Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Tvrdá kritika od legendy: Je čas na změnu, v čele WTA by měla stát žena, říká Navrátilová

Martina Navrátilová na finálovém turnaji WTA v Cancúnu
Martina Navrátilová na finálovém turnaji WTA v CancúnuProfimedia
Ke dramatickému vývoji na ženském okruhu WTA promluvila v dějišti finále Turnaje mistryň už i nejúspěšnější hráčka tenisové historie Martina Navrátilová (67). Česko-americká legenda věří, že Steve Simon již brzy složí funkci a v čele organizace nově bude stát žena.

WTA letos slaví 50 let existence, potácí se ale v největší krizi své historie. Proti vedení organizace se sešikovaly přední hráčky, které si dokonce najaly právníka pro vyjednávání o podmínkách na turnajích.

Problémové řízení turnajů pak naplno odhalila organizace finálového turnaje v mexickém Cancúnu. Už i samotné hráčky otevřeně mluví o špatných podmínkách, zdárný průběh vrcholu sezony pak komplikuje i počasí. Nejdůležitější klání roku se hraje v provizorní aréně beze střechy.

"Steve Simon tu organizaci vede devět let a podívejte se, kde jsme skončili. Nejdůležitější turnaj roku hrajeme během sezony hurikánů v Cancúnu. Došlo k řadě špatných rozhodnutí a on o tom všem ještě ani nedokázal otevřeně mluvit,“ komentuje Navrátilová poslední dění v rozhovoru s reportérem Marcusem Bucklandem a bývalou hráčkou Danielou Hantuchovou pro vysílání Amazon Prime přímo na centrkurtu turnaje.

Legenda světového tenisu narážela na informace od televizních společností, podle kterých byl výkonný ředitel WTA během finálového turnaje v mexickém letovisku dvakrát požádán o rozhovor ohledně situace, která nastala, ale pokaždé odmítl.

"Jako vůdce čehokoli musíte nést odpovědnost, musíte naslouchat lidem, které byste měli vést. Simonova odpověď na dopis hráček WTA nebyla včasná. Ve skutečnosti přišla až poté, co byla stížnost tenistek zveřejněna v médiích, které o ní začaly informovat. Ženský tenis potřebuje lídra, kterému záleží na hráčkách," apeluje Navrátilová.

Vítězka 59 grandslamových trofejí nabádá, aby se nově role ředitelky ujala žena: "Pro mě osobně byla WTA vždy ženské sdružení a pokud se podíváte na historii, tak většinou v čele stáli muži. Za dlouhá léta měla jen tři ředitelky. Věřím, že pokud někdo nový stane v čele WTA, bude to zase žena.  Kdo jiný by měl hráčkám rozumět lépe? Je spousta takových, které jsou pro tuto pozici kvalifikované. Pro Steva Simona bude těžké pozici obhájit, všechno ukazuje na jiný směr."

Výsledky dvouhry na Turnaji mistryň