Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Gauffová medaili v singlu nezíská. Debut pod pěti kruhy uzavřela už v osmifinále na Vekičové

Gauffová nestačila na Vekičovou.
Gauffová nestačila na Vekičovou.AFP
Světová dvojka Coco Gauffová (20) překvapivě zakončila své singlové působení na olympijských hrách, kterých se účastní poprvé v kariéře, už v osmifinále. Bývalá finalistka French Open nestačila na oblíbené pařížské antuce 6:7, 2:6 na Donnu Vekičovou (28), ačkoli vedla 5:2 a měla i tři setboly. Chorvatka, jež vylepšila své maximum pod pěti kruhy, se ve čtvrtfinále střetne s Mariou Sakkariovou, nebo Martou Kosťukovou.

Vekičová – Gauffová 7:6, 6:2

Coco Gauffová postoupila v posledních čtyřech ročnících French Open, které se koná ve stejném dějišti jako probíhající olympijský turnaj, minimálně do čtvrtfinále. Finalistka z roku 2022 a světová dvojka se tak logicky při svém debutu na olympijských hrách řadila na pařížské antuce mezi největší favoritky na zisk cenného kovu.

Tuto roli potvrzovala, když Ajle Tomljanovicové a Maríe Lourdes Carléové povolila dohromady jen pět gamů. V osmifinále však nečekaně prohrála s Donnou Vekičovou, pro níž je nejpomalejší povrch tím nejslabším. Vekičové se tímto vítězstvím podařilo vylepšit bilanci s hráčkami TOP 5 žebříčku na 9:14.

V úvodním dějství nedotáhla Gauffová náskok 5:2 a neproměnila setbol na returnu. Sadu nakonec ztratila poměrem 7:9 v tie-breaku, v němž měla další dvě šance set ukončit. Také ve druhém dějství šla do náskoku brejku jako první, od stavu 2:1 ale nezískala už ani jeden game. Navíc si po skončení šesté hry vyžádala supervizora kvůli nesouhlasu s rozhodnutím umpirového sudího. Vekičovou několikaminutovým přerušením rozhodila, Chorvatka však zlikvidovala sérii tří brejkbolů a Američance znovu sebrala podání.

Gauffová se nedávno vyšplhala na druhé místo žebříčku. V letošní sezoně sice pravidelně postupuje do závěrečných kol, nicméně na kontě má jen jeden triumf z Aucklandu, kde obhájila titul. Američanka těží hlavně z parádní druhé půlky loňského roku, během níž poprvé kralovala na pětistovkách, tisícovkách i grandslamech.

V singlové soutěži medaili nezíská. Ještě má ale šanci s Jessicou Pegulaovou v deblové soutěži, ve které ve druhém kole nastoupí proti Karolíně Muchové a Lindě Noskové, a v mixu s Taylorem Fritzem.

Vekičová startuje na olympiádě podruhé v kariéře, v Tokiu 2021 vypadla v osmifinále. Chorvatka chytla v posledních týdnech skvělou formu. Po finále na travnaté generálce v Bad Homburgu byla pár míčků od finálové účasti ve Wimbledonu a teď je ve čtvrtfinále pařížské olympiády. V něm vyzve Mariu Sakkariovou, či Martu Kosťukovou.

Výsledky dvouhry žen na olympiádě v Paříži