Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rekordní dotace na tenisovém US Open, účastníci si rozdělí celkem 75 milionů dolarů

Loni na US Open slavil triumf Novak Djokovič.
Loni na US Open slavil triumf Novak Djokovič.Profimedia
Tenisté a tenistky si na letošním US Open rozdělí prémie z rekordní celkové dotace 75 milionů dolarů (asi 1,722 miliardy korun). Vítězové titulů ve dvouhře inkasují shodně 3,6 milionu dolarů, o 600 tisíc víc než před rokem. Informovala o tom organizace U.S. Tennis Association, která je pořadatelem čtvrtého grandslamu sezony. Turnaj začne v New Yorku 26. srpna.

V průměru stouply odměny oproti loňsku o 15 procent, pro vítěze činí navýšení 20 procent. Blíží se tak prémiím vypláceným za titul před pandemií koronaviru. V roce 2019 si šampioni odnesli šek na 3,9 milionu dolarů. Poražený finalista letos dostane polovinu toho, co vítěz. Za účast v semifinále se bude vyplácet rovný milion dolarů.

Dál plynule pokračuje trend zvyšování odměn pro tenisty v úvodních fázích turnaje. Hráč vyřazený v 1. kole inkasuje 100 tisíc dolarů, vloni činila prémie "za účast" 81 500 a v roce 2019 jen 58 tisíc.

Vítězné páry ve čtyřhře mužů a žen si shodně rozdělí 750 tisíc dolarů, to je o 50 tisíc víc než před rokem. Poražení finalisté dostanou polovinu. Úvodní kolo deblové soutěže je oceněno 25 tisíci dolarů. Titul ve smíšené čtyřhře je ohodnocen prémií 200 tisíc pro tým.