Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Odvrácený mečbol a skalp Šwiatekové. Zheng slaví na OH v Paříži historické zlato pro Čínu

Qinwen Zheng získala historickou medaili pro Čínu.
Qinwen Zheng získala historickou medaili pro Čínu.Profimedia
Překvapivé ženské finále olympijského turnaje v Paříži vyhrála Qinwen Zheng (21), která odvracela v osmifinále mečbol a v semifinále narazila na největší favoritku Igu Šwiatekovou. Sedmá hráčka světa přehrála v souboji o zlato 6:2, 6:3 Donnu Vekičovou (28) a získala pro Čínu první medaili v singlových soutěžích. Poražená Chorvatka vybojovala nejcennější kov pro svou zemi ve dvouhrách.

Qinwen Zheng – Vekičová 6:2, 6:3

Qinwen Zheng týden před vstupem do olympijského turnaje obhájila titul na antuce v Palermu, kde porazila ve finále Karolínu Muchovou, a možná i to jí pomohlo na pařížské antuce zvládnout několik kritických momentů.

Ve druhé sadě v osmifinále s Emmou Navarrovou čelila mečbolu a o set prohrávala také s Angelique Kerberovou, která navíc vedla 4:1 v rozhodujícím dějství. V semifinále potkala světovou jedničku a největší favoritku a pozdější bronzovou medailistku Igu Šwiatekovou.

Aktuálně sedmá hráčka žebříčku ztratila ve finále s Donnou Vekičovou pouhých pět gamů, nicméně o zlatou medaili se aktérky praly hodinu a tři čtvrtě. Zatímco v úvodním dějství Zheng ihned odskočila o tři gamy a náskok si pohlídala, druhá sada byla až do stavu 3:3 vyrovnaná. Vekičová ale znovu doplatila na příliš velké množství nevynucených chyb a ztratila tři hry v řadě.

Zheng vybojovala pro Čínu historicky první medaili v singlových soutěžích. Celkově čtvrtou, v Aténách 2004 kralovaly v ženské čtyřhře Ting Li a Tiantian Sun, v Pekingu 2008 získaly bronz ve stejné disciplíně Zi Yan a Jie Zheng a v pátek na aktuálních hrách v Paříži přebírali stříbrné medaile Zhizhen Zhang s Xinyu Wang v mixu.

Rodačka ze Shiyanu prožívá nejlepší sezonu kariéry zahrnující finálovou účast na Australian Open, debut v elitní desítce žebříčku a nyní zlatou olympijskou medaili. Už postupem do finále překonala svůj idol Na Li, která před 16 lety doma v Pekingu nezvládla souboj o bronz s Věrou Zvonarevovou.

Rovněž Vekičová se probojovala do finále po odvráceném mečbolu, tuto hrozbu musela likvidovat ve čtvrtfinálové bitvě s Martou Kosťukovou. V semifinále měla mnohem slabší soupeřku než Zheng, a sice překvapení turnaje Annu Karolínu Schmiedlovou ze Slovenska.

Vekičová se v posledních týdnech ohromně zvedla a zaznamenala finále v Bad Homburgu, uhrála ve Wimbledonu své první grandslamové semifinále a nyní pro Chorvatsko vybojovala historicky nejcennější medaili ve dvouhrách. Chorvatsko má šestou medaili z olympijských her, ve dvouhře uspěl už jen Goran Ivaniševič v Barceloně 1992 (bronz).

Výsledky ženské dvouhry na olympiádě v Paříži