Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šok v Paříži. Favoritka Šwiateková si o zlato nezahraje, v semifinále prohrála s Zheng

Iga Šwiateková našla po více než třech letech přemožitelku v areálu Rolanda Garrose.
Iga Šwiateková našla po více než třech letech přemožitelku v areálu Rolanda Garrose.AFP
Iga Šwiateková (23) po více než třech letech našla přemožitelku v areálu Rolanda Garrose. Světová jednička nepotvrdí po porážce 2:6, 5:7 s Qinwen Zheng (21), s níž vyhrála všech šest předchozích soubojů, roli největší adeptky na zlatou medaili z olympijského turnaje. O nejcennější kov si zahraje Číňanka, a to ve finále proti Donně Vekičové (28).

Šwiateková – Qinwen Zheng 2:6, 5:7

Iga Šwiateková ovládla čtyři z posledních pěti ročníků French Open, je suverénní světovou jedničkou a v posledních letech na antukových dvorcích neskutečným způsobem dominuje. Není tak překvapením, že na olympijském turnaji právě v areálu Rolanda Garrose byla jasně největší favoritkou na zisk zlaté medaile.

Polce ovšem nyní hrozí, že i svůj druhý start pod pěti kruhy zakončí s prázdnou, v Tokiu 2021 vypadla už ve druhém kole. V semifinále totiž senzačně nestačila na Qinwen Zheng, s níž vyhrála všech šest předchozích soubojů. Jedná se o její první nezdar na pařížské antuce od čtvrtfinále French Open 2021.

Majitelka pěti grandslamových trofejí v úvodním dějství kupila nevynucené chyby a s takovým výkonem byla proti Číňance bez šance. Ve druhé sadě se však vzchopila a bleskově se dostala do vedení 4:0. Jenže pak zahájila další festival minel a o veškerý náskok přišla. Následně sice udržela servis, nicméně Zheng už byla zase rozjetá a rozhodující set nepřipustila.

Šwiateková v areálu Rolanda Garrose vyhrála 25 utkání v řadě a na antukovém povrchu zaznamenala první nezdar od dubnového semifinále ve Stuttgartu. Poté ovládla tisícovky v Madridu a Římě a slavila hattrick na grandslamovém French Open.

Zheng je bez ohledu na pohlaví první čínskou zástupkyní ve finále olympijského turnaje a předčila svůj idol a krajanku Na Li, která v Pekingu 2008 prohrála souboj o bronzovou medaili s Věrou Zvonarevovou. Proti Šwiatekové zapsala svůj nejcennější skalp a zároveň premiérové vítězství nad světovými jedničkami.

Finalistka letošního Australian Open, jež v předchozích dvou kolech přežila bitvy s Emmou Navarrovou a Angelique Kerberovou, protáhla svou aktuální neporazitelnost na 10 duelů. Před cestou do Paříže obhájila titul na antuce v Palermu, kde ve finále porazila Karolínu Muchovou.

Už teď je jisté, že letošní olympijské hry budou mít překvapivou zlatou i stříbrnou medailistku. Zheng se totiž v sobotním finále utká s Donnou Vekičovou z Chorvatska. Šwiateková bude čelit poražené z druhého semifinále v pátečním souboji o bronz.

Schmiedlová – Vekičová 4:6, 0:6

Donna Vekičová na olympiádě pokračuje ve skvělé sezoně a dále prožívá nejlepší tenisové období svého života. Semifinalistka letošního Wimbledonu postoupila v Paříži do finále a zabojuje o zlatou medaili. Chorvatka v semifinále smetla Slovenku Annu Karolínu Schmiedlovou 6:4, 6:0.

Vekičová si v semifinále s přemožitelkou Barbory Krejčíkové poradila za 67 minut. Osmadvacetiletá tenistka pro Chorvatsko zajistila první singlovou medaili z olympiády od bronzu Gorana Ivaniševiče z roku 1992.

Výsledky ženské dvouhry na olympiádě v Paříži