Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Od olympijského zlata k Wimbledonu i Davis Cupu: Pět ikonických momentů Andyho Murrayho

Britský tenista Andy Murray pózuje se zlatou medailí, kterou získal v mužské dvouhře na hrách v Londýně.
Britský tenista Andy Murray pózuje se zlatou medailí, kterou získal v mužské dvouhře na hrách v Londýně.AFP
Bývalý nejlepší hráč světa a trojnásobný grandslamový vítěz Andy Murray (37) odehrál svůj poslední zápas. Věčný bojovník se nakonec rozloučil na turnaji pod pěti kruhy v Paříži – tedy na akci, která symbolizovala jeho úspěšnou kariéru. Na olympiádě v Londýně vyhrál svůj první velký turnaj, až po něm dokázal dobýt grandslam. O 12 let později v Paříži pak po boku krajana Daniela Evanse (34) zahrál svůj poslední soutěžní úder...

Pařížská olympiáda zůstane ve vzpomínkách i díky Murrayho obdivuhodnému příběhu. Nejdříve sice na poslední chvíli odstoupil ze singlu, čtyřhru s Danielem Evansemsi ale ujít nenechal. Britský pár byl dvakrát hodně blízko vyřazení. V prvním kole utekl z pěti mečbolů, ve druhém ze dvou, konec tak přišel až ve čtvrtfinále. Murrayho cestu ukončila americká dvojice Taylor Fritz a Tommy Paul.

Livesport Zprávy společně s agenturou AFP připomínají pět nejvýznamnějších okamžiků kariéry výjimečného britského tenisty.

2012 – olympijské zlato

Čtyři týdny poté, co prohrál wimbledonské finále s Rogerem Federerem se Andy Murray na stejném místě, tedy centrálním dvorci All England Clubu, pomstil. Získal olympijské zlato a byla to neuvěřitelná jízda. S Federerem ztratil pouhých sedm gamů!

Andy Murray slaví své první olympijské zlato na hrách v Londýně 2012.
Andy Murray slaví své první olympijské zlato na hrách v Londýně 2012.AFP

"Rozhodně je snazší ve finále vyhrát než prohrát. A je to krásný způsob, jak odčinit wimbledonský nezdar. Nikdy na to nezapomenu," svěřil se se zlatou medailí na krku. O čtyři roky později v Riu pak dokázal obhájit zlato po čtyřsetovém vítězství nad Juanem Martínem del Potrem.

2012 – První grandslamový titul

Velká Británie čekala na grandslamového vítěze dlouhých 76 let, triumf Freda Perryho z roku 1936 už byl skoro zapomenutý. Pak se ale podařilo Andymu Murraymu triumfovat v epické noční bitvě na US Open pod světly stadionu Arthura Ashe v New Yorku. Tehdy pětadvacetiletý Murray po téměř pěti hodinách a pěti setech porazil svého velkého rivala a obhájce titulu Novaka Djokoviče 7:6(10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2.

Andy Murray líbá trofej po vítězství nad Srbem Novakem Djokovičem na US Open 2012.
Andy Murray líbá trofej po vítězství nad Srbem Novakem Djokovičem na US Open 2012.AFP

Před tímto finále měl Murray bilanci v grandslamových finále 0:4, včetně již zmíněné slzavé prohry s Federerem ze začátku léta. "Když jsem si uvědomil, že jsem vyhrál, byl jsem trochu v šoku. Ale ulevilo se mi a najednou jsem cítil tolik emocí," svěřil se poté.

2013 – První wimbledonský titul

Byl to další zápis do historie a opět to byla připomínka velikána Perryho. Murray se stal po dlouhých 77 letech prvním Britem, který získal v domácím prostředí wimbledonský titul ve dvouhře. Finále proti Novaku Djokovičovi, tentokrát v přímém souboji vyhrál 6:4, 7:5 a 6:4. Vítězství zpečetil na konci nervydrásajícího zápasu čtvrtým proměněným mečbolem. Za své vítězství inkasoval 1,6 milionu liber, což bylo v porovnání s Perryho odměnou z roku 1936, která činila 10 liber, absolutně nesrovnatelné.

Andy Murray pózuje s trofejí z Wimbledonu 2013 v All England Clubu v Londýně.
Andy Murray pózuje s trofejí z Wimbledonu 2013 v All England Clubu v Londýně.AFP

"Roger je pravděpodobně nejlepší hráč všech dob, ale Novak je jeden z psychicky nejsilnějších tenistů vůbec. Zkušenosti určitě nebyly na mé straně. Porazit ho, bylo opravdu těžké. Byl to velmi náročný zápas," vyprávěl Murray. O tři roky později Murray získal svou druhou wimbledonskou korunu, když ve finále porazil pro změnu Miloše Raonice.

2015 – triumf v Davisově poháru

Kamkoli pak Murray vstoupil, připomněl Perryho ducha. V roce 2015 se v belgickém Gentu postavil ve finále Davisova poháruve finále Davisova poháru Davidovi Goffinovi a zajistil pro Velkou Británii rozhodující bod.

Bylo to první vítězství Britů od doby, kdy Perry a Bunny Austin společně v roce 1936 porazili v prestižní týmové soutěži Austrálii. "Nemohu uvěřit, že jsme to dokázali. Když hraji za svou zemi, předvádím svůj nejlepší tenis," mluvil v emocích. Ve finálovém utkání vyhrál obě své dvouhry a bod získal i čtyřhře společně se svým bratrem Jamiem.

Andy Murray se raduje se spoluhráči po vítězství ve finále Davisova poháru mezi Belgií a Velkou Británií.
Andy Murray se raduje se spoluhráči po vítězství ve finále Davisova poháru mezi Belgií a Velkou Británií.AFP

Na triumf Velké Británie reagovala dokonce i J. K. Rowlingová, skotská patriotka a autorka knih o Harry Potterovi: "Píše se historie tenisu! Andy Murray je superstar," napsala na svůj twitter.

2016 - Světová jednička

Dne 7. listopadu 2016 se pak Murray stal prvním Britem, který vystoupal na čelo žebříčku ATP a ukončil tak 666 týdnů trvající vládu "velké trojky" bílého sportu. Federer, Djokovič a Nadal si pozici no.1 střídali přes 12 let. "V posledních několika letech to byl můj cíl," přiznal Murray, který pak se na čele žebříčku držel 41 týdnů v řadě.