Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Odveta za US Open se Macháčovi nepovedla, Draperovi ve Vídni podlehl ve třech setech

Luboš Zabloudil
Aktualizováno
Tomáš Macháč ve Vídni do semifinále nepostoupil.
Tomáš Macháč ve Vídni do semifinále nepostoupil. ČTK / AP / Andy Wong
Tomáš Macháč (24) se do semifinále na třetím ze čtyř posledních turnajů neprodral. Na halové pětistovce ve Vídni podlehl 3:6, 6:3, 1:6 Britu Jacku Draperovi (22) a nedokázal mu oplatil debakl z letošního US Open. Večer čeká čtvrtfinálový duel ještě na Jakuba Menšíka (19), jenž vyzve světovou desítku Alexe de Minaura (25). Ze hry venku je už i nejvýše nasazený Němec Alexander Zverev (27).

Macháč – Draper 3:6, 6:3, 1:6

Tomáš Macháč si ve Vídni poradil s Maďarem Fábiánem Marozsánem i světovou devítkou Bulharem Grigorem Dimitrovem, ve čtvrtfinále už ale znovu po necelých dvou měsících nenašel recept na 18. hráče světa Jacka Drapera. O rok mladšímu Britovi podlehl 3:6, 6:3, 1:6 a v pátém vzájemném duelu podruhé prohrál.

Sestřih zápasu

Tomáš Macháč podlehl Jacku Draperovi
Livesport

Čtyřiadvacetiletý český tenista doplatil na neproměňování brejkbolů. Využít dokázal jen jednu z osmi šancí na brejk v šesté hře druhé sady, kterou díky tomu získal. V úvodu rozhodujícího dějství ale brejkbol nevyužil a hra se mu rozpadla. Sebevědomý Draper získal pět gamů v řadě a po 2 hodinách a 6 minutách slavil postup.

Statistiky zápasu Tomáš Macháč – Jack Draper
Statistiky zápasu Tomáš Macháč – Jack DraperLivesport

Macháčovi se tak nepovedla odveta za US Open, na kterém ve svém prvním grandslamovém osmifinále prohrál jednoznačně 0:3 na sety a uhrál pouze šest her.

Od srpna hrál Macháč pět turnajů a čtyřikrát vyhrál minimálně dva zápasy, třikrát dokonce vyřadil tři soupeře po sobě. Ve Vídni se mu to ale nepovedlo a nenavázal na nedávná semifinále z Tokia a Šanghaje, kde i díky skalpu Alcaraze vylepšil své maximum na akcích Masters.

Ve světovém žebříčku by se rodák z Berouna měl posunout na 25. pozici a vyrovnat své nejlepší umístění. V nadcházejících dvou týdnech ho čeká Masters v Paříži a dvěstěpadesátka v Bělehradu, kde ukončí sezonu.

Zverev – Musetti 6:2, 6:7, 4:6

Draper se v sobotním semifinále střetne nečekaně s Lorenzem Musettim. Italský tenista se postaral o vyřazení nejvýše nasazeného Alexandera Zvereva a bilanci s hráči elitní desítky upravil na 8:24.

Německý šampion z roku 2021 toužil po odplatě za vyřazení z olympiády v Paříži, kde přišel o šanci obhájit zlato z Tokia, a začal výborně. Hladce získal první set a ve druhém po smazání manka 1:4 disponoval za stavů 4:4 a 5:5 celkem pěti brejkboly. Žádný ale neproměnil a možnost podávat na postup si nezajistil. Dějství v tie-breaku ztratil, v úvodu rozhodující sady dvakrát po sobě neudržel podání a po více než dvou a půl hodinách boje prohrál 6:2, 6:7, 4:6.

21:30 | Menšík – De Minaur

Jakub Menšík, který vyhrál 8 z 9 posledních zápasů, ve Vídni neztratil ještě ani set a ve čtyřech duelech včetně kvalifikace přišel jen dvakrát o podání. Ve večerním programu bude čelit světové desítce Alexi de Minaurovi z Austrálie, který má šanci poprvé se kvalifikovat na Turnaj mistrů.

Devatenáctiletý Čech se pokusí udržet aktivní bilanci s hráči TOP 10 (4:3), z posledních pěti duelů prohrál jen s Novakem Djokovičem. V šestém letošním i kariérním čtvrtfinále na okruhu ATP a vůbec prvním v hale bude usilovat o třetí semifinále.

Výsledky turnaje ATP 500 ve Vídni