Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sabalenková má na dosah třetí triumf na grandslamech, Pegulaovou čeká premiérové finále

Aryna Sabalenková je ve finále favoritkou.
Aryna Sabalenková je ve finále favoritkou.LUKE HALES / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Aryna Sabalenková (26) může ve finále US Open potvrdit roli největší favoritky turnaje a zapsat už 12. vítězství v řadě. Šampionka posledních dvou ročníků Australian Open bude o svůj třetí grandslamový triumf bojovat proti domácí Jessice Pegulaové (30), která neměla před pár dny na kontě ani jednu semifinálovou účast na podnicích velké čtyřky.

Jessica Pegulaová odehrála v rámci čtvrtečního programu své první grandslamové semifinále a prohrála osm z úvodních devíti gamů. Pak ale nastartovala obrat a rozjetou loňskou semifinalistku Karolínu Muchovou nakonec po dvou hodinách a čtvrt udolala poměrem 1:6, 6:4, 6:2.

Ještě před pár dny měla na kontě bilanci 0:6 ve čtvrtfinále grandslamů, než zaskočila 6:2, 6:4 světovou jedničku a předloňskou šampionku Igu Šwiatekovou. Aktuální světová šestka, která musela v úvodní půlce sezony vynechat čtyři tisícovky a také French Open, je v posledních týdnech ve vynikající formě.

Po vyřazeních ve druhém kole Wimbledonu i olympiády v Paříži se rozjela. Od té doby vyhrála 15 ze 16 zápasů, což zahrnuje úspěšnou obhajobu titulu na akci WTA 1000 v Kanadě a finálovou účast v Cincinnati. Ve finále má bilanci 6:7 (na betonech 5:6) a čtyři trofeje získala na severoamerickém kontinentu.

Třicetiletá Američanka, jež debutovala v TOP 100 žebříčku až v roce 2019, je nejstarší americkou debutantkou ve finále grandslamů v open éře. Na US Open kralovaly z Američanek po oslavě 30. narozenin pouze dvě její krajanky, konkrétně Martina Navrátilová a Serena Williamsová.

Vizitka Jessicy Pegulaové.
Vizitka Jessicy Pegulaové.Livesport

Aryna Sabalenková porazila ve čtvrtečním semifinále 6:3, 7:6 skvěle hrající Emmu Navarrovou a druhým rokem po sobě prošla do finále US Open. Šestadvacetiletá Běloruska byla dva míčky od nutnosti absolvovat rozhodující sadu a prohrávala 0:2 v tie-breaku, který zakončila ziskem sedmi bodů v řadě.

Světová dvojka upravila svou skvělou bilanci na hardových grandslamech od začátku roku 2021 na 42:5 (na US Open 22:3). Už ve čtvrtém ročníku po sobě se dostala v New Yorku minimálně do semifinále a v tom letošním ztratila v šesti zápasech pouze jeden set (s Jekatěrinou Alexandrovovou ve třetím kole).

V loňském finále US Open neuspěla proti domácí Coco Gauffové, ačkoli si vypracovala náskok setu. Bývalá světová jednička ovšem jinak finálové duely na hardových majorech umí, v posledních dvou ročnících Australian Open v něm dokázala porazit Jelenu Rybakinovou i Qinwen Zheng.

Po vynechání Wimbledonu kvůli zranění ramene vyhrála 15 ze 17 utkání a momentálně se veze na vlně 11 vítězství v řadě. Ve finálových zápasech na betonech disponuje velmi dobrou úspěšností 13:6 (na ostatních površích dohromady 2:8) a v tom posledním před pár týdny v Cincinnati přehrála právě Pegulaovou.

Vizitka Aryny Sabalenkové
Vizitka Aryny SabalenkovéLivesport

Vájemná bilance vyznívá 5:2 pro Sabalenkovou. Bude se jednat o jejich první souboj na grandslamové scéně od utkání úvodního kola na French Open 2020, kde Sabalenková dominovala 6:3, 6:1. Běloruska vyhrála také jejich jediné dosavadní střetnutí ve finále, před pár týdny v Cincinnati měla navrch 6:3, 7:5 a je zaslouženě favoritkou.

Pegulaová – Sabalenková (22:00)