Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Po zisku setu přišla lekce. Menšík podlehl Djokovičovi a první čtvrtfinále na Masters prohrál

Jakub Menšík v duelu proti Djokovičovi.
Jakub Menšík v duelu proti Djokovičovi.Alex Plavevski / EPA / Profimedia
Český tenista Jakub Menšík (19) krajana Tomáše Macháče v semifinálové fázi na prestižní tisícovce v Šanghaji nedoplnil. Talentovaný teenager začal proti svému idolu Novakovi Djokovičovi (37) skvěle, ale po zisku úvodního setu už byl bez šance a ve svém prvním čtvrtfinále na Masters padl 7:6, 1:6, 4:6. Čtyřnásobný šampion turnaje Djokovič bude v souboji o finále čelit Taylorovi Fritzovi (26), nad nímž vyhrál všech devět vzájemných utkání.

Menšík – Djokovič 7:6, 1:6, 4:6

Právě díky Djokovičovi začal kdysi Menšík s tenisem. Jedna z největších českých nadějí budoucnosti si při debutu na Masters v Šanghaji zajistila díky čtyřem vyhraným třísetovým duelům a dvěma skalpům hráčů elitní desítky první ostrý zápas se svým největším vzorem.

První Menšíkovy komplikace při servisu přišly v sedmém gamu. S pomocí dělového servisu je ustál a oba brejkboly odvrátil. V další hře na podání už však i kvůli nechytatelnému prasátku z rakety Djokoviče zaváhal. Slabší chvilku na servisu si ovšem ihned vzápětí vybral i Srb a set nedokázal sadu uzavřít. O chvíli později následoval tie-break. Menšík prohrál oba předchozí na turnaji, nicméně v tomto se dokázal vyhrabat ze stavu 0:3 a zkrácenou hru získal 7:4.

Sestřih zápasu

Menšík prohrál se svým idolem Djokovičem.
Livesport

Menšíkovi evidentně vydřený úvodní set sebral spoustu fyzických i psychických sil a trvalo mu, než se opět srovnal. To už ale bylo pozdě, jelikož Djokovič dle očekávání svůj výkon ve druhé sadě pozvedl a po jednoznačném průběhu skóre utkání velmi rychle vyrovnal.

Začátek rozhodujícího dějství sice český outsider zachytil, ovšem pořád byl na kurtu horším hráčem. Manko 15:40 na první pokus zlikvidoval, jenže stejný náskok povolil Djokovičovi i o dva gamy později a Srb šel do vedení 3:2 s brejkem. Menšík se za celý set k žádné brejkbolové příležitosti nepropracoval a po dvou hodinách a 21 minutách padl.

I tak prožívá průlomovou sezonu. Už na začátku roku prorazil mezi elitu a také do nejlepší stovky žebříčku. Postupně došel na všech třech površích alespoň do čtvrtfinále a teď si zahrál své vůbec první čtvrtfinálové utkání na prestižních podnicích Masters.

Díky němu má na dosah debut v nejlepší padesátce pořadí. Rodák z Prostějova, který v únoru zazářil finálovou účastí v Dauhá, si zhoršil svou skvělou letošní bilanci s hráči z TOP 10 na 4:2. Proti Djokovičovi ztratil sérii čtyř vítězství nad takto vysoko postavenými soupeři. V Šanghaji zapsal hned dvě, konkrétně proti Andreji Rubljovovi a Grigoru Dimitrovovi.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Djokovič bude usilovat o své teprve třetí finále v této sezoně. Ve Wimbledonu neuspěl a už několik týdnů je jasné, že poprvé od roku 2017 zakončí sezonu bez grandslamového titulu. Největší letošní cíl si však splnil, když ziskem zlata v Paříži zkompletoval sbírku všech možných úspěchů.

I při svém 10. startu v Šanghaji postoupil minimálně do čtvrtfinále a svou bilanci v této fázi upravil na 9:1. Jediný nezdar zaregistroval při poslední účasti v roce 2019 proti Stefanosovi Tsitsipasovi. V sobotu odehraje 78. semifinále na Masters, čímž posunul vlastní rekord. Navíc je historicky třetím nejstarším semifinalistou těchto akcí.

Fritz – Goffin 6:3, 6:4

V semifinále potká srbský rekordman svého oblíbeného protivníka Taylora Fritze, s nímž vyhrál všech devět soubojů. Američan si dle očekávání poradil s Davidem Goffinem, který na turnaji zapsal svůj první skalp TOP 10 po dvou letech a také premiérové čtvrtfinále na tisícovkách od Monte Carla 2021.

Finalista nedávného US Open zvítězil nad bývalou světovou sedmičkou snadno 6:3, 6:4 a zabojuje o své druhé kariérní finále na Masters. Předloni triumfoval na domácí půdě v kalifornském Indian Wells.

Sestřih zápasu

Fritz si poradil v Šanghaji s Goffinem.
Livesport

Druhé semifinále vytvořili už ve čtvrtek Tomáš Macháč po senzačním skalpu 12 zápasů neporaženého Carlose Alcaraze a světová jednička Jannik Sinner.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Šanghaji