Šwiateková jako třetí žena ovládla Madrid i Řím v jedné sezoně, ve finále přehrála Sabalenkovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šwiateková jako třetí žena ovládla Madrid i Řím v jedné sezoně, ve finále přehrála Sabalenkovou

Iga Šwiateková slaví už třetí triumf v Římě.
Iga Šwiateková slaví už třetí triumf v Římě.AFP
Iga Šwiateková (22) znovu po dvou týdnech porazila ve finálovém souboji mezi světovou jedničkou a dvojkou Arynu Sabalenkovou (26), tentokrát snadno po setech 6:2, 6:3. Stala se tak třetí ženou, která v jedné sezoně dokázala získat trofej pro šampionku v Madridu i Římě. Celkově se jedná o její už 10. triumf na prestižních tisícovkách, famózní finálovou bilanci vylepšila na 21:4.

Šwiateková – Sabalenková 6:2, 6:3

Světová jednička Iga Šwiateková a dvojka Aryna Sabalenková obstaraly i druhé letošní finále na antukových tisícovkách. Zatímco v Madridu byl k vidění nervy drásající souboj s mečboly na obou stranách, na mnohem pomalejší antuce v Římě se žádné výraznější drama nekonalo.

Šwiateková, která za celý turnaj neztratila set, nečelila v úvodní sadě ani jednomu brejkbolu a Sabalenková i díky laciným chybám zvládla uhrát pouhé dva gamy. Ve druhém dějství se ovšem Běloruska výrazně zvedla a dlouho byla lepší hráčkou. Nedokázala však proměnit ani jeden ze sedmi brejkbolů, v sedmé hře si prohrála servis a už neuhrála game.

Rodačka z Varšavy se stala teprve třetí ženou, která dokázala v rámci jedné sezony ovládnout Madrid i Řím (Dinara Safinová 2009 a Serena Williamsová 2013). Mezi muži na tento úspěch dosáhli pouze Rafael Nadal v letech 2010 a 2013 a Novak Djokovič v roce 2011.

Svou famózní finálovou bilanci vylepšila na 21:4, zvládla už osmé finále v řadě a konkrétně na podnicích WTA 1000 vyhrála 10 z 12 kariérních finále. Také čtvrtý letošní triumf vybojovala právě na tisícovkách, v předchozích týdnech slavila v Dauhá, Indian Wells a Madridu. Tři trofeje má už ze tří turnajů, ještě z Dauhá (2022-24) a French Open (2020, 2022-23).

Šwiateková dominovala i ve svém třetím finále ve Foro Italico. V roce 2021 deklasovala 6:0, 6:0 Karolínu Plíškovou a předloni přehrála dvakrát 6:2 Ons Jabeurovou. Nyní je šestou trojnásobnou šampionkou římského podniku v open éře (Chris Evertová, Gabriela Sabatiniová, Conchita Martínezová, Serena Williamsová a Maria Šarapovová).

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Sabalenková si opět po dvou týdnech zhoršila finálovou bilanci, nyní má v soubojích o titul poloviční úspěšnost 14:14 a ve finále tisícovek 5:3. Letos zatím dokázala triumfovat pouze na Australian Open, kde úspěšně obhájila loňské prvenství.

V Římě se dostala do finále poprvé. Jejím předchozím maximem bylo předloňské semifinále, v němž jasně prohrála právě se Šwiatekovou. S letošním ročníkem Italian Open se klidně mohla rozloučit už v osmifinále, ve kterém odvracela tři mečboly Eliny Svitolinové.

Šwiateková a Sabalenková se střetly pojedenácté, ve vzájemné bilanci dominuje Šwiateková poměrem 8:3. Ve finále se potkaly popáté a opět na antuce, ve čtyřech případech se radovala polská tenistka.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Římě