Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lehečka se poprvé dostal do druhého kola US Open, zraněný Fucsovics mu v New Yorku vzdal

Lehečka se poprvé dostal do druhého kola US Open, zraněný Fucsovics mu v New Yorku vzdal
Lehečka se poprvé dostal do druhého kola US Open, zraněný Fucsovics mu v New Yorku vzdalAL BELLO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Jiří Lehečka (22) si při svém čtvrtém startu ve Flushing Meadows připsal premiérový postup do druhého kola US Open. Nejlepší Čech v žebříčku ATP prohrál úvodní set, ale pak proti zdravotně indisponovanému Mártonovi Fucsovicsovi (32) dominoval, než mu maďarský protivník za stavu 6:1, 4:6, 3:6, 0:3 ze svého pohledu vzdal. O třetí kariérní účast ve třetím kole grandslamů se rodák z Mladé Boleslavi, který se vrací po dlouhé zdravotní pauze, popere s domácím kvalifikantem Mitchellem Kruegerem (30).

Fucsovics – Lehečka 6:1, 4:6, 3:6, 0:3 / skreč

Jiří Lehečka hrál už na všech ostatních třech grandslamech minimálně druhé kolo a do kompletní sbírky mu chybělo pouze US Open. Nejlepší český tenista v žebříčku ATP se dočkal na čtvrtý pokus. Zatímco debut v roce 2021 zakončil už v kvalifikaci a v posledních dvou ročnících vypadl v prvním kole, letos porazil Mártona Fucsovicse a vylepšil své zdejší maximum.

Favorizovanému rodákovi z Mladé Boleslavi vůbec nevyšel vstup do utkání. V úvodním setu trefil jen šest vítězných úderů, spáchal 21 nevynucených chyb a uhrál jen jeden game. Lehečka se ovšem začal zlepšovat a soupeř naopak postupně uvadal a několik desítek minut před koncem zápasu potřeboval pauzu na ošetření zad.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Aktuálně 38. hráč pořadí zdravotní indispozice maďarského protivníka využil. V úvodním gamu druhé sady odvrátil čtyři brejkboly a v závěrečné hře poprvé sebral Fucsovicsovi servis. V následujících dvou setech už byl jasně lepší a čtvrté dějství, v němž vedl 3:0 se dvěma brejky, už se ani nedohrálo.

"Jsem rád, že jsem vyhrál, i když to bylo po skreči. Celkově jsem rád, že jsem odehrál zápas bez bolesti. Cítím se dobře. Fyzicky jsem trochu rozbitý, ale jinak to bylo v pohodě. Postup do druhého kola grandslamu je vždycky super," řekl novinářům Lehečka.

Lehečka absolvuje na US Open svůj teprve druhý turnaj po tříměsíční zdravotní pauze zaviněné únavovou zlomeninou obratle. Po skreči na začátku května v semifinále na Masters v Madridu se na kurty vrátil až před dvěma týdny na tisícovce v Cincinnati, kde si vyšlápl na Daniila Medveděva a byl pár míčků od postupu do čtvrtfinále.

Nyní má na dosah svou třetí kariérní účast mezi nejlepší dvaatřicítkou na grandslamových podnicích. Takto daleko se zatím podíval pouze loni na Australian Open (čtvrtfinále) a ve Wimbledonu (osmifinále).

Ve středu bude mít šanci znovu vylepšit své osobní maximum na závěrečném grandslamu sezony. A také ve druhém kole bude mít velmi hratelného soupeře, a sice domácího kvalifikanta Mitchella Kruegera.

Šampion letošní akce ATP 250 v Adelaide je jednou ze tří českých nadějí v mužské dvouhře letošního US Open. Jeho krajané Tomáš Macháč a Jakub Menšík vstoupí do turnaje až v úterý.

Výsledky US Open ve dvouhře mužů