Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Alcaraz zapsal po bitvě s outsiderem 50. letošní výhru, Sinner musel sáhnout po obratu

Carlos Alcaraz slaví 100. kariérní vítězství na betonech na hlavní tour.
Carlos Alcaraz slaví 100. kariérní vítězství na betonech na hlavní tour.HECTOR RETAMAL / AFP
Carlos Alcaraz (21) přetlačil ve třetím kole probíhajícího Masters v Šanghaji 7:6, 6:3 skvěle hrajícího domácího outsidera Yibing Wua (24) a zapsal své již 50. vítězství v této sezoně. Navíc se jedná o jeho jubilejní 100. kariérní výhru na tvrdých površích na nejvyšším okruhu. Několik desítek minut před ním prošel mezi nejlepší šestnáctku Jannik Sinner (23), aktuální lídr žebříčku porazil po obratu 6:7, 6:4, 6:2 Tomáse Martína Etcheverryho (25).

Alcaraz – Yibing Wu 7:6, 6:3

Carlos Alcaraz zahájil své působení na předposledním letošním podniku série Masters suverénním vítězstvím nad Juncheng Shangem, šampionem nedávné akce v Chengdu. Očekávalo se, že s jeho krajanem Yibing Wuem bude mít ještě méně práce.

Historicky první čínský šampion na okruhu ATP (Dallas 2023) však ukázal svůj talent i potenciál a dal jasně najevo, že tenis během zdravotního trápení posledních 12 měsíců rozhodně nezapomněl.

Španělský supertalent vstupoval do utkání s bývalým 54. a nyní až 560. hráčem světa jako jednoznačný outsider. Tuto roli se mu však nedařilo potvrzovat, protože Wu se vytasil s vynikajícím výkonem. Čínský outsider odvrátil v úvodní sadě oba brejkboly a v tie-breaku dvakrát vedl o minibrejk. Alcaraz ale nakonec urval zkrácenou hru poměrem 7:5. Brejkbolovou hrozbu nemusel čtyřnásobný grandslamový šampion řešit ani ve druhém setu, v němž už soupeřovo podání prolomil.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Bývalý lídr žebříčku Alcaraz se po protrápené US Open Series, během níž vyhrál jen jeden ze tří zápasů, znovu chytl. Úřadující šampion French Open a Wimbledonu výrazně pomohl v Davisově poháru i Laver Cupu a ve finále pekingské pětistovky přetlačil v tie-breaku rozhodujícího setu rivala a světovou jedničku Jannika Sinnera.

O protažení aktuální neporazitelnosti na 12 utkání bude usilovat proti lepšímu z francouzského derby mezi Gaëlem Monfilsem a Ugem Humbertem. Zároveň zabojuje o vylepšení svého maxima v tomto dějišti, kde debutoval loni a dohrál v osmifinále na raketě Grigora Dimitrova.

Sinner – Etcheverry 6:7, 6:4, 6:2

Jannik Sinner ve čtvrtém z posledních sedmi zápasů ztratil úvodní set. Otočit však nedokázal pouze pár dní staré finále pekingské pětistovky s rivalem Carlosem Alcarazem. Po neúspěšné obhajobě v čínském hlavním městě dorazil na Masters v Šanghaji, kde pořadatelé vyšli úřadujícímu šampionovi obou hardových grandslamů vstříc a dovolili mu stejně jako Alcarazovi vstoupit do turnaje až v sobotu.

Zatímco Tara Daniela deklasoval se ztrátou pouhých pěti gamů, s Tomásem Martínem Etcheverrym měl mnohem více práce a zbytečně ztratil síly před případnými závěrečnými boji. V prvním dějství nevyužil dva setboly na returnu a po hodině a pár minutách prohrál sadu poměrem 3:7 v tie-breaku.

Od začátku druhého setu byl však lepším hráčem. V pátém gamu zapsal svůj první brejk, který sice nedokázal potvrdit, nicméně převahu si udržel až do konce utkání. Na kurtu se kvůli zaváhání v úvodním dějství zdržel přes dvě a půl hodiny.

Sestřih zápasu

Jannik Sinner musel otáčet zápas třetího kola v Šanghaji.
Livesport

Aktuální lídr žebříčku, který nastartoval po loňském US Open stále trvající životní období, je jediný krok od toho, aby i na 14. letošním turnaji postoupil minimálně do čtvrtfinále. Pokud uspěje, vylepší své maximum na Masters v Šanghaji, kde při loňském debutu prohrál osmifinále s Benem Sheltonem.

Dalším soupeřem jednoho z největších favoritů bude právě Ben Shelton ze Spojených států, nebo španělský antukový specialista Roberto Carballés.

Arnaldi – Medveděv 5:7, 6:4, 6:4

Po obratu musel sáhnout také Daniil Medveděv. Ruský tenista startuje na Masters v Šanghaji popáté v kariéře a teprve podruhé postoupil do osmifinále. Šampion ročníku 2019 nebyl přesvědčivý ani ve druhém zápase a až po bezmála třech hodinách boje udolal Mattea Arnaldiho, s nímž vyhrál i čtvrtý vzájemný souboj. O čtvrtfinále se utká s rivalem Stefanosem Tsitsipasem, nebo Alexandrem Müllerem.

Už sobotní program letošního ročníku Rolex Shanghai Masters narušil déšť a počasí výrazně zkomplikovalo i ten nedělní, během něhož se hrálo pouze na centrálním dvorci vybaveném střechou. Není tak dohráno ani druhé kolo. Na kurt se vůbec nedostal Tomáš Macháč, jenž měl proti Aleksandarovi Vukicovi zabojovat o osmifinále. Ve třetím kole jsou také Jiří Lehečka a Jakub Menšík.

Sestřih zápasu

Daniil Medveděv vydřel vítězství nad Matteem Arnaldim.
Livesport

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Šanghaji