Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Macháč si v Tokiu o první titul nezahraje, v semifinále nezvládl koncovku proti Humbertovi

Aktualizováno
Tomáš Macháč podruhé do finále turnaje ATP nepostoupil
Tomáš Macháč podruhé do finále turnaje ATP nepostoupilRodrigo Reyes Marin/ZUMA Press W / Shutterstock Editorial / Profimedia
Tomáš Macháč (23) si na pětistovce v Tokiu zahrál podruhé v kariéře a poprvé na tvrdém povrchu semifinále turnaje ATP, své maximum z letošní Ženevy ale nevyrovnal. Do boje o premiérový titul českého tenistu nepustil 18. hráč světa Ugo Humbert (26) z Francie, který po zisku 16 z posledních 17 fiftýnů zvítězil 6:3, 3:6, 6:2.

Macháč – Humbert 3:6, 6:3, 2:6

Tomáš Macháč před měsícem na US Open prolétl poprvé do osmifinále grandslamu. Pak už se představil jen v Davis Cupu, v němž kvůli zdravotním potížím vzdal navzdory vyhranému setu favorizovanému Carlosi Alcarazovi a po jediném odehraném gamu i Alexeii Popyrinovi.

V Tokiu však znovu potvrdil velmi dobrou formu z průběhu celé sezony a po skalpech Alexeie Popyrina, Tommyho Paula a Alexe Michelsena si podruhé v kariéře zahrál semifinále. Poprvé na tvrdém povrchu a poprvé na podniku kategorie ATP 500. V něm už ale nenašel recept na světovou osmnácku Uga Humberta navzdory náznaku obratu prohrál 3:6, 6:3, 2:6. 

Sestřih zápasu

Tomáš Macháč nestačil na Uga Humberta
Livesport

Macháč nezahájil utkání proti osmifinalistovi letošního Wimbledonu Humbertovi dobře. Ve čtvrté hře první sady přišel o podání, nevypracoval si jediný brejkbol a set za 32 minut ztratil.

Ve druhé sadě se český tenista vrátil do hry. V úvodním gamu odvrátil na servisu nepříznivý stav 15:40 a ve čtvrté hře získal důležitý brejk. Přestože v devátém gamu čelil dalším dvěma brejkbolům, podařilo se mu je smazat a vývoj utkání srovnat.

Statistiky zápasu Tomáš Macháč – Ugo Humbert
Statistiky zápasu Tomáš Macháč – Ugo HumbertLivesport

Rozhodující třetí sadu však Macháč ztratil kvůli nevydařené koncovce. Od stavu 2:2 uhrál rodák z Berouna pouze jeden ze zbývajících 17 fiftýnů a Humbert díky čtyřem získaným hrám v řadě mohl slavit.

Macháč si své dosud jediné finále zahrál letos na jaře na antuce ve švýcarské Ženevě, kde po překvapivém skalpu Novaka Djokoviče prohrál až v boji o titul s Norem Casperem Ruudem. Posledním českým finalistou v Tokiu zůstává Tomáš Berdych, který v roce 2008 turnaj vyhrál.

Aktuálně 34. hráč světa Macháč loni touto dobou vyhrál dva halové challengery ve Francii a semifinále na pětistovce v Tokiu výrazně zvýšilo jeho šanci udržet se v TOP 50. Nyní ho čeká Masters 1000 v Šanghaji, následně halové akce v kazašském Almaty a rakouské Vídni.

Šestadvacetiletý Humbert postoupil do celkově sedmého finále, v nichž dosud neprohrál, a druhého na akci ATP 500. O 7. titul si zahraje s dvacetiletým krajanem Arthurem Filsem, který v druhém semifinále zdolal po téměř dvou a půl hodinách boje 7:6, 7:6 Dána Holgera Runeho.

Rozhovor s Humbertem

Rozhovor s Ugem Humbertem
Livesport

Výsledky turnaje ATP 500 v Tokiu