Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Češi opět nebudou chybět na United Cupu, lídry v Austrálii by měli být Muchová a Macháč

Karolína Muchová bude poprvé reprezentovat na United Cupu
Karolína Muchová bude poprvé reprezentovat na United CupuOscar J Barroso/AFP7/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia
Třetí ročník United Cupu již zná většinu z 18 reprezentujících zemí. Soutěže smíšených týmů, která na přelomu roku v Austrálii odstartuje novou sezonu, se opět zúčastní i čeští tenisté. Lídry výběru by měli být Tomáš Macháč (24) a Karolína Muchová (28), kterou čeká premiéra. Přihlášeni jsou také Iga Šwiateková, Coco Gauffová, Jelena Rybakinová či Taylor Fritz.

O premiérový postup českých tenistů ze skupiny by měli zabojovat Tomáš Macháč a Karolína Muchová. Zatímco olomoucká rodačka si v týmové soutěži smíšených družstev odkrouží premiéru, rodák z Berouna si už jeden start připsal, ale příliš hezké vzpomínky na něj nemá. V roce 2023 si ve svém úvodním vystoupení podvrtl kotník a Francesi Tiafoemu musel vzdát.

Oba mají aktuálně velmi dobrou formu. Macháč si v Šanghaji i díky skalpu Carlose Alcaraze zahrál poprvé v semifinále turnaje Masters 1000 a v žebříčku se prodral do TOP 25, Muchová od začátku US Open, na kterém prohrála až boj o finále, vyhrála 13 z 15 zápasů a navzdory dlouhé pauze zaviněné operací zápěstí je už zpátky v TOP 30.

Šestičlenný český výběr doplňují Marek Gengel, Gabriela Knutsonová, Patrik Rikl a juniorka Vendula Valdmannová.

Čeští tenisté na United Cupu zatím nechyběli, pokaždé však vypadli hned ve skupině. Při premiéře v roce 2023 ji v silné konkurenci Američanů a Němců absolvovali s bilancí 1:1, přičemž reprezentovali Petra Kvitová, Marie Bouzková, Jesika Malečková, Jiří Lehečka, Tomáš Macháč a Dalibor Svrčina. V roce 2024 ve skupině prohráli se Srbskem i Čínou, byli u toho Lehečka, Markéta Vondroušová, Vít Kopřiva, Sára Bejlek, Petr Nouza a Miriam Kolodziejová.

Titul obhajují Němci

Za úspěchy na United Cupu se rozdávají i body do světových žebříčků a v soutěži tak i proto nechybí ani řada tenisových hvězd. Aktuálně je přihlášeno sedm tenistek z TOP 10 žebříčku WTA a šest mužů z TOP 12 pořadí ATP.

Nejvýše nasazeným týmem budou vítězové 1. ročníku Američané, které povedou finalista US Open 2023 Taylor Fritz a vítězka US Open 2023 Coco Gauffová. Ta v týmu nahrazuje Jessiku Pegulaovou a v soutěži bude debutovat.

Titul budou obhajovat Němci Alexander Zverev s Laurou Siegemundovou, kteří letos ve finále zdolali Poláky Igu Šwiatekovou s Hubertem Hurkaczem až v rozhodujícím mixu. Polsko bude také v roce 2025 reprezentovat současná světová jednička a pětinásobná grandslamová šampionka Iga Šwiateková s 12. hráčem světa Hubertem Hurkaczem.

Řekové budou spoléhat na bývalé světové trojky Stefanose Tsitsipase s Marií Sakkariovou. Italskými lídry budou finalistka dvou letošních grandslamů Jasmine Paoliniová s Flaviem Cobollim a Čínu povede olympijská vítězka Qinwen Zheng se Zhizhen Zhangem. Hvězdou Kazachstánu je Jelena Rybakinová.

Los proběhne v pondělí

"United je jedinečný projekt. Nestává se často, že máte dvě dvouhry a k tomu smíšenou čtyřhru. Pro fanoušky je to něco úplně jiného. Je zábavné to sledovat a být toho součástí," řekl 10. hráč Alex de Minaur, jež bude oporou domácího australského týmu. 

Zatím je známo 16 z 18 účastníků. V pondělí 21. října budou týmy rozlosovány do šesti tříčlenných skupin, druhý den pak bude zveřejněn rozpis turnaje. Skupinová fáze a čtvrtfinále se bude hrát od 27. prosince 2024 do 3. ledna 2025 v Perthu a Sydney. Ze skupiny postoupí vítězové a nejlepší tým na druhém místě v každém městě. Semifinále a finále se uskuteční od 4. až 5. ledna v Sydney.