Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sběratel tenisových titulů. Djokovič završil zlatou sbírku a kraluje velké trojce

Zlatý srbský tenista Novak Djokovič pózuje fotografům.
Zlatý srbský tenista Novak Djokovič pózuje fotografům.AFP
Olympijský triumf Novaka Djokoviče (37) nad Carlosem Alcarazem (21) nebyl jen souboj těžkých vah s rozdílem 16 let. Pro již legendárního Srba totiž zlato z Paříže znamená zkompletování sbírky největších herních ocenění, díky čemuž posílil status nejlepšího mužského hráče všech dob. Četností úspěchů i vytrvalostí tak překonal kolegy z pomyslné velké trojky, Rafaela Nadala (38) a Rogera Federera (42).

Nejvýše nasazený srbský tenista se v neděli na Roland Garros vzepřel znatelnému věkovému rozdílu a zvítězil dvakrát 7:6 v zápase, který byl pravděpodobně jeho posledním pokusem o olympijský triumf. Světová dvojka nemusela proti mladému soupeři, který má dost času k překonání všech jeho úspěchů, nic dokazovat. Přesto Djokovič znovu předvedl intenzivní touhu po vítězství.

V okamžiku výhry klesl na antuku, třásl se emocemi a ukázal, jak moc pro něj triumf znamená. Srbský tenista má na kontě už 24 grandslamových titulů – o čtyři více než jeho kariérní rival Roger Federer a o dva více než Rafael Nadal.

V mužském tenise má také hromadu dalších rekordů včetně 40 titulů na úrovni Masters a nejvíce týdnů na prvním místě – neuvěřitelných 428. Až do neděle však byl jeho nejlepším výkonem na olympijských hrách bronz ve dvouhře v Pekingu v roce 2008. Letos zatím nevyhrál ani jeden turnaj, v Paříži ale předvedl, jak má unikátně nastavenou mysl. Jednoduše odmítl být poražen, jeho nátura ho značně odlišuje od ostatních.

Velká trojka

Djokovič neodstartoval svou kariéru ve vzduchoprázdnu – začal v době, kdy Federer a Nadal sbírali téměř všechny hlavní tituly. Když Srb vyhrál svůj první grandslam na Australian Open v roce 2008, Federer už měl na kontě 12 majorů a Nadal si prakticky přivlastnil French Open. Další major vyhrál Djokovič až v roce 2011, ale od té doby je i přes občasné období útlumu nenasytný.

Netajil se tím, že chce být nejlepší ze všech, a málokdo by mu tento status dnes vyvracel. Jen před několika týdny musel odstoupit z French Open před čtvrtfinále, aby se podrobil operaci kolena. Rychle se však vrátil a dostal se až do finále Wimbledonu, kde ho ovšem nekompromisně pokořil Alcaraz. Navzdory ohromujícím úspěchům je Djokovič doteď epicentrem kontroverzí, zatímco Nadala a nyní již nehrajícího Federera zbožňuje celý svět.

Ve finále Wimbledonu 2019 musel Srb bojovat s Federerem a prošvýcarským publikem, nakonec uspěl po záchraně mečbolů. Podrážděný John McEnroe vyjádřil během Wimbledonu minulý měsíc svou frustraci nad tím, jak se s Djokovičem občas zachází.

"Je jako Darth Vader ve srovnání se dvěma nejslušnějšími hráči, které jsme kdy viděli hrát tenis – Rafaelem Nadalem a Rogerem Federerem," řekl.

"Je to bezpochyby hráč, který snáší nejvíce kritiky, a proto bych řekl, že je ten nejlepší, který kdy hrál," dodal americký trojnásobný wimbledonský šampion na adresu tenisty, který náramně zvládá ustát tlak.

Pomohla i dieta

Na začátku kariéry Djokovič vyřadil ze svého jídelníčku lepek a připisuje této změně zásluhu na proměně svých výsledků. Atletická postava mu umožňuje stíhat zdánlivě ztracené míče a kombinuje brutálně efektivní hru se skálopevnou obranou.

Některé osobní postoje však vyvolaly negativní reakce – jedno z tvrzení, které vzbudilo pozdvižení, bylo jeho přesvědčení, že je možné změnit složení vody a potravin pomocí pozitivního myšlení. Djokovičův tenis byl často zastíněn kontroverzemi. Jeho nechvalně proslulé diskvalifikování z US Open v roce 2020 za to, že se ohnal po míčku, který následně zasáhl lajnovou rozhodčí, dalo nahlédnout do jeho vznětlivé povahy.

Na loňském French Open napsal na objektiv televizní kamery u kurtu "Kosovo je srdce Srbska", mezitím co na Balkáně opět rostlo politické napětí. Odmítnutí očkování proti covidu se Srbovi také vymstilo – v předvečer Australian Open 2022 byl z Melbourne vyhoštěn.

Na kurtu Djokovičovi čas běží, ale nevykazuje žádné známky ztráty fyzické převahy – polovinu ze svých 24 grandslamů získal po třicítce a dokáže se měřit s muži téměř o polovinu mladšími. Až konečně pověsí raketu na hřebík, může tak učinit s vědomím, že dokázal skutečně všechno.

Sbírka je kompletní, Djokovič má i zlato z olympiády