Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Gauffová v Pekingu zastavila přemožitelku Siniakové, Badosaová přibrzdila znovuzrození Zhang

Coco Gauffová musela otáčet souboj s kvalifikantkou ze druhé stovky žebříčku.
Coco Gauffová musela otáčet souboj s kvalifikantkou ze druhé stovky žebříčku.ZHANG LONG / XINHUA / Xinhua via AFP
Coco Gauffová (20) obhájila loňské semifinále na prestižní tisícovce v Pekingu. Nasazená čtyřka se po mizerném výkonu v úvodním setu zvedla a porazila 2:6, 6:2, 6:2 přemožitelku Kateřiny Siniakové a rozjetou kvalifikantku Julii Starodubcevovou (24). O první finále od ledna si zahraje s Paulou Badosaovou (26), která přehrála 6:1, 7:6 Shuai Zhang (35), jež do domácí metropole přijela se sérií 24 porážek.

Starodubcevová – Gauffová 6:2, 2:6, 2:6

Coco Gauffová ve druhé půlce loňské sezony poprvé triumfovala na pětistovkách, podnicích WTA 1000 i grandslamech, ovšem letos je ve stejném období v krizi. Tu možná ukončila na prestižní tisícovce v Pekingu, kde obhájila loňskou semifinálovou účast a také odehrála své první čtvrtfinále po více než třech měsících.

Američanka v něm narazila na rozjetou kvalifikantku a 115. hráčku pořadí Julii Starodubcevovou, která vyhrála šest zápasů po sobě a všechny ve dvou setech. Ukrajinka mimo jiné vyřadila Kateřinu Siniakovou a světovou čtrnáctku Annu Kalinskou.

Favorizovaná Gauffová, jež hraje první turnaj pod vedením nového kouče Matta Dalyho, spáchala v úvodním dějství sedm dvojchyb, prohrála tři ze čtyř gamů na servisu a v každém čelila brejkbolu. Po přežití dvou brejkbolových hrozeb v úvodní hře druhé sady se však výrazně zlepšila a ve zbytku utkání nedala outsiderce šanci.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Gauffová debutovala na China Open před rokem a také tehdy postoupila mezi nejlepší kvarteto. V semifinále byla nad její síly neoblíbená protivnice a pozdější šampionka Iga Šwiateková. Tentokrát bude v této fázi čelit Paule Badosaové, s níž jediný letošní souboj vyhrála a může srovnat vzájemnou bilanci na 3:3.

Šampionka US Open 2023 a aktuální světová šestka bude usilovat o své první finále od úvodního lednového týdne, kdy v Aucklandu úspěšně obhájila loňský triumf, a premiérové na asijském kontinentu.

Další dva čtvrtfinálové duely jsou na programu až v pátek. Karolína Muchová vyzve 15 zápasů neporaženou úřadující šampionku obou hardových grandslamů Arynu Sabalenkovou z Běloruska a domácí Qinwen Zheng bude čelit ruské teenagerce Miře Andrejevové.

Shuai Zhang – Badosaová 1:6, 6:7

Shuai Zhang dorazila na domácí tisícovku v Pekingu s rekordní sérií 24 prohraných zápasů na nejvyšší tour, dočkala se svého prvního vítězství od loňského ledna a nakonec se nečekaně probojovala až do čtvrtfinále. V něm jí vystavila stopku Paula Badosaová.

V posledních měsících skvěle hrající bývalá světová dvojka nasázela 10 nechytatelných podání a jen jednou ztratila servis. V úvodní sadě povolila znovuzrozené Číňance, která do té doby neztratila set a vyřadila po cestě mezi nejlepší osmičku zástupkyni TOP 10 Emmu Navarrovou, jediný game. Ve druhém dějství naopak doháněla manko brejku a potřebovala tie-break.

Španělka, jež při svém debutu v hlavní fázi China Open zvládla i čtvrtý zápas ve dvou setech, zaútočí na své páté kariérní finále a druhé na akcích WTA 1000 proti Coco Gauffové. Na začátku srpna ve Washingtonu se dočkala své první finálové účasti od ledna 2022 a v soubojích o titul na hlavním okruhu je stoprocentně úspěšná.

Zhang se dostala do čtvrtfinále v čínském hlavním městě potřetí a ani tentokrát nenašla recept na postup do další fáze. Před osmi lety prohrála s Johannou Kontaovou a o dva roky později nestačila na Naomi Ósakaovou. Stále tak čeká na své premiérové semifinále na turnajích větších než WTA 500, naposledy byla mezi nejlepším kvartetem na této úrovni v sezoně 2022 v Tokiu.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Pekingu