Djokovič v Římě poprvé bez čtvrtfinále, matný výkon možná způsobil páteční úder do hlavy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovič v Římě poprvé bez čtvrtfinále, matný výkon možná způsobil páteční úder do hlavy

Aktualizováno
Djokovič v Římě vypadl.
Djokovič v Římě vypadl.Profimedia
Novak Djokovič (36) bude při celkově 18. startu na antukovém turnaji Masters 1000 v Římě chybět poprvé ve čtvrtfinále. Šestinásobný šampion letos končí překvapivě už ve třetím kole na raketě Alejandra Tabila (26), kterému podlehl možná i vinou páteční nešťastné nehody při podepisování se fanouškům hladce 3:6, 2:6 a ani na čtvrtém letošním turnaji se tak nepodívá do finále. Chilan si po životním skalpu zahraje o své největší čtvrtfinále.

Djokovič – Tabilo 3:6, 2:6

Novak Djokovič na aktuálně 32. hráče světa Alejandra Tabila od začátku nestačil. Nevypracoval si jediný brejkbol, čtyřikrát přišel o podání a po 67 minutách hry prohrál 3:6, 2:6. Zápas zahájil i ukončil dvojchybou. Zaznamenal 15 winnerů a 22 nevynucených chyb, zatímco soupeř měl čísla přesně opačná.

Šestatřicetiletý Srb nenavázal na velmi dobré představení z úvodního vystoupení, v němž smetl Francouze Corentina Mouteta. Jeho výkon pravděpodobně ovlivnila nehoda, při níž ho v pátek při odchodu do šaten a podepisování se fanouškům trefila do hlavy tvrdá lahev s vodou. Vypadla z batohu divákovi, jenž se nakláněl k tenistovi s žádostí o autogram.

Sestřih zápasu

Novak Djokovič si nevypracoval jediný brejkbol
Livesport

"Byla to nešťastná situace, nehoda. Byl to nečekaný a velmi tvrdý úder do hlavy. Asi půl hodiny jsem měl pak závratě a nebylo mi nejlíp. Spal jsem dobře, i když mě hlava bolela. Druhý den jsem se cítil v pohodě a myslel jsem si, že je vše v pořádku. Možná je, možná není. Dnes jsem každopádně nebyl ve své kůži," řekl Djokovič na tiskové konferenci.

"Včera jsem absolvoval lehký trénink a nic jsem necítil, i když ideální to nebylo. Dnes už to bylo pod velkým stresem mnohem horší. Ne kvůli bolesti, ale z hlediska rovnováhy a koordinace. Byl jsem zcela jiným hráčem, než před dvěma dny. Ta nehoda na můj výkon vliv mít mohla, nevím. Musím podstoupit lékařská vyšetření a uvidím, co se se mnou děje," dodal rodák z Bělehradu, který se v sobotu objevil mezi fanoušky s cyklistickou helmou na hlavě.

Djokovič při předchozích 17 startech v Římě nechyběl ani jednou ve čtvrtfinále. Dvanáctkrát se prodral do finále, polovinu z nich přetavil v triumf (2008, 2011, 2014, 2015, 2020, 2022). Letos ve Foro Italico vůbec poprvé prohrál s hráčem mimo TOP 10.

Vítěz rekordních 24 grandslamů se představil na páté letošní akci, odehrál čtvrtý individuální turnaj a stále čeká na první finále. Na Australian Open vypadl v semifinále s Jannikem Sinnerem, v Indian Wells ve 3. kole s Lucou Nardim, v Monte Carlu v semifinále s Casperem Ruudem a nyní v Římě ve třetím kole s Tabilem.

Šestadvacetiletý Tabilo se stal prvním Chilanem od roku 2007 (Fernando González), který porazil světovou jedničku, a podruhé v kariéře (Indian Wells 2023) postoupil do osmifinále turnaje Masters 1000.

"Tohle je neuvěřitelné. jen jsem přišel na kurt, rozlížel se kolem a snažil se to všechno zpracovat. A právě teď se snažím probudit," řekl zaskočený Tabilo nečekaným skalpem. O největší čtvrtfinále si zahraje s Karen Chačanovem (H2H 0:1).

Rozhovor s Tabilem

Rozhovor s Alejandrem Tabilem
Livesport

Zverev – Darderi 7:6, 6:3

Bez ztráty setu postoupil do osmifinále Alexander Zverev , jenž si poradil 7:6, 6:2 s domácím Lucianem Darderim. Německý tenista čelil pouze jednomu brejkbolu v předposledním gamu, po jeho odvrácení už neztratil ani bod a duel uzavřel ziskem sedmi fiftýnů v řadě.

Sestřih zápasu

Alexander Zverev vyhrál bez ztráty podání
Livesport

"Ten kluk podává rychlostí 225 km/h. Forhendy má někdy jako Berrettini, takže mi ho trochu připomínal. Je mladý, na vzestupu. Nevím, co Italové dostávají do jídla, ale zdá se, že tam teď mají spoustu mladých a šikovných kluků," chválil pátý hráč světa Zverev svého soka. 

"Myslím, že já jsem se po kurtu dobře pohyboval. Asi jsem chyboval víc, než bych si představoval, ale to k tenisu patří a jsem za vítězství rád," komentoval vlastní výkon.

Rozhovor se Zverevem

Rozhovor s Alexanderem Zverevem
Livesport

V boji o místo ve čtvrtfinále bude šampion z roku 2017 znovu velkým favoritem proti Nunu Borgesovi (H2H 0:0). Portugalský tenista při premiéře ve třetím kole tisícovky udolal až po zlikvidování mečbolu a více než třech hodinách boje 4:6, 7:6, 7:6 domácího kvalifikanta Francesca Passara a čtyři měsíce po prvním osmifinále na grandslamu se dostal poprvé mezi šestnáctku nejlepších i na podniku Masters 1000.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Říme