Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rychlé uzdravení. Macháč po nemoci porazil na úvod halové pětistovky ve Vídni Marozsána

Luboš Zabloudil
Tomáš Macháč zvládl první kolo na pátém turnaji po sobě.
Tomáš Macháč zvládl první kolo na pátém turnaji po sobě.ČTK / AP / Andy Wong
Tomáš Macháč (24) po krátké nemoci zvládl vstup do turnaje ATP 500 ve Vídni. Český tenista si poradil 7:6, 6:1 s Maďarem Fábiánem Marozsánem (25), kterému nenabídl jediný brejkbol, a znovu potvrdil skvělou formu. O postup do čtvrtfinále se utká se světovou devítkou Bulharem Grigorem Dimitrovem (33).

Macháč – Marozsán 7:6, 6:1

Tomáš Macháč loni prožil povedenou podzimní část sezony v evropských halách, když byl třikrát ve finále challengerů, dva z nich vyhrál a jako kvalifikantovi se mu dařilo i na hlavním okruhu.

Letos na kurty v indoorových podmínkách dorazil s životní formou a již jako hráč TOP 30. Minulý týden v kazašském Almaty ho sice zřejmě i kvůli náročnému programu a cestování skolila nemoc a druhý zápas hned v úvodu vzdal, už po šesti dnech je ale zpátky na kurtech a vítězně začal i v nabité konkurenci ve Vídni.

Sestřih zápasu

Tomáš Macháč si poradil s Fábiánem Marozsánem
Livesport

První vzájemný duel Macháče s Fábiánem Marozsánem nabídl naprosto odlišné sety. V tom prvním se ani jeden z hráčů nedostal k brejkbolu a musela ho rozhodnout zkrácená hra. V ní český tenista s o rok straším soupeřem prohrával už 0:4, z následujících osmi výměn však získal sedm a tie-break po precizním bekhendovém prohozu se spodní rotací při setbolu vyhrál 7:5.

Druhý set byl jasnou Macháčovou záležitostí. Rychle odskočil do vedení 5:0 a a zápas suverénně doservíroval čistou hrou. Utkání, v němž nastřílel 10 es a získal 28 z 31 bodů po prvním podání, vyhrál olympijský vítěz ve smíšené čtyřhře za hodinu a čtvrt.

Statistiky zápasu Tomáš Macháč – Fábián Marozsán
Statistiky zápasu Tomáš Macháč – Fábián MarozsánLivesport / Enetpulse

Macháč od srpna hraje pátýá turnaj a opět zvládl své úvodní vystoupení. Na US Open si zahrál poprvé v osmifinále grandslamu, v Tokiu prohrál až v boji o finále, v Šanghaji si po skalpu Carlose Alcaraze zahrál poprvé v semifinále podniku Masters a jen v Almaty kvůli skreči nevyhrál alespoň dva zápasy.

V rakouské metropoli může ve druhém kole "pomstít" vyřazení svého čínského parťáka pro čtyřhru Zhizhen Zhanga, který prohrál se světovou devítkou Grigorem Dimitrovem. S o devět let starším Bulharem, který má stále šanci vybojovat postup na Turnaj mistrů, se utká poprvé.

Sestřih zápasu

Grigor Dimitrov si poradil se Zhizhen Zhangem
Livesport

Macháč pár hodin po vítězném startu ve dvouhře neuspěl v deblu po boku Zhizhen Zhanga. Semifinalisté Australian Open podlehli domácí dvojici Alexander Erler a Lucas Miedler 6:7, 6:4, 8:10 a stejně jako před dvěma týdny v Šanghaji vypadli v prvním kole.

Úvodní kolo dvouhry ve Vídni zvládl i druhý český zástupce Jakub Menšík, který už v pondělí vyřadil Australana Alexeie Popyrina a navázal na dvě výhry z kvalifikace. Ve čtvrtek bude čelit Srbu Miomiru Kecmanovičovi.

Výsledky turnaje ATP 500 ve Vídni