Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Macháč s Michelsenem neztratil set a v Tokiu postoupil do svého největšího semifinále

Macháč si v Tokiu zahraje semifinále.
Macháč si v Tokiu zahraje semifinále.Masatoshi Okauchi / Shutterstock Editorial / Profimedia
Tomáš Macháč (23) na turnaji ATP 500 v Tokiu porazil Američana Alexe Michelsena (20) 7:6, 6:3, navázal na třísetové skalpy Alexeie Popyrina (25) a Tommyho Paula (27) a poprvé postoupil do semifinále na pětistovce. O druhé letošní i kariérní finále se utká s Ugem Humbertem (26).

Macháč – Michelsen 7:6, 6:3

Tomáš Macháč před měsícem prolétl přes Fabia Fogniniho, Sebastiana Kordu a Davida Goffina poprvé do osmifinále grandslamu, v němž utrpěl debakl s Jackem Draperem. Pak už se představil jen v Davis Cupu, v němž kvůli zdravotním potížím vzdal navzdory vyhranému setu favorizovanému Carlosi Alcarazovi a po jediném odehraném gamu i Alexeii Popyrinovi.

Na turnaji v Tokiu však opět ukazuje skvělou formu, kterou se prezentoval ve většině sezony. Ve svém čtvrtém letošním čtvrtfinále přehrál ve dvou setech Alexe Michelsena, který v prvním kole vyřadil turnajovou čtyřku Řeka Stefanose Tsitsipase. Američana letos porazil ve stejné fázi turnaje také v Ženevě, kde si zahrál první finále na okruhu ATP.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuLivesport

První set začali oba hráči brejkem a poté už si drželi svá podání a rozhodnout musel až tie-break. V něm si český tenista rychle vypracoval vedení a využil hned první setbol. Macháč v úvodním dějství přestřílel soupeře na vítězné údery 20:9.

Druhou sadu rozhodl brejk v osmém gamu, kdy si rodák z Berouna vypracoval tři brejkboly v řadě a poslední po chybě Michelsena na síti využil. Následně utkání dopodával a postoupil do svého největšího semifinále.

"Jsem spokojený s tím jak jsem dnes hrál. Soupeř hrál také skvěle a byl to vyrovnaný zápas a tahle výhra pro mě moc znamená.  Zdejší podmínky mi vyhovují, míče i povrch jsou skvělé," řekl Macháč po vyhraném zápase.

Macháč tak navázal na třísetové skalpy Alexeie Popyrina a Tommyho Paula a poprvé postoupil do semifinále na pětistovce. O své druhé letošní i kariérní finále se Ugem Humbertem, kterého do semifinále poslal Jackem Draperem, když musel utkání za stavu 5:7, 1:2 skrečovat. Britský tenista letos zažívá nejlepší sezonu a v minulých letech laboval se zraněními.

Macháč loni touto dobou vyhrál dva halové challengery ve Francii a pokud chce udržet pozici v TOP 50, potřebuje v Asii nasbírat cenné body. Postupem mezi kvarteto nejlepších se v živém žebříčku posunul na 33. pozici a je na kariérním maximu.

Nišikori – Rune 6:3, 2:6, 5:7

Holger Rune v Tokiu přemohl domácího Keie Nišikoriho po odvrácení mečbolu a postoupil do semifinále. Dánský mladík zvítězil 3:6, 6:2, 7:5. O finále se utká s vítězem duelu mezi Benem Sheltonem a Arthurem Filsem.

Sestřih zápasu

Rune porazil Nišikoriho po odvrácení mečbolu.
Livesport

Nišikori měl proti mladému Dánovi navrch hned od začátku, když jako první získal brejk a dostal se do vedení 3:0. Náskok už udržel a sadu po půlhodině hry dopodával. Ve druhém setu byl lepším hráčem Rune, který dvakrát sebral Japonci servis a srovna na 1:1. Třetí sada nabídla největší drama. Vedení se ujal domácí hráč a za stavu 5:3 měl při podání Runeho mečbol. Dán však i přes napomenutí za překročení časového limitu podání udržel a ziskem čtyř her v řadě zápas otočil.

Nišikorimu se tak proti světové čtrnáctce nepovedlo navázal na skalpy Marina Čiliče a Jordana Thompsona, kterému povolil pouze pět her. Japonec před domácím publikem startoval poprvé od roku 2018, kde prohrál až ve finále, v letech 2012 a 2014 získal titul. 

Shelton – Fils 5:7, 7:6, 6:7

Ben Shelton svůj největší titul, který získal loni v Tokiu, neobhájí. Američan ve čtvrtfinále prohrál v tříhodinové bitvě 5:7, 7:6, 6:7 s Arthurem Filsem. Francouz tak zkopletoval kvarteto semifinalistů.

Fils měl už v koncovce druhého setu dva mečboly při vlastním podání, ani jeden však nevyužil a po prohraném tie-breaku ho limitovaly křeče. Ani Shelton nebyl zdravotně naprosto v pořádku, během zápasu si vyžádal medical time out, kvůli problému s pravým stehnem. Tříhodinové drama nakonec rozhodla zkrácená hra třetí sady, kterou vyhrál Francouz poměrem 7:2.

Dvacetiletý Fils v prvním kole vyřadil i nasazenou jedničku Taylora Fritze a ve druhém zápase mu skrečoval Matteo Berrettini, přestože vyhrál první set v tie-breaku. O postup do finále si zahraje s Holgerem Runem, kterého vyzve poprvé mimo antuku.

Výsledky turnaje ATP 500 v Tokiu