Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Alcaraz otočil i třetí letošní bitvu se Sinnerem. V Pekingu zvládl finále a má 16. titul

Carlos Alcaraz vyhrál turnaj ATP 500 v Pekingu
Carlos Alcaraz vyhrál turnaj ATP 500 v PekinguGREG BAKER / AFP
Carlos Alcaraz (21) se ve finále turnaje ATP 500 v Pekingu dočkal úspěšné odvety za loňské vyřazení. Španělský tenista zdolal po více než třech a čtvrt hodinách boje 6:7, 6:4, 7:6 obhájce titulu a 15 zápasů neporaženou světovou jedničku Jannika Sinnera (23), s nímž vyhrál v této sezoně i třetí střetnutí po obratu z 0:1 na sety, a získal čtvrtý letošní a celkově 16. titul. Ital v roce 2024 po zisku šesti trofejí našel poprvé finálového přemožitele.

Sinner – Alcaraz 7:6, 4:6, 6:7

Carlos Alcaraz po triumfu ve Wimbledonu a zisku stříbrné olympijské medaile zaznamenal dva individuální nezdary, když na Masters 1000 v Cincinnati nezvládl hned své úvodní vystoupení proti Gaëlu Monfilsovi a na US Open vypadl ve druhém kole s Boticem Van de Zandschulpem.

Nyní už je ale zpátky ve formě a ve dvouhře neprohrál devět zápasů v řadě. Poté, co Španělsku pomohl k postupu v Davis Cupu a Týmu Evropy k triumfu v Laver Cupu, ovládl podnik ATP 500 v Pekingu. Po Giovanni Mpetshi Perricardovi, Tallonu Griekspoorovi, Karenu Chačanovovi a Daniilu Medveděvovi zvládl i atraktivní finálový souboj s Jannikem Sinnerem.

Sestřih zápasu

Carlos Alcaraz udolal Jannika Sinnera letos i potřetí
Livesport

Alcaraz porazil o dva roky staršího Itala v odvetě za loňskou semifinálovou porážku po velké přetahované 6:7, 6:4, 7:6 a vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 7:4. Letos uspěl i potřetí navzdory prohrané první sadě, když navázal na úspěchy z Indian Wells a Roland Garros. Ve finále se nejlepší tenisté nastupující generace utkali teprve podruhé, před dvěma lety na antuce v Umagu slavil Sinner.

"Byl to vážně velmi vyrovnaný zápas. Jannik opět ukázal, proč je nejlepším hráčem na světě... alespoň pro mě. Úroveň, kterou hraje, je neuvěřítelná. Vysoká kvalita tenisu po fyzické i mentální stránce," řekl Alcaraz po finálové bitvě.

Vstup do zápasu měl lepší Alcaraz. Brejkboly za stavu 1:0 a 40:0 ještě nevyužil, ale ve čtvrté hře už byl úspěšný a vedl 5:2. Jenže náskok neudržel, za stavu 6:5 neproměnil setbol, další dva mu soupeř zlikvidoval v tie-breaku a Sinner se za stavu 1:0 na sety dostal do psychické výhody.

Italský tenista byl relativně blízko i od zisku druhé sady a triumf měl na dosah. V dlouhé hře za stavu 7:6 a 4:3 se dostal ke dvěma brejkbolům, šanci podávat na vítězství si ale nevypracoval a Alcaraze zisk náročného gamu výrazně povzbudil. V závěru dějství vyhrál 10 z 12 posledních fiftýnů a vyrovnal na 1:1 na sety.

Statistiky zápasu Jannik Sinner – Carlos Alcaraz
Statistiky zápasu Jannik Sinner – Carlos AlcarazLivesport

Rázem to byl španělský mladík, kdo byl 'na koni'. Ovšem ani Alcaraz psychickou výhodu nezúročil, byť mohl Sinnera za stavu 3:1 a 40:15 na returnu zřejmě dorazit. Vedení 4:2 a výhodu brejk neudržel a za stavu 4:5 se třikrát ocitl dva míčky od porážky. K mečbolu ale Itala navzdory několika laciným chybám nepustil a nakonec musel rozhodnout tie-break.

V něm Alcaraz prohrával už 0:3 s mankem dvou minibrejků a navíc si potřeboval vyměnit vložky v botách. Po krátké pauze ale předvedl parádní představení. Zápas ukončil po 3 hodinách a 20 minutách boje ziskem sedmi míčků v řadě. 

"I když jsem prohrával 0:3, neztrácel jsem naději. Neustále jsem se snažil jít bod po bodu, dát do toho všechno a využít každou příležitost. Zahrál jsem tak opravdu několik skvělých úderů," komentoval závěr zápasu Alcaraz, jenž sice udělal více nevynucených chyb (52:31), ale také soupeře výrazně přestřílel na vítězné údery (55:30).

Alcaraz podruhé v kariéře porazil světovou jedničku a skvělou letošní bilanci se soupeři z TOP 5 vyšperkoval na 8:1. Finálovou bilanci upravil na 16:5, z toho 4:1 v této sezoně. Letos triumfoval také v Indian Wells, na Roland Garros a ve Wimbledonu. 

.Jednadvacetiletý Španěl se zároveň stal prvním hráčem, který vyhrál alespoň jeden turnaj kategorie ATP 500 (od roku 2009) na každém povrchu. Na antuce zvítězil v Riu de Janeiro (2022) a Barceloně (2022 a 2023), na trávě ovládl Queen's Club (2023) a v Pekingu slaví poprvé na hardu.

Rozhovor s Alcarazem

Rozhovor s Carlosem Alcarazem
Livesport

Sinner, jenž čelí obnovení procesu kolem březnového pozitivního testu na doping, utrpěl první porážku po sérii 15 výher a v Pekingu nenavázal na triumfy ze Cincinnati a US Open. V 65. letošním zápase prohrál teprve pošesté, z toho potřetí s Alcarazem. Na hardu má bilanci 39:3.

Třiadvacetiletý Ital si na všech 13 turnajích v roce 2024 zahrál minimálně čtvrtfinále, desetkrát nechyběl v semifinále a posedmé soutěž zakončil finálovým duelem. Poprvé ho ale nedokázal přetavit v titul, finále prohrál poprvé od loňského Turnaje mistrů a následné sérii šesti triumfů.

Oba tenisté se nyní přesunou na Masters 1000 do Šanghaje. Alcaraz se v prvním kole utká s domácím devatenáctiletým talentem Juncheng Shangem, který minulý týden triumfoval v Chengdu a stal se druhým čínským vítězem turnaje ATP. Sinner začne proti Japonci Taru Danielovi. 

Výsledky turnaje ATP 500 v Pekingu