Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Až na drobné bolístky drží všechno zatím nějak pohromadě, má radost kondiční trenér Muchové

Muchové zatím na US Open zdraví drží.
Muchové zatím na US Open zdraví drží.David Lobel / INSTARimages
Za tažením Karolíny Muchové (28), která ve středu zabojuje o postup do semifinále US Open s Brazilkou Beatriz Haddadovou Maiaovou (28), stojí též práce jejího týmu. Jedním z členů, který pomohl české tenistce dostat se po operaci zápěstí zpět do formy, je fyzioterapeut a kondiční trenér Jaroslav Blažek. V rozhovoru s novináři řekl, že je Muchová připravená bojovat o další úspěchy, vzhledem k pověrčivosti byl ale ohledně jejího zdravotního stavu opatrný.

"Popravdě už jsem dost opatrný v mnoha tvrzeních. Kombinace nějakých zkušeností a získané paranoii cokoliv zakřiknout velí tak maximálně k odpovědi: Až na drobné bolístky drží všechno zatím nějak pohromadě," uvedl Blažek. "Těch vnějších i vnitřních faktorů je tolik, že je to na delší debatu. Pravda je, že onen potřebný objem zápasů rozhodně není vzhledem k operaci zápěstí takový jako vloni touhle dobou. Ale ono i to může mít v jistém směru svá pozitiva," doplnil Blažek.

Zatímco na běžných turnajích je program hektický, u grandslamů vidí výhodu, že hráčky mají po zápasech často den volna. I to pomáhá Muchové k lepší regeneraci. "V něm je i přes kratší tenisový trénink prostor na lehčí cvičení zaměřené na dlouhodobější i aktuální limitace. A samozřejmě rehabilitační, fyzioterapeutické praktiky které souhrnně nazýváme 'treat'. Ten je každý den, ať už je zápas nebo ne," podotkl Blažek.

Vzhledem k tomu, že Muchová na zranění během kariéry náchylná a od loňského září do letošního června nehrála kvůli zraněnému zápěstí, musí být tým kolem hráčky opatrný. "To dávkování je na kurtě i mimo něj dost klíčové. Na tom se domlouváme s Kájou a Emilem (Miškem - trenérem) společně. Všechno se počítá více než obvykle," řekl Blažek. "V zápase to přirozeně ovlivnit nejde. Kája je ten typ, že v utkání zařazuje vyšší rychlost a dostává se někdy do takových pozic, že trochu kolikrát trneme. A pak jen tleskáme," řekl.

Pomoc z Belgie

Po únorové operaci a rekonvalescenci je nyní zápětí Muchové v pořádku. Rodačka z Olomouce zatím neztratila na US Open set a postupně vyřadila Američanku Katie Volynetsovou, Japonku Naomi Ósakaovou, Rusku Anastasiu Potapovovou a Italku Jasmine Paoliniovou.

"Moc rád bych zde vyzdvihl spolupráci s belgickými kolegy, které doporučil pan doktor Kebrle, který Káju operoval. Jejich zkušenosti konkrétně s tímto typem zranění byly velmi obohacující a i díky tomu probíhala rekonvalescence rychleji, než se čekalo. I když ona de facto stále ještě probíhá a je nutné zápěstí věnovat častou pozornost a být opatrný," uvedl Blažek.

Tým Muchové využil i pomoc odborníků z Belgie.
Tým Muchové využil i pomoc odborníků z Belgie.Livesport / AFP

Zatímco vloni, když se Muchová dostala do finále Roland Garros, dodržoval řadu rituálů, mezi něž patřilo i ranní běhání kolem Eiffelovy věže, v New Yorku žádná specifika kvůli pověrčivosti nemá. "Asi vás letos zklamu. Jestli se ale počítá každodenní večerní pivko jako rituál, tak to pak dodržuji pravidelně," řekl s úsměvem kondiční trenér.

New York má přesto pro Muchovou speciální kouzlo. Samotná tenistka se v rozhovorech vyjádřila, že má ráda místní atmosféru, ruch i živelnost. "S New Yorkem máme za těch skoro deset let takový dynamický vztah. Zprvu možná lehké zklamání, ale pak jsme si k sobě našli cestu a teď se máme moc rádi. Je to sociální pestrobarevnost, subkulturní unikát a nepřestane vás překvapovat. Ztrácíte tu identitu a to je nejednou příjemný pocit," doplnil Blažek.

Haddadová Maiaová – Muchová (středa, 18:00)