Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Menšík si na US Open vyšlápl na nasazeného Augera-Aliassimeho, ve druhém kole je i Macháč

Aktualizováno
Jakub Menšík v prvním kole US Open příjemně překvapil.
Jakub Menšík v prvním kole US Open příjemně překvapil.MATTHEW STOCKMAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Jakub Menšík (18) výrazně zvýšil své šance na to, že na US Open obhájí loňskou účast ve třetím kole. Talentovaný český teenager totiž v úvodním kole překvapil hladkou výhrou 6:2, 6:4, 6:2 nad nasazenou devatenáctkou a bývalým semifinalistou Félixem Augerem-Aliassimem (24). Stoprocentní bilanci českých mužů v letošním ročníku posledního grandslamu sezony uhájil Tomáš Macháč (23), který si poradil 7:5, 6:1, 6:3 s Fabiem Fogninim (37).

Menšík – Auger-Aliassime 6:2, 6:4, 6:2

Jakub Menšík si loni na US Open coby kvalifikant připsal svá první vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu, ovšem s jeho šancemi na úspěšnou obhajobu loňského třetího kola to po velmi nepovedené přípravě nevypadalo příliš slibně. Po vítězství v úvodním kole nad nasazenou devatenáctkou Félixem Augerem-Aliassimem je ale všechno jinak.

Proti favorizovanému Kanaďanovi začal ztrátou servisu v úvodním gamu. Své zaváhání však ihned napravil a rozjel se k parádnímu výkonu. V dalším průběhu zápasu už čelil jen jednomu brejkbolu, který zlikvidoval, a ve výměnách byl jasně lepším hráčem.

Zatímco počet vítězných úderů byl na obou stranách vyrovnaný, Menšík vyrobil v utkání o 21 nevynucených chyb méně (15) než jeho soupeř (36). Navíc pošetřil síly pro další kolo, jelikož na kurtu strávil zhruba jen dvě hodiny.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Menšík prožívá průlomovou a zatím jasně nejlepší sezonu své kariéry. Po senzačním únorovém finále na tvrdém povrchu v Dauhá si zajistil debut v TOP 100 žebříčku a postup do závěrečných kol vybojoval po vleklých zdravotních problémech i na dalších dvou površích (semifinále na antuce v Umagu a čtvrtfinále na trávě na Mallorce).

Svou bilanci v úvodním kole grandslamových podniků vylepšil na 3:1. Na letošním Australian Open se dostal z kvalifikace do druhého kola, French Open musel vynechat a ve Wimbledonu podlehl v prvním kole z náskoku dvou setů Alexanderovi Bublikovi.

Ve čtvrtek se popere o vyrovnání svého maxima v tomto dějišti a zároveň na majorech. V dalším zápase bude naopak v roli favorita, jelikož nastoupí proti divoké kartě Tristanovi Schoolkateovi.

Fognini – Macháč 5:7, 1:6, 3:6

Tomáš Macháč nastartoval v závěru loňské sezony životní období a usadil se v elitní stovce žebříčku. Nyní je členem TOP 40 pořadí, na kontě má čtvrtfinále na podnicích Masters a také dva postupy do třetího kola grandslamových turnajů.

Svůj čtvrtý start na US Open zahájil hladkou výhrou nad zkušeným veteránem Fabiem Fogninim a dočkal se premiérového postupu do druhého kola v tomto dějišti. Oba aktéři si v utkání vypracovali shodně sedm brejkbolových příležitostí. Macháč byl v těchto momentech daleko úspěšnější, když zlikvidoval šest hrozeb a využil stejný počet svých šancí.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Rodák z Berouna prošel i na čtvrtém letošním grandslamu do druhého kola. Na Australian Open a French Open se dostal do třetího kola, které je jeho maximem na podnicích velké čtyřky. Ve Wimbledonu naopak v této fázi neuspěl a prohrál s Romanem Safiullinem. Na každém z předchozích tří letošních grandslamů ho zastavil ruský protivník.

Takovému ve druhém kole probíhajícího US Open čelit nebude. Jeho dalším soupeřem bude Francouz Corentin Moutet, nebo Američan s českými kořeny Sebastian Korda, jenž plní v New Yorku roli nasazené šestnáctky.

Čeští muži jsou v hlavní soutěži letošního US Open zatím stoprocentní. V rámci úterního programu slavili postup Menšík i Macháč a už v pondělí prošel do další fáze posledního grandslamu sezony Jiří Lehečka.

Výsledky mužské dvouhry na US Open