Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Muchová v Pekingu zametla i se čtvrtou soupeřkou. Ve čtvrtfinále poměří síly se Sabalenkovou

Aktualizováno
Karolína Muchová v Pekingu ztratila jen 12 gamů během čtyř utkání
Karolína Muchová v Pekingu ztratila jen 12 gamů během čtyř utkáníČTK / imago sportfotodienst / IMAGO
Karolína Muchová (28) na tisícovce v Pekingu i počtvrté potvrdila roli favoritky a znovu přitom neprohrála víc jak čtyři hry. Španělku Cristinu Bucsaovou (26) deklasovala 6:2, 6:0, oplatila jí deblovou porážku z olympiády, vyhrála devátý z posledních 10 zápasů a se ztrátou pouhých 14 gamů ve čtyřech utkáních prolétla do čtvrtfinále. V něm už ale narazí na mnohem silnější soupeřku, možná tu v současnosti nejtěžší. O místo v semifinále se utká s 15 duelů neporaženou světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou (26).

Bucsaová – Muchová 2:6, 0:6

Karolína Muchová si na začátku září zahrála druhý rok po sobě v semifinále US Open a formu během následných dvou týdnů odpočinku a přípravy na závěrečnou část sezony neztratila. V Pekingu odehrála ve dvouhře čtyři utkání a ztratila v nich dohromady pouze 12 gamů, jednu dvousetovou výhru navíc přidala i ve čtyřhře.

Rodačka z Olomouce nedala šanci po trápící se Rusce Anně Blinkovové, nasazené Číňance Yue Yuan a Rumunce Jaqueline Cristianové ani Cristině Bucsaové. O dva roky mladší naturalizovanou Španělku figurující na 79. místě světového žebříčku přehrála v prvním vzájemném střetnutí snadno 6:2, 6:0.

Česká tenistka začala proti Bucsaové, se kterou v srpnu prohrála v boji o bronzovou medaili ve čtyřhře žen na olympiádě v Paříži, aktivně. Po svém podání získala 20 z 25 fiftýnů a pouze nevyužití všech šesti brejkbolů v dlouhém třetím gamu sadu natáhlo na 44 minut.

Ve druhém dějství už Muchová své šance na brejk proměňovala se stoprocentní úspěšností. V posledních pěti gamech bezradné soupeřce dovolila uhrát už jen pět míčků a dorazila ji kanárem. Na vítězné údery vyhrála drtivě 23:8 a udělala i méně nevynucených chyb (13:18).

Statistiky zápasu Cristina Bucsaová – Karolína Muchová
Statistiky zápasu Cristina Bucsaová – Karolína MuchováLivesport

Muchová od začátku US Open odehrála 10 zápasů a devět z nich vyhrála 2:0 na sety. Prohrála jen s Jessicou Pegulaovou, proti které v boji o první finále na newyorském grandslamu neudržela vedení 6:1 a 2:0.

"US Open mi hodně pomohlo. Odehrála jsem tam dobré zápasy, prošla jsem si těžkými bitvami. Před turnajem jsem měla trénink s Igou (Šwiatekovou), která mi hodně pomohla najít svou hru. A když pak vyhrajete pár zápasů po sobě, zvedne vám to sebevědomí," pochvaluje si svěřenkyně Emila Miškeho.

Přestože se Muchová po operaci zápěstí vrátila na kurty teprve v červnu a body sbírá pouhé tři měsíce, figuruje v žebříčku na 49. místě a tři čtvrtě roku může své postavení jen vylepšovat. Po návratu má zápasovou bilanci 16:5.

"V minulosti jsem už pár dlouhých přestávek měla, takže jsem na to asi zvyklá. Jsem zvyklá dlouho nehrát a pak se do toho rychle vrátit. Ale opravdu nevím, čím to je. Jsem šťastná, že to jde, jak to jde. Když jsem v červnu začínala v Eastbourne, nevěděla jsem, co čekat. Ještě ve Wimbledonu jsem cítila, že holky hrají rychleji. Ale zvedla jsem se docela rychle. Hluboko v sobě jsem věděla, že tam tu úroveň mám," uvedla rodačka z Olomouce.

Po čtyřech papírových outsiderkách ve čtvrtfinále čeká na Muchovou rozjetá "mašina" Aryna Sabalenková. Se současnou světovou dvojkou a vítězkou dvou letošních grandslamů vede ve vzájemné bilanci 2:1, po porážce na WTA Elite Trophy v roce 2019 porazila o dva roky mladší Bělorusku loni po třísetových bitvách v semifinále French Open i na tisícovce v Cincinnati.

"Za tuhle výzvu jsem ráda. Budu mít možnost porovnat naše hry. O tom tenis je, získávat zkušenosti ze zápasů proti těm nejlepším. Takže za tuhle šanci jsem moc vděčná," těší se Muchová.

"Už jsme s Karolínou několikrát hrály. Je to šikovná hráčka, její styl hry se mi líbí. Už mě párkrát porazila a byly to pro mě těžké porážky. Doufám, že jí v pátek porážky vrátím," řekla Sabalenková.

Sabalenková – Keysová 6:4, 6:3

Běloruska Sabalenková po Roland Garros laborovala se zraněním ramena a přišla o Wimbledon. Na začátku srpna se po návratu na kurty bála hrát na sto procent a utrpěla dvě nečekané porážky, od 15. srpna však odehrála 15 zápasů a všechny vyhrála. Navíc v nich ztratila jediný set.

Po triumfech v Cincinnati a na US Open pokračuje na vítězné vlně i v Pekingu. Po Thajce Mananchaju Sawangkaewové a Ashlyn Kruegerové z USA si poradila ve dvou setech i s další Američankou Madison Keysovou. Aktuálně 24. hráčku světa přehrála 6:4, 6:3 a vedení ve vzájemné bilanci zvýšila na 4:1.

Postupem do čtvrtfinále šestadvacetiletá Sabalenková vyrovnala své pekingské maximum z let 2018 a 2023 a dál zvyšuje šanci zakončit rok jako světová jednička. V případě postupu do finále by se v hodnocení letošní sezony dostala již na první místo před Polku Igu Šwiatekovou.

Ve čtvrtfinále jsou dvě Číňanky

Do čtvrtfinále postoupil hned dvě domácí naděje. Po Shuai Zhang se mezi osmičku nejlepších dostala také světová sedmička Qinwen Zheng, jež v nočním osmifinále otočila stejně jako na nedávném US Open souboj s Američankou Amandou Anisimovovou a krátce před půlnocí zvítězila 3:6, 6:1, 6:2.

O semifinále se jednadvacetiletá Číňanka utká s teenagerkou Mirrou Andrejevovou (H2H 0:0). Sedmnáctiletá Ruska smetla 6:1, 6:3 Polku Magdu Linetteovou a vrátila jí vyřazení z olympijského turnaje v Paříži.

Už v úterý vytvořily první dvě čtvrtfináloevé dvojice Paula Badosaová s Shuai Zhang a Coco Gauffová s Juliou Starodubcevovou.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Pekingu