Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sinner potřetí v řadě porazil Djokoviče. V Šanghaji slaví 17. titul, čtvrtý z akcí Masters

Jannik Sinner je prvním italským vítězem Masters v Šanghaji
Jannik Sinner je prvním italským vítězem Masters v ŠanghajiHECTOR RETAMAL / AFP
Jannik Sinner (23) počtvrté v kariéře vyhrál turnaj série Masters 1000 a připsal si již sedmý letošní triumf. Italský tenista ovládl tisícovku v Šanghaji, kde ve finále porazil bez ztráty podání 7:6, 6:3 čtyřnásobného šampiona Novaka Djokoviče (37) a potřetí výhře v řadě s ním vyrovnal vzájemnou bilanci na 4:4. První hráč světa si v celkově 22. finále připsal 17. titul a Srba připravil o magickou 100. trofej.

Sinner – Djokovič 7:6, 6:3

Jannik Sinner zakončil čtvrtý turnaj v řadě finálovým zápasem a po Cincinnati a US Open potřetí slaví triumf. Na Masters v Šanghaji ztratil v šesti zápasech jediný set, v posledních šesti sadách nečelil brejkbolu a ve finále přehrál po hodině a 36 minutách hry 7:6, 6:3 Novaka Djokoviče.

Úvodní vyrovnaný set nenabídl jediný brejkbol. V tie-breaku ale předvedl svou sílu aktivnější Sinner, rychle odskočil do vedení 4:0 a náskok už nepustil. Ve druhé sadě už o čtrnáct let mladší Ital nenechal svého soupeře ani nadechnout k šanci na obrat. Ve čtvrté hře jediným brejkem Djokovičův odpor zlomil a zvítězil 7:6, 6:3.

Sestřih zápasu

Jannik Sinner porazil Novaka Djokoviče potřetí v řadě
Livesport

Přestože Sinner v žádném z 11 gamů po svém podání nepředvedl jedinou čistou hru, zároveň nečelil jedinému brejkbolu a ani jednou o servis nemusel bojovat přes shodu. 

Sinner na Djokoviče nastačil naposledy loni ve finále Turnaje mistrů. Od té doby ho porazil v Davis Cup, v semifinále Australian Open a nyní v Šanghaji vyrovnal vzájemnou bilanci na 4:4. Na tvrdém povrchu vyhrál 4 z 5 duelů.

"V prvním setu Novak výborně servíroval, ale naštěstí jsem zvládl tie-break a získal potřebné sebevědomí," pochvaloval si v rozhovoru na kurtu Sinner, který soupeře předčil na vítězné údery 22:12.

Proti Novakovi je to vždycky jedna z největších výzev, je to legenda našeho sportu. Nemám na něj speciální recept. Je potřeba využít těch pár chyb, které udělá. Jsem spokojený se svým výkonem," dodal první hráč světa, který před pár dny získal jistotu, že jako první Ital zakončí sezonu na postu světové jedničky.

Rozhovor se Sinnerem

Rozhovor s Jannikem Sinnerem
Livesport

Sinner, jenž čelí obnovení procesu kolem březnového pozitivního testu na doping, upravil svou vynikající letošní zápasovou bilanci na 65:6, z toho 35:3 na hardu. Na něm letos jako teprve čtvrtý po Matsi Wilanderovi, Rogeru Federerovi a Novaku Djokovičovi ovládl v oba grandslamy během jedné sezony.

Třiadvacetiletý Ital na všech 14 turnajích v probíhající sezoně postoupil minimálně do čtvrtfinále, jedenáctkrát nechyběl v semifinále, poosmé si zahrál finále a posedmé ho přetavil v titul.

Sedm triumfů během jedné sezony slaví poprvé v kariéře, dosud byly jeho maximem čtyři vítězství v letech 2021 a 2023. Velmi dobrou bilanci ve finálových zápasech vylepšil na 17:5. Turnaj Masters 1000 vyhrál počtvrté po Torontu 2023, Miami 2024 a Cincinnati 2024. 

Djokovič mohl vyhrát šanghajské Masters popáté, ale nepovedlo se mu to stejně jako vybojovat jubilejní 100. titul. Před ním jsou v historické tabulce jen Američan Jimmy Connors se 109 triumfy a Švýcar Roger Federer (103). "Vítězství si zasloužil. Byl lepší, silnější a rychlejší. Prožívá skvělou sezonu," řekl Djokovič o svém přemožiteli.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Šanghaji