Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Muchová je necelý měsíc po návratu ve finále, o druhý titul si zahraje na antuce v Palermu

Karolína Muchová je popáté ve finále turnaje WTA.
Karolína Muchová je popáté ve finále turnaje WTA.Profimedia
Karolína Muchová (28) na teprve třetím turnaji po operaci zápěstí a 10 měsíců dlouhé pauze postoupila do finále. České tenistce se daří v olympijské generálce na antuce v Palermu, kde v semifinále smetla Rumunku Irinu Beguovou (33) a popáté v kariéře postoupila do boje o titul. Na ten dosáhla dosud jen jednou, o druhou radost z turnajového vítězství se utká se sedmou hráčkou světa Qinwen Zheng (21) z Číny.

Beguová – Muchová 1:6, 1:6

Muchová se zpátky na okruh vrátila teprve na konci června po bezmála 10 měsíců dlouhé pauze způsobené problémy s pravým zápěstím a únorovou operací. I když z prvního turnaje v Eastbourne po postupu do čtvrtfinále kvůli bolestem ruky odstoupila, má nyní po sedmi odehraných zápasech včetně dvou skrečí skvělou bilanci 6:1.

Tento týden se osmadvacetileté rodačce z Olomouce daří v Palermu, kde hraje první antukový turnaj od loňského finále na Roland Garros a absolvuje svou jedinou přípravu před olympijským turnajem v Paříži. Postoupila už přes čtyři soupeřky, přestože ji ve středečním osmifinále limitovaly problémy se stehenním svalem.   

I když z pátečního čtvrtfinále postoupila až hodinu po půlnoci, v sobotu večer nastoupila k semifinálovému duelu proti Beguové svěží a na kurtu dominovala. Od chvíle, co za stavu 0:1 čelila brejkbolu, získala po svém podání 11 z 12 fiftýnů, zaznamenala tři brejky a ujala se vedení.

Druhé dějství mělo vývoj podobný. Muchová při svém servisu ani jednou neprohrála víc jak dva míčky a utkání uzavřela ziskem pěti her v řadě. Po hodině a čtvrt zvítězila 6:1, 6:1, když o pět let starší Rumunku přestřílela na vítězné údery 20:11 a udělala jen 12 nevynucených chyb. Vzájemnou bilanci vyrovnala na 2:2.

"Za dnešní výkon jsem moc ráda. Rozhodně byl nejlepší v tomto roce. Výrazně jsem zvýšila úroveň své hry oproti předchozím zápasům a jsem moc šťastná, že jsem ve finále," pochvalovala si Muchová v pozápasovém rozhovoru na kurtu. 

Statistiky zápasu Irina Beguová – Karolína Muchová.
Statistiky zápasu Irina Beguová – Karolína Muchová.Livesport

Bývalá světová osmička a finalistka loňského French Open postoupila do svého celkově pátého finále, dosud jediný titul získala už v roce 2019 na tvrdém povrchu v jihokorejském Soulu.

O druhou trofej a první na antuce si Muchová zahraje proti světové sedmičce Qinwen Zheng, kterou v jediném vzájemném střetnutí před dvěma lety na antukové tisícovce v Madridu zdolala po obratu z 0:1 na sety. "Bude to těžký zápas. Pro mě to bude výzva a je příjemné, že si tu zahraju finále," dodala Muchová.

Qinwen Zheng – Parryová 7:5, 6:4

Jednadvacetiletá Číňanka Qinwen Zheng před rokem na Sicílii slavila první triumf na okruhu WTA a nyní úspěšně zvládá svou premiéru v roli obhájkyně titulu. V semifinále porazila 7:5, 6:4 Francouzku Diane Parryovou, když zaznamenala 25 winnerů a jen 10 nevynucených chyb. Finalistka lednového Australian Open je ve finále pošesté v kariéře, na kontě má dva tituly.

Výsledky turnaje WTA 250 v Palermu