Vondroušová v semifinále nestačila na Kosťukovou, Rybakinová zastavila Šwiatekovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vondroušová v semifinále nestačila na Kosťukovou, Rybakinová zastavila Šwiatekovou

Markéta Vondroušová si finále ve Stuttgartu nezahraje.
Markéta Vondroušová si finále ve Stuttgartu nezahraje.Profimedia
Markéta Vondroušová (24) na antukovém turnaji WTA 500 ve Stuttgartu na skalp Aryny Sabalenkové nenavázala a čekání na první finále od wimbledonského triumfu neukončila. V boji o něj česká tenistka podlehla 6:7, 2:6 Martě Kosťukové (21), byť v prvním setu smazala manko 1:5 a 15:40. Ukrajinka si o nejcennější trofej zahraje s Kazaškou Jelenou Rybakinovou (24), která po třísetovém boji vyřadila světovou jedničku a vítězku posledních dvou ročníků Igu Šwiatekovou (22).

Kosťuková – Vondroušová 7:6, 6:2

Markéta Vondroušová v březnu kvůli úmrtí milovaného dědečka odstoupila z turnaje v Indian Wells a vzdala se i startu na další tisícovce v Miami, po neplánované měsíční pauze ale měla více času nachystat se na antukovou část sezony a přípravu zúročila hned na halovém podniku WTA 500 ve Stuttgartu.

Čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova na jihozápadě Německa vyřadila Donnu Vekičovou, Anastasii Potapovovou i světovou dvojku Arynu Sabalenkovou, poprvé od loňského US Open porazila tři soupeřky během jednoho turnaje a poprvé od životního triumfu ve Wimbledonu postoupila do semifinále.

Stejně dlouhé čekání na finále ale ukončit nedokázala. V boji o něj nenašla recept na Martu Kosťukovou, která zvítězila 7:6, 6:2 a o tři roky starší Češce oplatila debakl z loňského Billie Jean King Cupu.

Vondroušová začala mizerně a po necelé půl hodině prohrávala 1:5 a 15:40. V tu chvíli začala hrát více na riziko, po odvrácení celkem tří setbolů se vrátila do hry a i díky šňůře devíti vyhraných míčků vyrovnala na 5:5. Jenže v tie-breaku ztratila šest bodů po sobě a obrat nedotáhla.

Ve druhé sadě se k otočce ze stavu 1:5 pouze nadechla. Brejkboly na 3:5 nevyužila a po hodině a 35 minutách musela soupeřce pogratulovat.

Statistiky zápasu Marta Kosťuková – Markéta Vondroušová
Statistiky zápasu Marta Kosťuková – Markéta VondroušováLivesport

Finalistka Roland Garros 2019 či majitelka stříbrné olympijské medaile z Tokia 2021 Vondroušová marně usilovala o své celkově 7. finále. V nich má bilanci 2:4, kromě loňského Wimbledonu získala titul ještě před sedmi lety v hale ve švýcarském Bielu. 

Kosťuková se raduje z celkově sedmého skalpu hráčky TOP 10. Všechny zaznamenala v průběhu posledních 10 měsíců, předtím s členkami elitní desítky prohrála všech 14 duelů. 

Nyní navíc uspěla potřetí během tří dnů. Wimbledonskou šampionku Vondroušovou porazila poté, co utekla z pěti mečbolů světové sedmičce a finalistce Australian Open Qinwen Zheng z Číny a udolala světovou trojku a vítězku US Open Coco Gauffovou z USA.

Do finále jednadvacetiletá Ukrajinka postoupila potřetí v kariéře, poprvé na podniku kategorie WTA 500 a poprvé na antuce. Loni v Austinu slavila dosud jediný titul, letos v San Diegu na triumf nedosáhla. Ve světovém žebříčku si čtvrtfinalistka lednového Australian Open zajistila posun na 21. místo, čímž o pět příček vylepší své maximum.

Šwiateková – Rybakinová 3:6, 6:4, 3:6

O druhou a nejcennější trofej si Kosťuková zahraje s Jelenou Rybakinovou (H2H 1:1), s níž loni odehrála dva souboje na tvrdém povrchu a obě tenistky si připsaly po jedné výhře. 

Čtyřiadvacetiletá Kazaška Rybakinová musela i ve třetím letošním zápase na antuce do tří setů. Po Veronice Kuděrmetovové a Jasmine Paoliniové našla recept i na Igu Šwiatekovou, která ve Stuttgartu prohrála po sérii 10 výher a neobhájí tituly z předchozích dvou ročníků.

Světová čtyřka Rybakinová v úvodu za stavu 0:2 odvrátila dva brejkboly a ziskem pěti her v řadě se dostala do hry. Nakonec i díky odvrácení 13 z 15 brejkbolů a téměř třech hodinách boje zvítězila 6:3, 4:6, 6:3 a vzájemnou bilanci upravila na 4:2. O dva roky mladší Polce oplatila dva měsíce starou porážku z finále v Dauhá a vyhrála i druhé střetnutí na antuce.

Kazašská tenistka zvládla již 11. třísetový zápas po sobě. Letos v něm neuspěla jen v lednu v Melbourne po nevyužití šesti mečbolů proti Anně Blinkovové. Naposledy se to povedlo před více než čtyřmi lety Japonce Naomi Ósakaové, která třetí set neprohrála dokonce dvanáctkrát po sobě.

Vítězka Wimbledonu 2022 postoupila do celkově 19. finále, z toho již popáté v tomto roce. Bilanci v nich má 7:11. Pokud naváže na triumfy z Brisbane a Abú Zabí, vyhraje poprvé v kariéře tři turnaje během jedné sezony.

Výsledky turnaje WTA 500 ve Stuttgartu