Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Dva Češi opět ve čtvrtfinále turnaje ATP. Menšík a Macháč potvrzují formu také ve Vídni

Ondřej Jirásek / Luboš Zabloudil
Aktualizováno
Jakub Menšík vyhrál při svém debutu na pětistovce ve Vídni už čtyři zápasy.
Jakub Menšík vyhrál při svém debutu na pětistovce ve Vídni už čtyři zápasy.Xu Yanan / Xinhua News / Profimedia
Ve čtvrtfinále turnaje ATP jsou znovu po dvou týdnech dva čeští tenisté. Jakub Menšík (19) a Tomáš Macháč (24) se po Masters v Šanghaji dostali mezi osmičku nejlepších také na pětistovce ve Vídni, teenager Menšík si ve druhém kole poradil i díky 23 esům s Miomirem Kecmanovičem (25) a včetně kvalifikace vyhrál už osm setů v řadě, Macháč otočil duel se světovou devítkou Grigorem Dimitrovem (33).

Menšík – Kecmanovič 6:3, 7:6

Jakub Menšík zvládl před pár týdny v Šanghaji čtyři třísetové bitvy, včetně dvou s hráči TOP 10, a v prvním čtvrtfinále na Masters sebral set svému vzoru Novakovi Djokovičovi. Skvělým představením v čínské metropoli si evidentně zvedl sebevědomí a v posledních dnech exceluje při svém debutu ve vídeňské hale.

V Rakousku absolvoval už čtyři zápasy a pouze dvakrát zaváhal na servisu (v obou případech v prvním kole kvalifikace). Po skalpu šampiona nedávné tisícovky Alexeie Popyrina našel recept i na Miomira Kecmanoviče. Srbského outsidera zasypal 23 esy a v utkání vyřešil všechny čtyři brejkbolové hrozby. Sám si vypracoval osm šancí na brejk.

Zatímco v úvodní sadě po přežití brejkbolu v prvním gamu dominoval, v té následující měl mnohem více práce a musel neustále dotahovat skóre. V posledním gamu zápasu se dostal do kritické situace, ale brejkbol a zároveň setbol Kecmanoviče dokázal odvrátit. Další setbolovou hrozbu likvidoval v tie-breaku, který skončil 9:7 pro Menšíka a byl v něm k vidění jediný minibrejk.

Sestřih zápasu

Menšík neztratil set ani ve čtvrtém zápase ve Vídni.
Livesport

Talentovaný teenager prorazil v únoru postupem do finále v Dauhá na nejvyšší okruh a postupně se usadil v elitní stovce žebříčku. Díky momentálnímu tažení na vídeňské pětistovce by měl mít jistý debut v TOP 50 pořadí.

Navíc postupem mezi nejlepší osmičku zkompletoval čtvrtfinálové účasti na hlavní tour ve všech možných podmínkách, chybělo mu pouze to na halových betonech. Ve čtvrtfinálové fázi na této úrovni disponuje bilancí 2:2 a zatím pravidelně střídá vítězství a porážku.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport / Enetpulse

O své třetí kariérní semifinále na nejvyšším okruhu a premiérové na akcích větších než ATP 250 bude usilovat v pátek proti světové desítce Alexi de Minaurovi (H2H 0:0). Australan, jenž v boji o Turnaj mistrů figuruje na pozici prvního náhradníka, ve druhém kole vedl 7:6 a 3:1 nad Flaviem Cobollim ve chvíli, kdy mu Ital vzdal.

Dimitrov – Macháč 7:6, 4:6, 3:6

Tomáš Macháč loni prožil povedenou podzimní část sezony v evropských halách, když byl třikrát ve finále challengerů, dva z nich vyhrál a jako kvalifikantovi se mu dařilo i na hlavním okruhu.

Letos na kurty v indoorových podmínkách dorazil s životní formou a již jako hráč TOP 30. Minulý týden v kazašském Almaty ho sice zřejmě i kvůli náročnému programu a cestování skolila nemoc a druhý zápas hned v úvodu vzdal, už po šesti dnech byl ale zpátky na kurtech a skvělou fazonu potvrzuje také v nabité konkurenci ve Vídni.

Den po výhře nad Maďarem Fábiánem Marozsánem si vyšlápl i na světovou devítku Grigora Dimitrova. O devět let staršího Bulhara, který má stále teoretickou šanci kvalifikovat se na Turnaj mistrů, zdolal v prvním vzájemném duelu po dvou a půl hodinách 6:7, 6:4, 6:3.

Sestřih zápasu

Tomáš Macháč otočil duel s Grigorem Dimitrovem
Livesport

27. hráč světa Macháč neudržel v prvním setu vedení 3:2 s brejkem a sadu ztratil ve zkrácené hře. Od stavu 5:3 prohrál zbývající čtyři míčky a gestikuloval ke svému trenérovi Danielu Vackovi, který na druhý set opustil box.

České tenistu nepříznivý vývoj nabudil. Ve druhé sadě byl na servisu stoprocentní a udeřil za stavu 5:4, kdy využil třetí setbol. V rozhodujícím setu sice český tenista přišel o vedení 2:0, koncovku ale znovu zvládl. V osmém gamu počtvrté prolomil Dimitrovův servis, následně si vypracoval při podání tři mečboly a při tom posledním nasměroval Bulhar míček do autu.

Statistiky zápasu Grigor Dimitrov – Tomáš Macháč
Statistiky zápasu Grigor Dimitrov – Tomáš MacháčLivesport / Enetpulse

"Byl to skvělý zápas a jsem rád, že jsem si proti Dimitrovovi mohl zahrát, protože když jsem byl mladší, tak jsem ho v televizi často sledoval," řekl Macháč. "S výkonem jsem hodně spokojený, ale myslím, že dobře jsme hráli oba," dodal.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Berouna upravil bilanci s hráči TOP 10 na 4:12. Před dvěma týdny v Šanghaji porazil Španěla Carlose Alcaraze, v květnu v Ženevě zdolal Srba Novaka Djokoviče a v březnu v Miami předčil Rusa Andreje Rubljova. 

Od srpna Macháč hraje pátý turnaj a jen v Kazachstánu, kde vzdal, nedokázal vyhrát alespoň dva zápasy. Na US Open si zahrál poprvé v osmifinále grandslamu, v Tokiu prohrál až v boji o finále a v Šanghaji si po skalpu Alcaraze zahrál poprvé v semifinále podniku Masters.

V rakouské metropoli může Macháč na čtvrté z pěti posledních akcí vyřadit minimálně tři soupeře. Tím příštím bude v pátek Brit Jack Draper, s nímž ve vzájemné bilanci vede 3:1, ale poslední duel v září na newyorském grandslamu drtivě prohrál. 

Výsledky turnaje ATP 500 ve Vídni