Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Menšík potřetí v řadě porazil člena TOP 10, třetí kolo v Šanghaji si zajistil i Lehečka

Aktualizováno
Jakub Menšík upravil bilanci s hráči TOP 10 na 3:2
Jakub Menšík upravil bilanci s hráči TOP 10 na 3:2LINTAO ZHANG / GETTY IMAGES ASIA / PAC / Getty Images via AFP
Jakub Menšík (19) vyhrál i druhý vzájemný zápas s favorizovaným Rusem Andrejem Rubljovem (26). Ve druhém kole turnaje Masters 1000 v Šanghaji zvítězil nad světovou šestkou a loňským finalistou 6:7, 6:4, 6:3, potřetí v řadě si poradil s hráčem TOP 10 a celkovou bilanci s nimi otočil na 3:2. Mezi 32 nejlepších postoupil také Jiří Lehečka (22), který potvrdil roli favorita proti Jaume Munarovi (27) ze Španělska.

Rubljov – Menšík 7:6, 4:6, 3:6

Jakub Menšík ve čtvrtek při premiéře na Masters v Šanghaji zdolal ve třech setech španělského antukáře Pedra Martíneze a dva dny na to uspěl i v roli papírového outsidera. Šestého hráče světa a finalistu loňského ročníku Andreje Rubljova zdolal po dvou a půl hodinách boje 6:7, 6:4, 6:3.

V prvním setu Menšík nepotvrdily brejky na 2:0 a na 4:2 a v tie-breaku neproměnil setbol. Ve druhé sadě málem přišel o vedení 5:1, ale na druhý pokus dějství při svém servisu ukončil a vynutil si pokračování. 

V rozhodující sadě český teenager pohrával 0:2, ale ziskem čtyř gamů po sobě vývoj otočil. Za stavu 4:3 odvrátil brejkbol a v následné hře na returnu proměnil hned první mečbol po 36. nevynucené chybě soupeře.

Statistiky zápasu Andrej Rubljov – Jakub Menšík
Statistiky zápasu Andrej Rubljov – Jakub MenšíkLivesport

Menšík se s hráčem TOP 10 utkal popáté v kariéře a zatímco loni na US Open utrpěl debakl s Taylorem Fritzem a letos na Australian Open podlehl v pěti setech Hubertu Hurkaczovi, další tři zápasy už vyhrál. V únoru v Dauhá cestou do prvního finále na okruhu ATP porazil Rubljova, v dubnu na antuce v Madridu zdolal Bulhara Grigora Dimitrova a nyní v Šanghaji si podruhé vyšlápl na Rubljova.

Menšík si letos odbývá debut na podzimní asijské tour a zápasovou bilanci má čtyři výhry a jednu porážku. Minulý týden na pětistovce v Pekingu prošel kvalifikací, ale na úvod hlavní soutěže nestačil na Francisca Cerúndola.

Menšík si už dvakrát zahrál třetí kolo na grandslamech (US Open 2023 a 2024) a nyní postupem do třetího kola vyrovnal i své maximum na podnicích Masters z letošní antuky v Madridu.

O své největší osmifinále si Menšík zahraje s o čtyři roky starším Kazachem Alexanderem Ševčenkem (H2H 2:0), kterého porazil loni na challengeru v Bratislavě i letos na olympiádě v Paříži. Pokaždé se hrálo na antuce. 58. hráč světa Ševčenko ve druhém kole vyřadil po setech 7:6, 7:5 nasazeného Argentince Francisca Cerúndola, který nezvládl vstup do turnaje už podvanácté v sezoně, a teprve potřetí v sezoně vyhrál dva zápasy po sobě, čímž zároveň vyrovnal své maximum.

Lehečka – Munar 7:6, 6:4

Jiří Lehečka v Asii nastoupil ke čtvrtému zápasu, z toho potřetí proti Španělovi a opět soupeře z Pyrenejského poloostrova porazil. Zatímco v Pekingu vyřadil Pedra Martíneze a Roberta Bautistu a prohrál až ve čtvrtfinále po nevyužití setbolů se světovou jedničkou Jannikem Sinnerem, také v Šanghaji odstartoval výhrou nad antukovým specialistou. Jaume Munara porazil v prvním vzájemném duelu 7:6, 6:4.

Dvaadvacetiletý Čech si první výhru v Šanghaji připsal na druhý pokus, neměl to ale snadné. V úvodu neudržel vedení 3:0 a v tie-breaku dokonce čelil setbolu. Také ve druhém setu málem o výhodu brejku přišel, brejkboly za stavu 6:2 ale zlikvidoval a po necelých dvou hodinách vybojoval postup.

Statistiky zápasu Jiří Lehečka – Jaume Munar
Statistiky zápasu Jiří Lehečka – Jaume MunarLivesport

Lehečka se v srpnu vrátil po čtvrt roku dlouhé pauze zaviněné únavovou zlomeninou zad a v Cincinnati, na US Open i v Pekingu vyhrál dva zápasy, než ztroskotal na raketě třetího soupeře. V Šanghaji si o druhé vítězství zahraje s Holgerem Runem, nebo Matteem Berrettinim.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Šanghaji