Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Macháč v Tokiu zdolal bez ztráty servisu Popyrina, favoritům se v Japonsku nedaří

Aktualizováno
Tomáš Macháč prožívá úspěšný debut na turnaji v Tokiu
Tomáš Macháč prožívá úspěšný debut na turnaji v TokiuPeter van den Berg / Avalon / Profimedia
Tomáš Macháč (23) na úvod turnaje ATP 500 v Tokiu porazil i díky odvrácení všech čtyř brejkbolů 6:3, 6:7, 7:5 Australana Alexeie Popyrina (25), oplatil mu srpnovou porážku z Montrealu a vzájemnou bilanci vyrovnal na 2:2. O postup do čtvrtfinále si třiadvacetiletý Čech zahraje s Američanem Tommym Paulem (27). Vítězně odstartoval i obhájce titulu Ben Shelton (21), naopak ze hry venku jsou nejvýše nasazený předloňský šampion Taylor Fritz (27), Stefanos Tsitsipas (26), Frances Tiafoe (26) či Casper Ruud (25).

Popyrin – Macháč 3:6, 7:6, 5:7 

Tomáš Macháč před měsícem prolétl přes Fabia Fogniniho, Sebastiana Kordu a Davida Goffina poprvé do osmifinále grandslamu, v němž utrpěl debakl s Jackem Draperem. Pak už se představil jen v Davis Cupu, v němž kvůli zdravotním potížím vzdal navzdory vyhranému setu favorizovanému Carlosi Alcarazovi a po jediném odehraném gamu i Alexeii Popyrinovi.

A právě proti Australanovi, s nímž prohrál i v srpnu na úvod podniku Masters 1000 v Montrealu a soupeř pak nakonec nečekaně slavil životní triumf, úspěšně vstoupil do dvouhry turnaje ATP 500 v Tokiu. Aktuálně 23. hráče světa porazil bez ztráty podání 6:3, 6:7, 7:5.

Sestřih zápasu

Tomáš Macháč si poradil s Alexeiem Popyrinem
Livesport

Třiadvacetiletý Macháč prošel utkáním bez ztráty podání, když odvrátil všechny čtyři brejkboly. Popyrina nezachránilo ani 21 es. Rozhodující set dlouho nenabízel šanci na brejk, jako první se k ní dostal český tenista až za stavu 6:5. Zároveň svůj hned první mečbol proměnil úspěšným přesunem k síti, u které dvouapůlhodinový zápas ukončil.

Statistiky zápasu Alexei Popyrin – Tomáš Macháč
Statistiky zápasu Alexei Popyrin – Tomáš MacháčLivesport

Aktuálně 34. hráč světa Macháč loni touto dobou vyhrál dva halové challengery ve Francii a pokud chce udržet pozici v TOP 50, potřebuje v Asii nasbírat cenné body. Dnes jich získal 50, v dalším kole bude hrát o stejnou porci.

O postup do čtvrtfinále si Macháč, který už ve středu vstoupil vítězně i do soutěže deblistů po boku Brita Jacka Drapera, zahraje s nasazeným Američanem Tommym Paulem. S aktuálně 13. hráčem světa se utká poprvé.

Opelka – Shelton 6:3, 1:6, 4:6

Ben Shelton se do Tokia přesunul z Laver Cupu v Berlíně, aby se pokusil obhájit svůj premiérový triumf na okruhu ATP. Jednadvacetiletý Američan letos plní roli nasazené sedmičky a do soutěže vstoupil vítězným obratem. 

Sedmnáctý hráč světa Shelton po ztrátě dvou servisů a čtyř gamů v řadě prohrál s krajanem Reillym Opelkou první set, ale pak už o podání nepřišel a zvítězil 3:6, 6:1, 6:4. Ve druhém kole se osmý nasazený Američan střetne s Argentincem Marianem Navonem (H2H 0:0).

Michelsen – Tsitsipas 4:6, 6:1, 6:2

Stefanos Tsitsipas měsíc po US Open nezvládl vstup ani do pětistovky v Tokiu a na třetím ze čtyř posledních turnajů skončil na raketě prvního soupeře. V Tokiu šestý nasazený Řek zaváhal proti americkému kvalifikantovi Alexi Michelsenovi, kterému podlehl 6:4, 1:6, 2:6 a od postupu do čtvrtfinále olympiády prohrál na individuálních akcích pátý ze šesti zápasů. 

Auger-Aliassime – Nišioka 6:7, 6:3, 6:7

Takřka současně s Tsitsipasem vypadl v 1. kole také Félix Auger-Aliassime. Kanadský čtvrtfinalista loňského ročníku podlehl po nevyužití dvou mečbolů a 3 hodinách a 12 minutách boje domácímu Jošihitu Nišiokovi, který v již osmém vzájemném střetnutí přerušil sérii čtyř nezdarů, z toho dvou letošních, a bilanci vyrovnal na 4:4.

Nišioka ve druhém kole vyzve Holgera Runeho (H2H 1:1). Dánský tenista se rovněž přesvědčil, že favorité to dnes v Tokiu nemají jednoduché, byť byl nakonec úspěšný. Šestý nasazený Rune porazil 6:2, 5:7, 6:4 Chilana Alejandra Tabila a přestřihl šňůru tří porážek.

Fritz – Fils 4:6, 6:3, 3:6

Další překvapení se v japonské metropoli se zrodilo na úkor předloňského šampiona a letos nejvýše nasazeného Taylora Fritze. Americký favorit ve svém prvním vystoupení na individuálním turnaji od porážky ve finále US Open, po kterém se představil jen v Laver Cupu, nestačil na francouzského mladíka Arthura Filse a prohrál 4:6, 6:3, 3:6.

Dvacetiletý Fils se ve druhém kole střetne s dalším grandslamovým finalistou Italem Matteem Berrettinim.

Světová patnáctka Frances Tiafoe na prvním individuálním turnaji od porážky v semifinále US Open vypadl hned v prvním kole. V Tokiu sedmý nasazený Američan podlehl 5:7, 3:6 krajanu Brandonu Nakashimovi, který zvítězil až v šestém vzájemném střetnutí.

Polovina z osmi nasazených hráčů ztroskotala hned v prvním kole. Poslední obětí se stal Casper Ruud, který v nočním zápase nestačil 6:7, 1:6 na Jordana Thompsona a vzájemnou bilanci s Australanem si zhoršil na 3:4. Thompson zkompletoval osmifinálové obsazení a o čtvrtfinále se utká s domácí hvězdou a dvojnásobným šampionem Keiem Nišikorim (H2H 1:2).

Výsledky turnaje ATP 500 v Tokiu