Menšíkovi profesionální debut na trávě nevyšel, v Nizozemsku skončil hned na kvalifikantovi

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Menšíkovi profesionální debut na trávě nevyšel, v Nizozemsku skončil hned na kvalifikantovi

Jakub Menšík podlehl v nizozemském Hertogenboschi domácímu kvalifikantovi Gijsovi Brouwerovi.
Jakub Menšík podlehl v nizozemském Hertogenboschi domácímu kvalifikantovi Gijsovi Brouwerovi.AFP
Jakub Menšík (18) zakončil svůj první profesionální turnaj na travnatých dvorcích hned po úvodním zápase. Talentovaný český teenager, který letos prorazil na nejvyšší okruh a vrací se po další více než měsíční zdravotní pauze, podlehl v nizozemském Hertogenboschi 1:6, 6:3, 3:6 domácímu kvalifikantovi Gijsovi Brouwerovi (28).

Menšík – Brouwer 1:6, 6:3, 3:6

Jakub Menšík se v minulosti představil na trávě pouze v roce 2022 na dvou juniorských turnajích a přes úvodní kola se nedostal v Roehamptonu ani ve Wimbledonu. Po letošním průlomu na nejvyšším okruhu poprvé v kariéře zkouší nejrychlejší povrch také mezi profesionály.

Jako první zastávku si zvolil Hertogenbosch a s nizozemským pažitem se rozloučil hned po úvodním duelu. V něm měl původně čelit antukovému specialistovi Robertovi Carballésovi, jenže Španěl se odhlásil a český teenager vyfasoval domácího kvalifikanta Gijse Brouwera.

Zřejmě i kvůli nedostatku zápasové praxe na tomto povrchu a další více než měsíční pauze předvedl Menšík velmi nestabilní výkon. V úvodním dějství získal jen jeden game, ovšem pak začal dominovat, stav utkání srovnal a v rozhodujícím setu šel ihned do náskoku brejku. Poté však ztratil čtyři gamy v řadě a manko už smazat nedokázal.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Menšík na sebe pořádně upozornil již na loňském US Open, nicméně pravidelně se začal na nejvyšší úrovni prosazovat až letos. Po postupu z kvalifikace do druhého kola Australian Open, v němž sehrál pětisetovou bitvu s Hubertem Hurkaczem, zazářil finálovou účastí v Dauhá. V katarské metropoli vyřadil mimo jiné Andyho Murrayho a Andreje Rubljova a zajistil si debut v TOP 100 žebříčku.

Od té doby ho však pronásledovaly problémy s pravým předloktím, kvůli nimž si musel naordinovat už dvě více než měsíční pauzy. Ta poslední ho stála premiérovou účast na antukovém French Open. V Hertogenboschi odehrál svůj první soutěžní zápas od začátku května.

Brouwer si připsal své první letošní vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu a podnikne útok na své čtvrté kariérní čtvrtfinále na nejvyšší tour, první na trávě. Jeho soupeřem ve druhém kole domácí akce bude bývalý šampion Adrian Mannarino.

Výsledky turnaje ATP 250 v Hertogenboschi