Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Muchová prohrála už páté finále a dál čeká na druhý triumf, titul z Pekingu bere Gauffová

Karolína Muchová nestačila ve finále v Pekingu na Coco Gauffovou.
Karolína Muchová nestačila ve finále v Pekingu na Coco Gauffovou.ANDRES MARTINEZ CASARES / EPA / Profimedia
Karolína Muchová (28) prohrála i druhé letošní finále a zhoršila si svou bilanci v soubojích o titul na 1:5. Rozjetá Češka, která po cestě do závěrečného kola na tisícovce v Pekingu vyřadila Arynu Sabalenkovou a Qinwen Zheng, nestačila 1:6, 3:6 na Coco Gauffovou (20). S Američankou, jež přetavila deváté finále v osmý triumf, prohrála i třetí vzájemný souboj ve dvou setech.

Muchová – Gauffová 1:6, 3:6

Karolína Muchová a Coco Gauffová se v Pekingu probojovaly do svého druhého kariérního finále na prestižních tisícovkách a shodou okolností se střetly i v tom premiérovém. Loni v Cincinnati měla navrch Američanka a na stejný scénář došlo také v čínském hlavním městě. S Američankou prohrála i třetí duel ve dvou setech.

Muchová ve všech šesti předchozích zápasech excelovala, ovšem ve finále s Gauffovou hrála pod své možnosti. V úvodním dějství příliš chybovala, první bod na returnu zapsala až v závěrečném gamu a nakonec uhrála za 30 minut jen jednu hru.

Mnohem lepší vstup zaznamenala ve druhé sadě, když se jí podařilo využít třetí brejkbol ve druhém gamu a vypracovat si vedení 2:0. Jenže Gauffová okamžitě srovnala krok a znovu si vybudovala převahu od základní čáry. Muchová se rázem ocitla v dalším manku a ani tentokrát recept na jeho smazání nenašla. Po druhém podání získala jen čtyři z 27 bodů.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Rodačka z Olomouce dokázala po cestě do závěrečného kola vyřadit mimo jiné 15 zápasů neporaženou Arynu Sabalenkovou a zlatou medailistku z nedávné olympiády a domácí hvězdu Qinwen Zheng. V neděli však potvrdila, že finálové duely neumí. Bilanci v soubojích o titul si zhoršila na 1:5, v probíhající sezoně neuspěla ani v červenci na antuce v Palermu. Jediný dosavadní triumf slavila v roce 2019 na menší akci WTA 250 v jihokorejském Soulu.

"Chci poděkovat svému týmu. Máme další talíř, už je to celkem pěkná sbírka talířů," vtipkovala Muchová. "Snad to bude příště lepší a budu mít ještě další šanci zabojovat o velký titul," doplnila. "Dneska jsem dostala na zadek. Doslova a znovu. Asi proti mně ráda hraješ," řekla se smíchem směrem k soupeřce.

Muchová, jež se těsně před Wimbledonem vrátila po zhruba devítiměsíční pauze zaviněné zraněním pravého zápěstí, se mohla stát první českou šampionkou China Open. V minulosti hrála finále na tomto podniku jen Petra Kvitová, která v roce 2014 nestačila na Marii Šarapovovou.

Česko čeká na singlový triumf na prestižních tisícovkách už přes rok a půl. Jako poslední se radovaly v úvodních měsících loňské sezony Barbora Krejčíková v Dubaji a Kvitová v Miami.

Gauffová naopak potvrdila, že je ve finálových zápasech silná. Za sebou jich má devět a neuspěla pouze předloni na French Open proti světové jedničce Ize Šwiatekové. Triumf v Pekingu je jejím druhým na turnajích WTA 1000 a jasně největším mimo domácí půdu.

Aktuální světová šestka měla vynikající druhou půlku loňského roku, během níž poprvé ovládla pětistovku, tisícovku i grandslam. V posledních měsících se však trápila a na finálovou účast čekala od úspěšné obhajoby v lednu v Aucklandu. V Pekingu absolvovala svou první akci pod vedením nového kouče Matta Dalyho.

Muchová i Gauffová se nyní přesunou na další tisícovku do zhruba 1 200 kilometrů vzdáleného Wuhanu. Zatímco Muchová začne proti soupeřce z kvalifikace, Gauffová má v úvodním kole volno.

Gauffovou čeká v žebříčku skok o dvě příčky na post světové čtyřky. Muchová se vrátí do nejlepší třicítky, kterou bude uzavírat, a až do konce června neobhajuje žádné body.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Pekingu