Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Muchová nezastavuje. V Pekingu vyřadila i olympijskou vítězku Qinwen Zheng a je ve finále

Karolína Muchová si v Pekingu zahraje o druhý a nejcennější titul
Karolína Muchová si v Pekingu zahraje o druhý a nejcennější titulLINTAO ZHANG / GETTY IMAGES ASIA / PAC / Getty Images via AFP
Karolína Muchová (26) na turnaji WTA 1000 v Pekingu znovu potvrdila skvělou formu. Den po Aryně Sabalenkové vyřadila další hráčku TOP 10 a po výhře 6:3, 6:4 nad domácí světovou sedmičkou a olympijskou vítězkou Qinwen Zheng (21) postoupila do finále. O druhý a nejcennější titul se česká tenistka, jež má od začátku US Open parádní bilanci 11:1, utká s Američankou Coco Gauffovou (20).

Muchová – Qinwen Zheng 6:3, 6:4

Karolína Muchová si na začátku září zahrála druhý rok po sobě v semifinále US Open a formu během následných dvou týdnů odpočinku a přípravy na závěrečnou část sezony neztratila. Na podniku WTA 1000 v Pekingu prohrála se šesti soupeřkami jediný set a jediná výhra ji dělí od zisku nejcennější trofeje. 

Osmadvacetiletá rodačka z Olomouce po rozdrcení Anny Blinkovové, Yue Yuan, Jaqueline Cristianové a Cristiny Bucsaové, s nimiž ztratila dohromady jen 12 gamů, zvládla i dva souboje se soupeřkami z užší světové špičky. Po třísetové výhře nad 15 zápasů neporaženou světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou z Běloruska našla recept i na domácí sedmou hráčku světa Qinwen Zheng, jež po Wimbledonu vyhrála 20 z 22 zápasů a slavila dva triumfy včetně zisku zlaté olympijské medaile. 

Muchová o sedm let mladší Číňanku porazila bez ztráty podání 6:3, 6:4 a oplatila jí červencovou porážku z finále antukového turnaje v Palermu a vzájemnou bilanci upravila na 2:1. Česká tenistka hrála od začátku trpělivě a byť zahrála méně winnerů (14:19), nechávala svou soupeřku kazit. Zatímco sama netrefila do kurtu jen 10 úderů, Qinwen Zheng během hodiny a 47 minut nastřádala 31 nevynucených chyb.

Statistiky zápasu Karolína Muchová – Qinwen Zheng
Statistiky zápasu Karolína Muchová – Qinwen ZhengLivesport

Muchová v každém setu soupeřce vzala jednou podání. Krátce před brejkem na 4:2 v první sadě Qinwen Zheng podklouzla a poté se nechala několik minut ošetřovat.

V zápase finalistka Australian Open pokračovala, ale na rozjetou Muchovou zbraň nenašla. Ve druhé sadě česká tenistka prolomila podání Číňanky na 2:1 čistou hrou a set opět dopodávala. Dva mečboly si Muchová vypracovala už v devátém gamu při servisu soupeřky, nakonec ale slavila po následné hře na podání.

Svěřenkyně Emila Miškeho od začátku US Open odehrála 12 zápasů a 11 z nich vyhrála. Prohrála jen s Jessicou Pegulaovou, proti které v boji o první finále na newyorském grandslamu neudržela vedení 6:1 a 2:0.

Přestože se bývalá světová osmička Muchová po operaci zápěstí vrátila na kurty teprve v červnu a body sbírá pouhé tři měsíce, ve světovém žebříčku si zajistila posun již do TOP 30 a navíc tři čtvrtě roku může své postavení jen vylepšovat. Po návratu má zápasovou bilanci 18:5, z toho 3:3 s hráčkami TOP 10.

Finalistka loňského Roland Garros Muchová bude v neděli ve svém celkově 6. finále usilovat o teprve druhý a dosud nejcennější titul. Jedinou trofej slavila v roce 2019 na podniku WTA 250 v Soulu.

Poslední soupeřkou Muchové bude potřetí během tří dnů členka elitní desítky. Utká se s Coco Gauffovou (H2H 0:2), které loni podlehla 0:2 na sety ve finále tisícovky v Cincinnati i semifinále US Open.

Gauffová – Badosaová 4:6, 6:4, 6:2

Dvacetiletá Američanka Gauffová v prvním semifinále zdolala 4:6, 6:4, 6:2 Španělku Paulu Badosaovou, přestože prohrávala 4:6 a 2:4, a vzájemnou bilanci vyrovnala na 3:3.

V Pekingu vůbec poprvé v kariéře postoupila třikrát během jednoho turnaje navzdory ztrátě úvodní sady - Japonka Naomi Ósakaová jí za stavu 1:1 na sety vzdala a ve čtvrtfinále otočila duel s Julií Starodubcevovou.

V čínské metropoli si vítězka loňského US Open Gauffová zahraje své celkově 9. finále, v nichž má na rozdíl do Muchové parádní bilanci 7:1. Naposledy triumfovala v lednu v Aucklandu.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Pekingu