Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Definitivní sbohem. Sympaťák Thiem se v bouřlivé atmosféře ve Vídni rozloučil s kariérou

Thiem odehrál poslední zápas kariéry.
Thiem odehrál poslední zápas kariéry.GEORG HOCHMUTH / APA / AFP
Dominic Thiem (31) absolvoval na domácí pětistovce ve vídeňské hale svůj poslední zápas. Bývalý šampion US Open a někdejší třetí hráč světového žebříčku podlehl 6:7, 2:6 Lucianovi Darderimu (22) a dal definitivní sbohem své úspěšné kariéře, kterou se rozhodl ukončit kvůli přetrvávajícím problémům se zápěstím a slabším výsledkům v posledních letech.

Thiem – Darderi 6:7, 2:6

Mohutná podpora, hlasité oslavy každého získaného bodu ani domácí prostředí na prodloužení kariéry Dominica Thiema nestačily. Grandslamový šampion a bývalý třetí hráč světa odehrál ve vídeňské hale svůj první zápas od US Open, kde slavil v roce 2020 jediný triumf na majorech, a zároveň poslední.

Duel s Lucianem Darderim měl výborně rozehraný. V úvodní sadě, v níž trefil 19 vítězných úderů a 13 nevynucených chyb, však neudržel vedení brejku a v tie-breaku nedotáhl náskok 5:2 ani neproměnil setbol. Po ztrátě zkrácené hry poměrem 6:8 už nedokázal vzdorovat a získal jen dva gamy.

Sestřih zápasu

Thiem odehrál ve Vídni poslední zápas kariéry.
Livesport

Právě ve Vídni si v roce 2011 připsal své vůbec první vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu. Rozlučku avizoval už na jaře. "Sezona 2024 bude poslední. Moje zápěstí na tom není tak, jak by mělo nebo jak bych si přál. Druhým důvodem je můj vnitřní pocit. Tohle rozhodnutí jsem velmi dlouho zvažoval," řekl tehdy aktuálně 318. tenista žebříčku, kterého měl v oblíbě celý tenisový svět.

Jeho problémy začaly v sezoně 2021, krátce po jediném grandslamovém triumfu, a zakončit ji musel už po Wimbledonu. O návrat na bývalou úroveň marně usiloval přes dva roky.

"V posledních pár měsících jsem měl několik pěkných rozluček a dnes chci poděkovat za všechny ty úžasné roky. Celá moje cesta byla naprostý sen a chtěl bych dnešní odpoledne a večer věnovat vám. Nemohl jsem si přát lepší konec," řekl před vyprodanou vídeňskou halou.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport / Enetpulse

Thiem ve své kariéře odehrál 29 finále a posbíral 17 titulů na nejvyšším okruhu, jeden z nich zapsal právě ve Vídni. Na podnicích Masters překvapivě triumfoval pouze jednou, a to v kalifornském Indian Wells v roce 2019. Největší hrozbou byl ale na antukových dvorcích, na nichž několikrát porazil i krále tohoto povrchu Rafaela Nadala.

Na kontě má minimálně pět skalpů všech členů Big Three (Novaka Djokoviče, Rogera Federera a Nadala). O grandslamový vavřín usiloval celkem čtyřikrát, na French Open 2018-19 (Nadal) ani na Australian Open 2020 (Djokovič) však neuspěl. Z Rakušanů zvedl nad hlavu grandslamovou trofej už jen Thomas Muster na French Open 1995.

Výsledky turnaje ATP 500 ve Vídni