Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Macháč na US Open po výprasku končí, ve svém prvním grandslamovém osmifinále uhrál šest gamů

Tomáš Macháč své první osmifinále na majorech jasně prohrál.
Tomáš Macháč své první osmifinále na majorech jasně prohrál.ČTK / AP / Julia Nikhinson
Tomáš Macháč (23) asi nebude na své premiérové osmifinále na grandslamových turnajích vzpomínat v dobrém. Poslední Čech v mužské dvouhře totiž v této fázi na US Open schytal výprask 3:6, 1:6, 2:6 od Jacka Drapera (22), s nímž vyhrál všechny tři předchozí souboje. Britský mladík ve svém prvním čtvrtfinále na majorech vyzve Alexe de Minaura (25), nebo Jordana Thompsona (30).

Draper – Macháč 6:3, 6:1, 6:2

Tomáš Macháč porazil na letošním US Open bez ztráty setu Fabia Fogniniho, nasazenou šestnáctku a domácího favorita Sebastiana Kordu i bývalou světovou sedmičku Davida Goffina a postupem do osmifinále vylepšil své maximum na podnicích velké čtyřky. V souboji o čtvrtfinále však neměl žádnou odpověď a jasně prohrál s o rok mladším Jackem Draperem.

S Britem vyhrál všechny tři předchozí souboje, včetně toho posledního letos na antukové akci ATP 250 v Ženevě. Tentokrát byl ale na kurtu naprosto bezradný a nepomohlo mu ani několik diskusí s trenérem.

Rodák z Berouna poprvé zaváhal na vlastním servisu v sedmém gamu a od té doby už byl na kurtu jasně horším hráčem. V utkání si vypracoval jen šest brejkbolových příležitostí, přestože soupeř netrefil ani polovinu prvních podání, a ani jednu nevyužil. Sám musel likvidovat devět hrozeb a šestkrát přišel o servis. Navíc měl negativní poměr trefených es (5) a dvojchyb (7).

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Macháč prožívá navzdory této jasné porážce životní sezonu. V aktuálním roce se usadil v TOP 100 žebříčku, zahrál si v Ženevě své první finále na nejvyšším okruhu, došel v Miami do premiérového čtvrtfinále na Masters a v novém vydání světového pořadí bude českou jedničkou.

Na všech čtyřech letošních grandslamech postoupil do druhého kola. Zatímco před startem tohoto roku bylo jeho maximem na majorech právě druhé kolo, v probíhající sezoně došel mezi nejlepší dvaatřicítku na Australian Open i French Open a ještě o stupínek dál nyní v New Yorku.

Draper, který stále neztratil set, odehrál své druhé grandslamové osmifinále. Obě absolvoval v New Yorku, kde loni nestačil ve čtyřech setech na Andreje Rubljova. Ve středu tak nastoupí ke svému prvnímu čtvrtfinále na této úrovni a jeho soupeřem bude lepší z australského derby mezi Alexem de Minaurem a Jordanem Thompsonem.

Čtvrtfinálová fáze letošního US Open se rozehraje již v úterý. Bývalý finalista Alexander Zverev se utká s domácím Taylorem Fritzem a Grigor Dimitrov bude bojovat s dalším Američanem Francesem Tiafoem.

Výsledky mužské dvouhry na US Open