad Clubu se přesto evidentně pere s nervozitou. Potíže měl už v úvodním kole proti kvalifikantovi Markovi Lajalovi a komplikacím se nevyhnul ani v souboji s dalším výrazným outsiderem Aleksandarem Vukicem. Proti Francesovi Tiafoeovi, který se po loňském US Open trápí a zranil si před několika dny na jedné z generálek koleno, ho ale nestabilní výkon a laciné chyby málem stály pokračování na turnaji.

Alcaraz však ukázal, proč je bývalým lídrem žebříčku a trojnásobným grandslamovým šampionem. Nejkritičtější moment řešil na konci čtvrté sady, prohraný tie-break by totiž znamenal konec nadějím na obhajobu loňského prvenství. Španělský supertalent ovšem ve zkrácené hře předvedl to nejlepší ze svého repertoáru a Američanovi povolil pouhé dva body. V rozhodujícím dějství už měl dle očekávání psychickou převahu, získal ho za zhruba 30 minut a svou bilanci v pětisetových duelech vylepšil na 12:1.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Alcaraz mohl přijít o úctyhodnou sérii postupů do druhého týdne majorů. Dříve než v osmifinále naposledy ztroskotal předloni v lednu na Australian Open. S Tiafoem, který si zhoršil už tak mizernou bilanci s hráči TOP 5 žebříčku na 3:17, měl problémy i v semifinále na předloňském US Open. Také tehdy ho zdolal až po pětisetové bitvě a nakonec získal svůj první grandslamový titul.

Ve Wimbledonu účinkuje počtvrté v kariéře. Poprvé se do druhého týdne nejslavnějšího turnaje podíval předloni, kdy prohrál osmifinále s Jannikem Sinnerem. Loni na trávě vyhrál všech 12 zápasů a ve wimbledonském finále udolal v pěti setech Novaka Djokoviče.

Soupeře pro osmifinále se jeden z největších favoritů dozví až v sobotu. Souboj mezi Brandonem Nakashimou a Ugem Humbertem byl totiž kvůli dešti přerušen a bude se dohrávat následující den.

Sinner – Kecmanovič 6:1, 6:4, 6:2

Jannik Sinner měl ve druhém kole probíhajícího Wimbledonu obrovské potíže s krajanem a bývalým finalistou Matteem Berrettinim, ovšem v následujícím zápase nedal šanci Miomirovi Kecmanovičovi a tentokrát slavil hladké vítězství.

Srbského protivníka deklasoval za zhruba hodinu a půl, když mu povolil jen sedm gamů a nabídl pouze jednu brejkbolovou příležitost, kterou v závěrečném gamu zlikvidoval. S Kecmanovičem zvládl i třetí souboj na nejvyšším okruhu bez ztráty jediného setu.

Úřadující šampion Australian Open a aktuální lídr žebříčku, jenž získal před pár týdny v Halle svůj první titul na travnatých dvorcích, upravil svou fenomenální letošní bilanci na 41:3. Všechny tři porážky zaznamenal až v semifinálové fázi a vždy proti pozdějšímu šampionovi, tu poslední na nedávném French Open proti Carlosovi Alcarazovi.

Do druhého týdne Wimbledonu prošel třetím rokem po sobě a v osmifinále je v tomto dějišti neporažen. V letošním osmifinálovém duelu potká Denise Shapovalova, nebo Bena Sheltona, kteří budou dohrávat třetí kolo v sobotu.

Výsledky dvouhry mužů ve Wimbledonu