Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sinner válí i na exhibici v Rijádu. Opět porazil Djokoviče a zahraje si finále s Alcarazem

Aktualizováno
Sinner porazil Djokoviče počtvrté v řadě.
Sinner porazil Djokoviče počtvrté v řadě.STR / EPA / Profimedia
Jannik Sinner (23) pokračuje v životní formě i na lukrativní exhibici Six Kings Slam v Saúdské Arábii. Den po deklasování Daniila Medveděva si v semifinále poradil také s Novakem Djokovičem (37), kterého přehrál i před čtyřmi dny ve finále Masters 1000 v Šanghaji. O triumf a rekordní odměnu pro vítěze tenisového turnaje si v Rijádu zahraje s Carlosem Alcarazem (21), který vyhrál poslední vzájemný souboj s loučícím se krajanem Rafaelem Nadalem (38).

Djokovič – Sinner 2:6, 7:6, 4:6

Jannik Sinner zakončí pátý turnaj v řadě finálovým zápasem. Po triumfech v Cincinnati, na US Open a v Šanghaji zaútočí na titul také na nové lukrativní exhibici v Rijádu. Na Six Kings Slam v Rijádu během dvou dnů deklasoval světovou pětku Daniila Medveděva a ve třech setech zdolal čtvrtého hráče světa Novaka Djokoviče.

S o 14 let starším Srbem si Sinner poradil před pouhými čtyřmi dny ve finále Masters v čínské Šanghaji a nyní ho přetlačil i před arabskými diváky na Blízkém východě. Tentokrát potřeboval tři set, než po téměř dvou a půl hodinách boje zvítězil 6:2, 6:7, 6:4.

Sinner na Djokoviče nestačil naposledy loni ve finále Turnaje mistrů. Od té doby ho porazil v Davis Cup, v semifinále Australian Open, v Šanghaji a nyní v Rijádu otočil vzájemnou bilanci na 4:4. Na tvrdém povrchu vyhrál 5 ze 6 duelů.

Sinner upravil svou vynikající letošní zápasovou bilanci na 67:6, z toho 37:3 na hardu. Na něm letos jako teprve čtvrtý po Matsi Wilanderovi, Rogeru Federerovi a Novaku Djokovičovi ovládl v oba grandslamy během jedné sezony.

Třiadvacetiletý Ital na všech 14 turnajích v probíhající sezoně postoupil minimálně do čtvrtfinále, jedenáctkrát nechyběl v semifinále, osmkrát hrál hrál finále a sedmkrát slavil titul. A nyní je ve finále i na hvězdami nabité exhibici.

Sinner zakončí sezonu jako první Ital v historii na 1. místě světového žebříčku, ale zároveň čelí obnovení procesu kolem březnového pozitivního testu na doping. 

Alcaraz – Nadal 6:3, 6:3

V sobotním finále se Sinner utká s Carlosem Alcarazem, který je jeho jediným přemožitelem z posledních 25 zápasů. Ve vzájemné bilanci italský tenista prohrává 4:7, letos s o dva roky mladším Španělem prohrál v Indian Wells, na French Open i před dvěma týdny ve finále v Pekingu. Sinner a Alcaraz si letos spravedlivě rozdělili trofeje ze všech čtyř grandslamů.

Jednadvacetiletý Alcaraz, který minulý týden v Šanghaji prohrál čtvrtfinále s Tomášem Macháčem, v Rijádu neztratil ještě ani set. Po Dánu Holgeru Runem si poradil i s Rafaelem Nadalem. O sedmnáct let staršího krajana, který v listopadovém Davis Cupu definitivně ukončí kariéru, přehrál v posledním vzájemném střetnutí dvakrát 6:3.

"Musel jsem předvést maximum, to mi věřte. Rafa už je mimo soutěžní mód a v tomto sportu musíte hrát zápasy, abyste se cítili dobře. Ale já věděl, že se musím soustředit a hrát svůj nejlepší tenis, pokud chci Rafu porazit. Byl to skvělý okamžik ještě jednou s ním sdílet kurt," řekl vděčný Alcaraz.

"Bylo mi potěšením. Carlos byl nad mé síly, v posledních letech hraje opravdu fantasticky a je čím dál lepší. Už pár měsíců nehraju, ale zkusil jsem to. Předvedl jsem dobrý výkon, ale proti němu to nestačilo. Každopádně tohle je pro mě pozitivní chvíle a jsem za ni moc rád," uvedl osmatřicetiletý Nadal, kterého z publika podporovala také jeho manželka a syn Rafael junior.

"Od chvíle, co je na světě, tak jsem víc zápasů prohrál, než vyhrál," smál se Nadal. "Ale zároveň mi pomáhá ve všech těžkých chvílích, které v posledních letech prožívám. A teď se chová hezky, i když už je pozdě. Jsem opravdu šťastný," dodal vítěz 22 grandslamů.

Vítěz obdrží 6 milionů dolarů

V pátek mají tenisté v Rijádu volno, neboť podle pravidel ATP nesmí na exhibicích hrát víc jak dva dny po sobě. V sobotu pak dojde kromě finále také na zápas o 3. místo, v němž se zřejmě naposledy utkají dlouholetí rivalové Djokovič s Nadalem. Půjde o vůbec poslední střetnutí hráčů Big 3.

Každý ze startujících má jistou odměnu ve výši 1,5 milionu dolarů (přibližně 34,8 milionu korun). Za postup do semifinále a finále žádná prémie není, celkový vítěz si však odveze rekordní odměnu 6 milionů dolarů (cca 139,3 milionu korun), která je téměř dvakrát vyšší než pro grandslamového šampiona. Podobně jako v Laver Cupu se za tento turnaj neudělují žádné body do žebříčku ATP.

Výsledky exhibice Six Kings Slam v Rijádu