Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Paříž uvidí 60. souboj legend. Nadal přetlačil Fucsovicse a vyzve Djokoviče

Rafael Nadal si zajistil už 60. vzájemný souboj se svým největším rivalem Novakem Djokovičem.
Rafael Nadal si zajistil už 60. vzájemný souboj se svým největším rivalem Novakem Djokovičem.AFP
Rafael Nadal (38) zdolal v úvodním kole olympijského turnaje 6:1, 4:6, 6:4 Mártona Fucsovicse (32) a zajistil si jubilejní 60. vzájemný souboj se svým největším rivalem Novakem Djokovičem (37). Dvojnásobný zlatý medailista, který s největší pravděpodobností absolvuje svou poslední olympiádu v kariéře, si tak spravil chuť po nezdaru v prvním kole nedávného French Open, kde je nejúspěšnějším hráčem v historii.

Fucsovics – Nadal 1:6, 6:4, 4:6

Rafael Nadal vstoupil do probíhající olympiády už v sobotu po boku Carlose Alcaraze a nebyl rád, když se dozvěděl, že o necelých 24 hodin později bude hrát první kolo singlové soutěže. Antukového krále v posledních dnech trápí pravé stehno a ještě před nedělním tréninkem nebylo jisté, zda k utkání dvouhry nastoupí.

Nejúspěšnější hráč v areálu Rolanda Garrose se však rozhodl dvouhru zkusit a zřejmě udělal dobře. V úvodním kole si totiž poradil s trápícím se Mártonem Fucsovicsem, který už přes tři měsíce nevyhrál zápas na nejvyšším okruhu a přijel se sérií čtyř porážek.

Favorizovaný Španěl měl v úvodním dějství mnoho prostoru, mohl tvořit hru a naprosto dominoval. Fucsovics však poté výrazně přitvrdil a začal Nadala přehrávat. Maďar sice málem ztratil náskok 5:2, nicméně set ukončil na returnu po proměnění třetího setbolu. Nadal měl plné ruce práce i v rozhodující sadě, dokonce musel ve čtvrtém gamu likvidovat sérii tří brejkbolů. Právě tímto okamžikem překlopil momentum zápasu opět na svou stranu. Následně Fucsovicsovi sebral servis a náskok si pohlídal.

Majitel 22 grandslamových trofejí se letos v lednu vrátil po téměř roční pauze zaviněné zraněním kyčle, které nakonec musel řešit operací. Olympiáda je jeho teprve sedmým turnajem v tomto roce. Po nezdaru v prvním kole French Open vynechal travnatou část sezony včetně Wimbledonu a připravoval se na antuce v Bastadu, kde nečekaně a jasně prohrál finále s Nunem Borgesem.

Ve druhém kole olympiády svede očekávaný šlágr bývalých lídrů žebříčku a členů Big Three. Vyzve totiž svého největšího rivala Novaka Djokoviče. Bude se jednat o už 60. vzájemný souboj těchto velikánů a Nadal může srovnat bilanci na 30:30. V areálu Rolanda Garrose má navrch Nadal 8:2.

Nadal absolvuje v Paříži své teprve třetí olympijské hry a při obou předchozích vystoupeních odjížděl se zlatou medailí. V Pekingu 2008 vybojoval nejcennější kov v singlu a v Rio de Janeiru 2016, kde skončil ve dvouhře čtvrtý, se radoval s Marcem Lópezem.

V areálu Rolanda Garrose je se 14 triumfy na French Open jednoznačně nejúspěšnějším hráčem všech dob a nebýt pokročilejšího věku a nedávných zdravotních problémů, byl by jasným favoritem na zisk zlata na aktuálních olympijských hrách.

Výsledky dvouhry mužů na olympiádě v Paříži