Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Před rokem bojovala se syndromem vyhoření, teď Anisimovová postoupila do životního finále

Amanda Anisimovová slaví postup do svého největšího finále.
Amanda Anisimovová slaví postup do svého největšího finále.Profimedia
Bývalá vítězka dívčího US Open a semifinalistka French Open ve dvouhře žen Amanda Anisimovová (22) po zdravotních problémech opět udeřila. Dvaadvacetiletá Američanka, jež loni přerušila kariéru kvůli syndromu vyhoření, na turnaji WTA 1000 v Torontu porazila krajanku Emmu Navarrovou (23), navázala na skalpu Aryny Sabalenkové a postoupila do svého největšího finále. O třetí titul se utká s Jessicou Pegulaovou, nebo Dianou Šnajderovou.

Amanda Anisimovová v roce 2016 jako čtrnáctiletá prošla do finále dívčího French Open a na US Open si odbyla vítězný debut v kvalifikaci na grandslamu mezi ženami. O rok později v New Yorku ovládla bez ztráty setu soutěž juniorek.

V roce 2019 se v pouhých 17 letech dostala do semifinále Roland Garros a v Bogotě slavila premiérový triumf na hlavním okruhu. V sezoně 2022 v Melbourne přidala druhou trofej a byla 21. hráčkou světa.

Úspěchy v raném věku se ale negativně podepsaly na psychice americké tenistky ruských imigrantů a loni na jaře, když od začátku sezony prohrála 8 z 11 zápasů, kvůli syndromu vyhoření v pouhých 21 letech přerušila kariéru.

Navarrová – Anisimovová 3:6, 6:2, 2:6

Bez tenisu vydržela necelých devět měsíců, než se na začátku sezony 2024 na kurty vrátila. Kromě postupu do osmifinále Australian Open na  úspěchy čekala, v rámci letní US Open Series se ale dostala do parádní formy a během dvou týdnů vyhrála 9 z 10 zápasů.

Po čtvrtfinále ve Washingtonu hraje životní turnaj na podniku WTA 1000 v Montrealu. Dvaadvacetiletá Američanka vyřadila už pět soupeřek včetně čtyř členek TOP 20 a světové trojky Aryny Sabalenkové a postoupila do svého čtvrtého a dosud největšího finále.

V boji o něj Anisimovová zdolala v životní formě hrající světovou patnáctku Emmu Navarrovou. O rok starší krajanku porazila po setech 6:3, 2:6, 6:2, když se dokázala oklepat z nepovedené fáze zápasu. 

Anisimovová totiž po zisku prvního setu, v němž soupeřka netrefila jediný winner, a brejku v druhé sadě prohrála od stavu 6:3 a 2:1 pět gamů v řadě a psychická výhoda byla na straně Navarrové. Anisimovová ale znovu zmobilizovala síly, v rozhodujícím dějství ani jednou nepřišla o podání a po necelých dvou hdoinách mohla slavit.

"Nemohu tomu uvěřit. Porazila jsem tady několik skvělých tenistek a zahraju si finále na takto velkém turnaji. Před rokem jsem na nic takového neměla ani pomyšlení," přiznala Anisimovová.

Čtyři hráčky elitní dvacítky během jednoho turnaje porazila v této sezoně jako teprve druhá. Před ní se to podařilo jen Barboře Krejčíková cestou za wimbledonským triumfem. Do turnaje vstupovala jako 132. hráčka světa a je tak žebříčkově nejníže postavenou finalistkou Canadian Open za posledních 40 let.

Postupem do finále si zajistila posun na 49. místo světového pořadí, v případě udržení neporazitelnosti si polepší ještě o dalších 13 pozic.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Torontu