Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Hvězdný Rijád? Exhibice, která rozděluje tenisový svět. Murray nechápe, hrát bude ale i Nadal

Rafael Nadal je jednou z hvězd Six Kings Slamu.
Rafael Nadal je jednou z hvězd Six Kings Slamu.ALI HAIDER / EPA / Profimedia
Ve středu večer začne v hlavním městě Saúdské Arábie hvězdná exhibice Six Kings Slam. Pozvání přijaly legendy Novak Djokovič s Rafaelem Nadalem, kterého čeká jeden z posledních kariérních startů. Do Rijádu dorazila i světová jednička Jannik Sinner, Carlos Alcaraz, Daniil Medveděv a Holger Rune. Každý z účastníků dostane za start 1,5 milionu dolarů a vítěz si odveze rekordní prémii v hodnotě 6 milionů dolarů.

Největší hvězdy na mužském okruhu si několikrát postěžovaly na náročnost sezony a neustále nabitý program. Když ale přišla pozvánka na štědře dotovanou exhibici v Rijádu, kývli v podstatě všichni. Saúdská Arábie tak ukázala svůj sílící vliv. Ale také připravila naprosto dokonalý trailer, který šest tenisových králů vykreslil do podoby filmových hrdinů.

Od února je Saúdskoarabský investiční fond (PIF) titulárním partnerem světového žebříčku ATP a některých prestižních turnajů. Džidda od loňska hostí Turnaj mistrů tenistů do 21 let a v listopadu se v Rijádu poprvé odehraje i Turnaj mistryň, proti čemuž se ostře stavěly některé osobnosti včetně tenisových legend Martiny Navrátilové a Chris Evertové.

Kritikem aktuálního klání je například bývalý lídr žebříčku a trojnásobný grandslamový šampion Andy Murray. "Je to jen tenisová show, která nikoho nezajímá," napsal na sociální síti X. Přidal se k němu i šéf německého svazu Dietloff von Arnim: "Pokud si někdo stěžuje na velkou zátěž a pak hraje exhibiční turnaj, je to trochu komické."

Ale hráči už jsou na místě a ve středu večer vše začne. 

Formát turnaje

Středeční program nabídne čtvrtfinálové souboje mezi světovou jedničkou Jannikem Sinnerem a Daniilem Medveděvem. Lepší z tohoto duelu bude čelit rekordmanovi Novakovi Djokovičovi.

Druhé čtvrtfinále obstarají Carlos Alcaraz s Holgerem Runem, který je jediným účastníkem bez grandslamového titulu. Na vítěze čeká Rafael Nadal, jenž se v listopadu na domácí půdě v Davis Cupu rozloučí s kariérou.

Semifinálové boje se uskuteční ve čtvrtek a finále i utkání o třetí místo budou k vidění v sobotu. V pátek se hrát nebude. V pravidlech ATP totiž stojí, že účastníci exhibičních akcí nesmí hrát ve třech po sobě jdoucích dnech.

Rekordní odměny

Každý ze startujících má jistou odměnu ve výši 1,5 milionu dolarů (přibližně 34,8 milionu korun). Za postup do semifinále a případně finále hodnota prémie neroste. Celkový vítěz si však odveze rekordní odměnu 6 milionů dolarů (cca 139,3 milionu korun), která je téměř dvakrát vyšší než pro grandslamového šampiona.

Podobně jako v nedávno skončeném Laver Cupu se za tento turnaj neudělují žádné body do žebříčku ATP.

Jedna z posledních možností vidět živě Nadala

Nadal se v listopadu v rámci Davis Cupu rozloučí na domácí půdě v Málaze s kariérou. Diváci v Rijádu tak mají předposlední, případně poslední možnost vidět antukového krále, legendu bílého sportu a jednoho z nejúspěšnějších hráčů všech dob v akci.

Majitel 22 grandslamových trofejí odehrál poslední soutěžní zápas na konci července na olympiádě v Paříži, v němž podlehl svému rivalovi Djokovičovi.

Proč Rune?

Pět ze šesti účastníků má na kontě minimálně jeden grandslamový titul a Rune ještě nikdy nehrál na majorech ani semifinále. Pořadatelé ale museli počet startujících někým zkompletovat. Je otázkou, zda se pokoušeli pozvat například Dominica Thiema, Marina Čiliče či někoho, kdo už kariéru ukončil a na tento milník dosáhl.