Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lehečka vstal v New Yorku z mrtvých, po životní otočce z 0:2 na sety zdolal domácího outsidera

Jiří Lehečka poprvé v kariéře otočil stav 0:2 na sety.
Jiří Lehečka poprvé v kariéře otočil stav 0:2 na sety.Jamie Squire / Getty Images North America / Getty Images via AFP / Profimedia
Česká tenisová jednička Jiří Lehečka (22) poprvé v kariéře postoupila do třetího kola US Open. I když po velké dřině. Celkově 32. nasazený hráč prohrával s kvalifikantem Mitchellem Kruegerem (30) už o dva sety a 0:3 ve třetím dějství. Po parádním obratu však domácího outsidera udolal 6:7, 0:6, 6:4, 6:4, 7:5 a v dalším kole vyzve Rusa Andreje Rubljova (26).

Krueger – Lehečka 7:6, 6:0, 4:6, 4:6, 5:7

Jiří Lehečka si po skreči Mártona Fucsovicse v úvodním kole připsal své premiérové vítězství v hlavní soutěži US Open. Nejlepší Čech v žebříčku ATP, který se jako poslední vešel mezi nasazené, však málem promarnil jedinečnou šanci znovu vylepšit své maximum ve Flushing Meadows.

Úřadující šampion dvěstěpadesátky v Adelaide prohrával s domácím outsiderem a kvalifikantem Mitchellem Kruegerem, který byl ve světovém pořadí nejvýše na 135. místě a nyní figuruje na 179. pozici, už 6:7, 0:6 a 0:3 a s jeho šancemi na postup to vypadalo velmi špatně.

Rodák z Mladé Boleslavi ale hrozivou sérii prohraných gamů přerušil, poprvé prolomil Američanův servis, začal si věřit a nadechl se k nakonec parádnímu obratu. Po srovnání na 2:2 na sety ovšem stále neměl vyhráno. V rozhodujícím dějství musel likvidovat dva brejkboly a sám využil až svou šestou příležitost. Po brejku v 11. hře dokázal čtyřhodinové utkání s přehledem dopodávat.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Lehečka upravil svou bilanci v pětisetových bitvách na 4:1 a poprvé v kariéře dokázal otočit manko 0:2 na sety. Na US Open startuje počtvrté, debut v roce 2021 zakončil v kvalifikaci a v posledních dvou ročnících nepotvrdil v prvním kole roli favorita proti Cristianovi Garínovi ani Aslanovi Karacevovi.

Bývalý 23. hráč pořadí hraje svůj teprve druhý turnaj po dlouhé zdravotní pauze. Po skreči na začátku května v semifinále na Masters v Madridu se u něj zjistila únavová zlomenina obratle, kvůli níž přišel o French Open a také slavný Wimbledon. Na kurty se vrátil až před pár týdny v Cincinnati, kde vyřadil Daniila Medveděva a byl kousek od čtvrtfinálové účasti.

Třetí kolo grandslamových podniků si zahraje potřetí v kariéře a v této fázi je neporažen. Dál postoupil loni na Australian Open (Cameron Norrie) i ve Wimbledonu (Tommy Paul), ovšem vždy až po pětisetovém průběhu. Jeho dalším soupeřem bude Andrej Rubljov (H2H 2:2).

Také Rubljov předvedl obrat z 0:2 na sety. Čtvrtfinalista posledních dvou ročníků porazil 4:6, 5:7, 6:1, 6:2, 6:2 Arthura Rinderknecha a zahraje si s Lehečkou o účast ve druhém týdnu posledního grandslamu sezony.

Lehečku se pokusí ve třetím kole v rámci čtvrtečního programu doplnit krajané Tomáš Macháč a Jakub Menšík.

Výsledky mužské dvouhry na US Open