Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Famózní Macháč má skalp Alcaraze. V Šanghaji si zahraje největší semifinále a vyzve Sinnera

Tomáš Macháč skolil 12 zápasů neporaženého Carlose Alcaraze.
Tomáš Macháč skolil 12 zápasů neporaženého Carlose Alcaraze.ALEX PLAVEVSKI / EPA / Profimedia
Tomáš Macháč (23) si ve čtvrtfinále na Masters v Šanghaji po vynikajícím a agresivním výkonu vyšlápl 7:6, 7:5 na úřadujícího vítěze dvou grandslamů a 12 zápasů neporaženého Carlose Alcaraze (21) a postoupil do svého největšího semifinále v kariéře. Rodák z Berouna se v něm střetne se světovou jedničkou Jannikem Sinnerem (23), který přehrál 6:1, 6:4 bývalého šampiona Daniila Medveděva (28).

Alcaraz – Macháč 6:7, 5:7

Tomáš Macháč se statečně pral s Carlosem Alcarazem už před pár týdny v Davis Cupu. Po zisku úvodního setu se však na začátku toho následujícího zranil a nakonec musel skrečovat. Při debutu na Masters v Šanghaji ho ale žádné zdravotní komplikace nelimitují a tentokrát jednoho z nejlepších hráčů na světě, který nastupoval se sérií 12 vítězství, dokázal skolit.

Aktuálně nejlepší Čech v žebříčku ATP nastoupil s jasnou taktikou, a sice nenechat Alcaraze diktovat tempo hry. Macháč od prvního míče předváděl famózní a agresivní výkon a byl na kurtu aktivnějším hráčem než španělský ranař. Úvodní dějství trvalo hodinu a pár minut a musel ho rozhodnout tie-break. Zatímco Alcaraz si hájil servis suverénně, Macháč musel třikrát přes shodu a likvidoval dva brejkboly. Přesto šel do vedení rodák z Berouna, jenž získal zkrácenou hru poměrem 7:5.

Fungující taktiku praktikoval Macháč i ve druhém setu a ve třetím gamu jako první na turnaji sebral Alcarazovi podání. Náskok sice neudržel, nicméně v 11. hře po parádním prohozu z bekhendu ukradl servis soupeře znovu a vítězství si už vzít nenechal.

Sestřih zápasu

Macháč v Šanghaji senzačně vyřadil Alcaraze.
Livesport

"Hrál jsem neuvěřitelně. Věděl jsem, že dneska předvedu skvělý výkon, protože jsem teď v životní formě. V předchozím zápase jsem porazil po neskutečném výkonu Tommyho Paula. S těmito hráči musíte předvést svoje maximum, jinak dostanete 2:6, 3:6 a jedete domů. Žádná jiná možnost není," řekl Macháč v pozápasovém rozhovoru.

Macháč prožívá jasně nejlepší sezonu kariéry, během níž se usadil v TOP 100 a následně v nejlepší padesátce žebříčku, zahrál si své první finále na nejvyšším okruhu a posbíral všechny tři dosavadní skalpy hráčů TOP 10.

V semifinále na hlavní tour je potřetí v sezoně a zároveň v kariéře. V květnu na antuce v Ženevě skolil Novaka Djokoviče a na konci září v Tokiu podlehl Ugovi Humbertovi. Už postupem do svého druhého čtvrtfinále na Masters si zajistil debut v TOP 30 světového hodnocení.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

O své druhé finále na této úrovni bude usilovat proti dalšímu úřadujícímu šampionovi dvou grandslamů Jannikovi Sinnerovi. Se světovými jedničkami má Macháč úspěšnost 1:2. Předloni v Indian Wells prohrál s Daniilem Medveděvem a loni v Dubaji nestačil na Djokoviče, kterého porazil letos v Ženevě. Italovi může oplatit letošní porážku z Miami.

Mezi nejlepším kvartetem se pokusí Macháče doplnit Jakub Menšík. Český teenager vyzve v pátek ve svém premiérovém čtvrtfinále na Masters svůj idol Novaka Djokoviče. Vítěz se v semifinále utká s Taylorem Fritzem, či Davidem Goffinem.

Sinner – Medveděv 6:1, 6:4

Jannik Sinner ještě zhruba před rokem prohrával s Daniilem Medveděvem 0:6 na zápasy, ovšem během stále trvajícího životního období vyhrál s Rusem sedm z osmi soubojů a vzájemnou bilanci srovnal na 7:7. Aktuální lídr žebříčku a úřadující šampion obou hardových grandslamů se naposledy radoval ve čtvrtfinále na probíhajícím Masters v Šanghaji.

V čínské metropoli, kde již dvakrát vylepšil své maximum, měl práci usnadněnou. Šampiona ročníku 2019 Medveděva totiž už v předchozím duelu se Stefanosem Tsitsipasem trápilo pravé rameno a ve čtvrtek nebyl schopný naplno servírovat ani hrát forhend a vyžádal si pauzu na ošetření. Ital čelil jen jednomu brejkbolu, a to až v závěrečné gamu zápasu.

Sestřih zápasu

Sinner srovnal vzájemnou bilanci s Medveděvem na 7:7.
Livesport

Sinner, který postoupil na všech 14 letošních turnajích minimálně do čtvrtfinále a prožívá od loňského vystoupení v Pekingu nejlepší období své kariéry, si zajistil své celkově 10. semifinále na podnicích Masters.

V aktuálním roce má famózní bilanci 63:6 a o své 22. kariérní finále a již osmé v sezoně zabojuje proti Tomášovi Macháčovi. Porážka Carlose Alcaraze znamená, že poprvé v kariéře zakončí sezonu na postu světové jedničky.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Šanghaji