Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

První české zlato na olympiádě v Paříži. Siniaková s Macháčem kralovali ve smíšené čtyřhře

Siniaková s Macháčem jsou zlatí.
Siniaková s Macháčem jsou zlatí.Profimedia
Kateřina Siniaková (28) s Tomášem Macháčem (23) zajistili druhé tenisové zlato z olympijských her pro samostatnou Českou republiku a znovu je u toho rodačka z Hradce Králové. Bývalí partneři potvrdili roli favoritů ve finále smíšené čtyřhry na pařížské antuce, čínskou dvojici Xinyu Wang (22), Zhizhen Zhang (27) přetlačili 6:2, 5:7, 10:8.

Macháč, Siniaková – Zhang, Wang 6:2, 5:7, 10:8

Kateřina Siniaková s Tomášem Macháčem vyřadili v úvodním kole olympijského turnaje nasazené jedničky Alexandera Zvereva a Lauru Siegemundovou a poté byli ve všech třech zápasech favorizovaným párem. Tuto roli dokázali potvrdit také ve finále proti Xinyu Wang a Zhizhen Zhangovi, který je deblovým parťákem Macháče, a získali pro Česko první zlato na probíhajících hrách v Paříži.

Češi v úvodním dějství ztratili jen jeden bod na servisu a čínské duo začalo od stavu 2:2 kupit nevynucené chyby. Siniaková s Macháčem tak měli práci výrazně usnadněnou a do vedení šli za pouhých 23 minut. Mnohem těžší byla druhá sada, v níž soupeři setřásli nervozitu a v závěrečném gamu proměnili svůj první brejkbol v utkání a zároveň setbol.

Na řadu tak přišel super tie-break, ve kterém Macháč se Siniakovou ztratili úvodní tři body, ale manko dvou minibrejků dohnali a podařilo se jim zlikvidovat i skóre 6:8. Zhang nezvládl servis za stavu 8:8 a vyrobil dvojchybu, čímž českým tenistům daroval první mečbol. Ti hned svou první šanci proměnili.

Bývalí partneři v osobním životě Macháč se Siniakovou se v mixu bok po boku představili potřetí, na Australian Open 2022 i letošním French Open vypadli hned v prvním kole. Tentokrát ale vybojovali teprve druhou tenisovou zlatou medaili pro samostatnou Českou republiku a znovu je u toho Siniaková, která s Barborou Krejčíkovou kralovala na posledních hrách v Tokiu 2021.

V historii Češka i Československa se jedná o třetí zlatou medaili a celkově 13. v tomto sportu, přičemž Češi v tenise urvali cenný kov už na čtvrté olympiádě po sobě. Tuto sérii odstartovaly v Londýně 2012 Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou. Čínský tenis se raduje na olympiádě potřetí, Wang se Zhangem navázali na Ting Li a Tiantian Sun (zlato Atény 2004) a Zi Yan a Jie Zheng (bronz Peking 2008, obojí ženská čtyřhra).

Triumfem Siniakové s Macháčem nemusí česká radost končit. O bronz totiž budou bojovat Macháč s Adamem Pavláskem ve čtyřhře mužů a Karolína Muchová s Lindou Noskovou v deblové soutěži žen.

V mixu jsou všechny tři sady medailí rozdány. Zisk bronzu o pár hodin dříve slavili Félix Auger-Aliassime a Gabriela Dabrowská z Kanady po výhře 6:3, 7:6 nad Nizozemci Demi Schuursovou a Wesleym Koolhofem.

Přehled medailí českých a československých tenistů z OH

Zlato (3)

1988 Soul - Miloslav Mečíř

2021 Tokio - Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková

2024 Paříž - Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč

Stříbro (4)

1988 Soul - Jana Novotná a Helena Suková

1996 Atlanta - Jana Novotná a Helena Suková

2012 Londýn - Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká

2021 Tokio - Markéta Vondroušová

Bronz (8)

1900 Paříž - Hedwiga Rosenbaumová

1900 Paříž - Hedwiga Rosenbaumová a Archibald Warden

1920 Antverpy - Milada Skrbková a Ladislav Žemla

1988 Soul - Miloslav Mečíř a Milan Šrejber

1996 Atlanta - Jana Novotná

2016 Rio de Janeiro - Petra Kvitová

2016 Rio de Janeiro - Lucie Šafářová a Barbora Strýcová

2016 Rio de Janeiro - Lucie Hradecká a Radek Štěpánek

Výsledky mixu na olympiádě v Paříži