Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ósakaová v New Yorku ovládla šlágr s Ostapenkovou, Šwiateková se trápila s lucky loserem

Naomi Ósakaová suverénně vyhrála úterní šlágr.
Naomi Ósakaová suverénně vyhrála úterní šlágr.TIMOTHY A. CLARY / AFP
Naomi Ósakaová (26) přehrála v úterním šlágru grandslamových vítězek snadno 6:3, 6:2 loňskou čtvrtfinalistku Jelenu Ostapenkovou (27) a připsala si své první vítězství na US Open po třech letech. Bývalá světová jednička a dvojnásobná šampionka bude další soupeřkou loňské semifinalistky Karolíny Muchové. Aktuální světová jednička Iga Šwiateková (23) se naopak v prvním kole posledního grandslamu sezony nečekaně nadřela proti lucky loserovi Kamille Rachimovové (22).

Ostapenková – Ósakaová 3:6, 2:6

Naomi Ósakaová se v letošní sezoně vrátila po mateřské pauze a na oblíbeném US Open startuje po dvou letech. Na vítězství ve Flushing Meadows čekala od roku 2021. Další si připsala až v prvním kole letošního ročníku, v němž suverénně zvládla úterní šlágr grandslamových šampionek s loňskou čtvrtfinalistkou Jelenou Ostapenkovou.

Majitelka čtyř trofejí z hardových grandslamů měla utkání pod kontrolou. Na vlastním podání ztratila dohromady jen 11 bodů, odvrátila oba brejkboly a na returnu naopak všechny tři nabídnuté šance proměnila. Navíc v zápase spáchala pouhých pět nevynucených chyb a zaznamenala 19 vítězných úderů včetně devíti es.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Právě na US Open vybojovala polovinu ze svých čtyř grandslamových vavřínů, přemožitelku v tomto dějišti nenašla v letech 2018 a 2020. Po zmíněné mateřské pauze není příliš úspěšná. V aktuální sezoně je jejím maximem čtvrtfinále, do kterého se podívala pouze v Dauhá a Hertogenboschi. I tak se vrátila do TOP 100 hodnocení.

Po vítězství nad Ostapenkovou přerušila sérii pěti porážek se soupeřkami z TOP 10 žebříčku, na takto cenný skalp čekala od začátku roku 2020. Nyní se pokusí poprvé po návratu překonat druhé kolo na grandslamech, v němž ztroskotala na French Open i ve Wimbledonu. Na Australian Open se loučila hned na úvod.

Bývalá světová jednička nastoupí ve čtvrtečním utkání druhého kola proti loňské semifinalistce Karolíně Muchové. S českou zástupkyní má vyrovnanou bilanci 1:1. Před čtyřmi lety zvítězila v tomto dějišti na přesunutém Western & Southern Open, ale o rok později na antuce v Madridu neuspěla. Oba souboje rozhodoval třetí set.

Ostapenková je druhou členkou TOP 10, která na letošním US Open dohrála hned v prvním kole. V pondělí musela skrečovat zápas úvodního kola její žebříčková sousedka Maria Sakkariová.

Šwiateková – Rachimovová 6:4, 7:6

Iga Šwiateková dokonala hattrick na oblíbeném French Open, ovšem od té doby sbírá jedno zklamání za druhým. Po krachu ve třetím kole Wimbledonu získala na olympijském turnaji v areálu Rolanda Garrose "jen" bronzovou medaili a na přípravné tisícovce v Cincinnati jasně prohrála semifinále s Arynou Sabalenkovou.

Přesvědčivou formou se zatím neprezentuje ani na US Open. Předloňská šampionka se v úvodním kole nadřela proti lucky loserovi Kamille Rachimovové. Proti ruské outsiderce se přitom dostala do vedení setu a brejku a nic nenasvědčovalo tomu, že by se měla ocitnout v problémech.

Ty však nakonec přišly. Světová jednička totiž zápas nedopodávala a v tie-breaku prohrávala už 3:6. Díky zisku pěti bodů po sobě ale nepříznivý vývoj otočila a rozhodujícímu dějství se nakonec úspěšně vyhnula.

Letošní start je jejím šestým na US Open. Pozitivně asi bude hodnotit pouze ten předloňský, který dotáhla až k triumfu. Ostatní čtyři naopak zakončila nejpozději v osmifinále, v němž vypadla loni se svou neoblíbenou soupeřkou Jelenou Ostapenkovou.

Také ve druhém kole se utká s hráčkou z kvalifikace, a sice Enou Šibaharaovou. Japonka byla ještě před rokem deblovou specialistkou, ovšem letos naopak zkouší naplno dvouhru a při svém singlovém debutu na US Open vyhrála už čtyři zápasy, tři z nich po třísetovém průběhu.

Výsledky ženské dvouhry na US Open