Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovič jako první vyhrál 90 zápasů na všech majorech, na US Open opět nechybí ve 3. kole

Djokovič 90. výhrou na US Open překonal Federera.
Djokovič 90. výhrou na US Open překonal Federera.Profimedia
Novak Djokovič (37) na US Open loňské pětisetové drama proti krajanu Laslu Djeremu (29) nezopakoval. Letos srbský obhájce titulu vedl 6:4, 6:4 a 2:0 ve chvíli, kdy mu soupeř kvůli bolestem zad vzdal, a jako první v historii vyhrál 90 zápasů na všech čtyřech grandslamech. Na US Open proměnil minimálně v postup do třetího kola i svůj 18. start. O místo v osmifinále se utká letos už na třetím grandslamu s Australanem Alexeiem Popyrinem (25).

Djere – Djokovič 4:6, 4:6, 0:2

Djokovič se po červnové operaci kolena představuje na třetím turnaji a opět na jiném povrchu. Přesto vyhrál 13 ze 14 zápasů. Jedinou porážku utrpěl ve finále travnatého Wimbledonu s Carlosem Alcarazem, kterého o tři týdny později porazil v boji o zisk olympijského zlata na pařížské antuce a zkompletoval Golden Slam.

A nyní po krátkém odpočinku a bez jediného přípravného turnaje na tvrdém povrchu, na kterém půl roku nehrál, překonal již dvě kola na US Open. Po Radu Albotovi neztratil set ani s krajanem Djerem, s nímž loni musel cestou za čtvrtým newyorským triumfem otáčet nepříznivý vývoj 0:2 na sety.

Tentokrát otevřel utkání proti o osm let mladšímu krajanovi lépe. První set získal díky brejku v 10. hře a ve druhé sadě, v níž si kvůli bolestem v oblasti břicha vzal pauzu na ošetření, zvrátil nepříznivý stav 2:4. 

Djere, který si na konci druhého dějství vyžádal medical timeout kvůli problémům ve spodní části zad, ještě nastoupil do třetího setu. Po šesti ztracených gamech v řadě ale utkání za stavu 4:6, 4:6 a 0:2 skrečoval.

Statistiky zápasu Laslo Djere – Novak Djokovič
Statistiky zápasu Laslo Djere – Novak DjokovičLivesport

"Druhý set jsem měl prohrát. Celkově to byl velký boj, první dva sety trvaly přes dvě hodiny. Podával jsem hrozně a když nemáte servis, musíte makat a běhat. Musím se spolehnout na svou základní hru, protože každý nemá servis jako ty," řekl Djokovič v pozápasovém rozhovoru na kurtu s Nickem Kyrgiosem. Srb v prvních dvou kolech spáchal celkově už 18 dvojchyb během nedohraných šesti setů.

Přestože 37letý rodák z Bělehradu opět nepředvedl přesvědčivý výkon, často dělal zbytečné chyby a také vinou osmi dvojchyb čelil v pěti z 11 gamů na servisu alespoň jednomu brejkbolu, proměnil i 18. start na US Open minimálně v postup do 3. kola. Aspoň do osmifinále se nedostal ještě jako teenager pouze v letech 2005 a 2006. 

90 výher na všech majorech

Jubilejním 90. vítězstvím na US Open překonal Švýcara Rogera Federera, více vítězství v New Yorku zaznamenal jen Američan Jimmy Connors (98). Alespoň 90 výher na všech čtyřech majorech Djokovič zaznamenal jako první tenista v historii.

O celkově 16. osmifinále na US Open se čtyřnásobný šampion Djokovič usilující o první letošní a celkově rekordní 25. grandslamový titul utká s nasazenou osmadvacítkou Popyrinem. S Australanem, který před necelými třemi týdny překvapivě vyhrál Masters 1000 v Montrealu, vede ve vzájemné bilanci 3:0. letos ho porazil 3:1 na sety na Australian Open i ve Wimbledonu.

Výsledky US Open ve dvouhře mužů