Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Macháč i Menšík jsou na Masters v Šanghaji už v osmifinále, Lehečka podlehl Runemu

Aktualizováno
Tomáš Macháč v Šanghaji potvrdil velmi dobrou formu.
Tomáš Macháč v Šanghaji potvrdil velmi dobrou formu.RICHARD A. BROOKS / AFP
Mezi šestnáctkou nejlepších na Masters 1000 v Šanghaji postoupili dva ze tři českých tenistů. Tomáš Macháč (23) se po dvoudenním marném čekání kvůli dešti dočkal zápasu třetího kola a bez problémů přehrál Australana Alexandara Vukice. Jakub Menšík (19) i potřetí zvládl třísetový zápas, naposledy si poradil s Kazachem Alexanderem Ševčenkem a je ve svém největším osmifinále. Neuspěl jen Jiří Lehečka (22), který nenašel recept na servis Dána Holgera Runeho.

Macháč – Vukic 6:4, 6:2

Tomáš Macháč vstoupil do turnaje v Šanghaji už v pátek, kdy zdolal Španěla Alejandra Davidoviche, přestože prohrával 1:6 a 1:3 a ve třetím setu ztrácel 0:3. Na další zápas si musel čtyři dny počkat. Zatímco v sobotu měl plánované volno, v neděli a v pondělí se na kurt nedostal kvůli vytrvalému dešti. 

V úterý se ale počasí již umoudřilo a třiadvacetiletý berounský rodák mohl hned na začátku programu vyzvat Alexandara Vukice. Australského kvalifikanta, který si v předchozím kole vyšlápl na světovou devítku Caspera Ruuda a připsal si první skalp hráče TOP 10, přehrál 6:4, 6:2 a také druhý vzájemný duel vyhrál ve dvou setech.

Český tenista prohrál prvních sedm výměn a při svém podání prohrával 0:1 a 0:40, ale do brejku soupeře nepustil. Odvrátil všechny čtyři brejkboly a další potíže na servisu už řešit nemusel.

Macháč na předchozích dvou turnajích (osmifinále na US Open a semifinále v Tokiu) porazil pokaždé tři soupeře. V Šanghaji se o vyrovnání této bilance a zároveň vyrovnání maxima na akcích Masters (Miami 2024) utká se světovou třináctkou Tommym Paulem z USA, kterého udolal před dvěma týdny v japonské metropoli.

Macháč si v Šanghaki zahrál i čtyřhru s domácím Zhizhen Zhang na teprve druhém ze sedmi společných turnajů ale prohráli hned svůj úvodní zápas. Šampioni z Marseille, semifinalisté Australian Open a čtvrtinalisté Wimbledonu podlehli 6:7, 7:6, 7:10 italským finalistům dvou letošních grandslamů a čerstvým vítězům z Pekingu Simonemu Bolellimu s Andreou Vavassorim.

Menšík – Ševčenko 6:1, 6:7, 6:2

Jakub Menšík v Šanghaji porazil ve třech setech i třetího soupeře. Po Pedru Martínezovi a světové šestce Andreji Rubljovovi si poradil také s Kazachem Alexanderem Ševčenkem, kterého porazil 6:1, 6:7, 6:2.

Devatenáctiletý rodák z Prostějova měl zápas rozehraný na dvousetové vítězství, ale vedení 6:1 a 3:1 neudržel a vinou jediného ztraceného servisu a neúspěchu v tie-breaku musel opět do tří setů. Nicméně v rozhodující sadě proti o čtyři roky staršímu soupeři, který v žebříčku figuruje o sedm příček výše, dominoval. Od stavu 2:2 získal 16 z 19 fiftýnů a vyhrál i třetí vzájemný duel. 

Statistiky zápasu Jakub Menšík – Alexander Ševčenko
Statistiky zápasu Jakub Menšík – Alexander ŠevčenkoLivesport

65. hráč světa Menšík si letos odbývá debut na podzimní asijské tour a zápasovou bilanci má pět výher a jednu porážku. Minulý týden na pětistovce v Pekingu prošel kvalifikací, ale na úvod hlavní soutěže nestačil na Francisca Cerúndola.

Tři zápasy po sobě na takto velkém turnaji Menšík vyhrál poprvé v kariéře. Postupem přes třetí kolo překonal maximum na grandslamech (US Open 2023 a 2024) i akcích Masters (Madridu 2024).

Ve svém největším osmifinále si Menšík zahraje se světovou desítkou Grigorem Dimitrovem (H2H 1:0), s nímž si v květnu poradil na antuce v Madridu a proti kterému se pokusí protáhnout vítěznou třízápasovou šňůru s hráči TOP 10. Bulharský semifinalista loňského ročníku ve třetím kole porazil 7:6, 6:2 Australana Alexeie Popyrina, oplatil mu porážku z Montrealu a vzájemnou bilanci vyrovnal na 2:2.

Lehečka – Rune 4:6, 5:7

Jiří Lehečka se v srpnu vrátil po čtvrt roku dlouhé pauze zaviněné únavovou zlomeninou zad a v Cincinnati, na US Open i v Pekingu vyhrál dva zápasy, než ztroskotal na raketě třetího soupeře. Také v Šanghaji začal vítězstvím, ale druhou výhru jako na předchozích akcích přidat nedokázal.

Po španělském antukáři Jaume Munarovi mladoboleslavský rodák nestačil na Holgera Runeho. Se světovou čtrnáctkou prohrál druhý ze tří vzájemných soubojů, v Číně nenašel recept na servis o rok a půl mladšího Dána a prohrál 4:6, 5:7.

¨Statistiky zápasu Jiří Lehečka – Holger Rune
¨Statistiky zápasu Jiří Lehečka – Holger RuneLivesport

Český tenista se ke dvěma šancím na brejk dostal ve druhém setu, během kterého si vyžádal pauzu na ošetření pravého kolena, za stavu 2:1 a po odvrácení dvou mečbolů při skóre 5:6. Rune si ale zápas zkomplikovat nenechal a může se chystat na osmifinále s Američanem Taylorem Fritzem. 

Sestřih zápasu

Jiří Lehečka nestačil na Holgera Runeho
Livesport

Dvaadvacetiletý Lehečka v Asii odehrál pět zápasů s bilancí 3:2. Všechny výhry zaznamenal proti Španělům, kromě Runeho prohrál ještě čtvrtfinále v Pekingu se světovou jedničkou Jannikem Sinnerem. Nyní se vrátí do Evropy, kde by měl zakončit sezonu na halových akcích v Antverpách, Basileji a na Masters v Paříži. 

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Šanghaji