Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Macháč na olympiádě prohrál s obhájcem zlata Zverevem, do osmifinále neprošel ani Menšík

Aktualizováno
Tomáš Macháč proti poslednímu šampionovi olympiády nepřekvapil.
Tomáš Macháč proti poslednímu šampionovi olympiády nepřekvapil.AFP
Tomáš Macháč (23) zakončil i svůj druhý singlový start na olympijských hrách ve druhém kole. Rodák z Berouna na pařížské antuce podlehl 3:6, 5:7 nasazené trojce Alexanderovi Zverevovi (27), který obhajuje zlatou medaili z Tokia 2021. V mužském turnaji nepostoupil do osmifinále ani druhý z českých zástupců Jakub Menšík (18), talentovaný teenager prohrál 3:6, 1:6 s Tommym Paulem (27).

Zverev – Macháč 6:3, 7:5

Tomáš Macháč absolvuje při svém druhém startu na olympijských hrách všechny tři soutěže. Úspěšně vstoupil do dvouhry (po skalpu deblového parťáka Zhizhen Zhanga), čtyřhry s Adamem Pavláskem i mixu s bývalou partnerkou Kateřinou Siniakovou. Nyní se bude moct soustředit na deblová klání, protože i svou druhou singlovou účast pod pěti kruhy zakončil ve druhém kole.

Rodák z Berouna, který prožívá od konce loňské sezony nejlepší období kariéry, ztroskotal v této fázi v Tokiu 2021 na raketě Diega Schwartzmana a těžkého soupeře měl i na pařížské antuce. Proti finalistovi nedávného French Open Alexanderovi Zverevovi dle očekávání nepřekvapil.

S pomocí "prasátka" sice proměnil hned v úvodní hře brejkbol, ovšem o náskok okamžitě přišel a k další brejkbolové příležitosti se velmi dlouho nedostal. Zverev však ve čtvrtém gamu druhé sady klopýtl a pustil českého tenistu zpět do zápasu. Nakonec vyrovnaný druhý set se rozhodl až v samotné koncovce. Tu Macháč vůbec nezvládl a v posledních dvou gamech neuhrál ani jeden bod.

Zverev vyhrál i svůj osmý singlový zápas pod pěti kruhy. Před třemi lety při debutu v Tokiu porazil Novaka Djokoviče v semifinále a Karena Chačanova ve finále. Na kontě má všechny možné triumfy včetně Turnaje mistrů a podniků Masters.

Chybí mu pouze titul z grandslamů, k němuž měl letos dvakrát blízko. Jenže v semifinále Australian Open nedotáhl náskok dvou setů proti Daniilovi Medveděvovi a ve finále French Open nezužitkoval vedení 2:1 na sety proti Carlosovi Alcarazovi.

Po těchto nezdarech si určitě chce spravit chuť na olympijských hrách v Paříži, kde patří k největším favoritům a měl by o jeden z cenných kovů minimálně zabojovat. Jeho osmifinálovým protivníkem bude Alexej Popyrin. Australan vyřadil veterána Stana Wawrinku.

Menšík – Paul 3:6, 1:6

Jakub Menšík na rozdíl od Tomáše Macháče účinkoval na letošních olympijských hrách pouze v singlové soutěži. Svůj debut pod pěti kruhy odstartoval hladkou výhrou nad Alexanderem Ševčenkem, ale na mnohem těžšího soupeře už recept nenašel.

Bývalému šampionovi juniorského French Open a světové třináctce Tommymu Paulovi nedokázal ani jednou sebrat servis. V utkání si vypracoval pouze jednu brejkbolovou šanci a sám čelil celkem 12 hrozbám. Bilanci se soupeři figurujícími v TOP 20 žebříčku si zhoršil na 2:6.

Talentovaný český teenager se teprve v letošním roce usadil v TOP 100 žebříčku a zároveň na hlavním okruhu. Přesto má už nyní na kontě postup do závěrečných kol na všech třech površích. Po únorovém finále v Dauhá uhrál čtvrtfinále na trávě na Mallorce a do Paříže dorazil ihned po semifinálové účasti na antuce v Umagu.

V areálu Rolanda Garrose se mezi profesionály představil poprvé v kariéře. Letošní ročník French Open totiž musel vinou zranění pravého předloktí, které ho trápilo celé antukové jaro, vynechat.

Paul už několikrát vylepšil své maximum pod pěti kruhy. Debut si odbyl před třemi lety v Tokiu a vypadl hned v prvním kole po jasné porážce s Aslanem Karacevem. Nyní je však úplně jiným hráčem, což se pokusí potvrdit v osmifinálovém souboji s domácím Corentinem Moutetem.

Macháč/Pavlásek – Jarry/Tabilo 5:7, 7:6, 10:4

Tomáš Macháč s Adamem Pavláskem zvládli na olympiádě v Paříži několik kritických momentů a přetlačili v deblové soutěži 5:7, 7:6, 10:4 chilskou dvojici Nicolás Jarry, Alejandro Tabilo. Ve čtvrtfinále bude české duo čelit nasazeným dvojkám Kevinovi Krawietzovi a Timovi Pützovi z Německa.

Češi ve druhé sadě nedotáhli náskok 5:2 a poté nevyužili setbol na returnu. Srovnání stavu utkání vydřeli až v dramatické zkrácené hře poměrem 8:6. Soupeře k mečbolu nepustili a v super tie-breaku už měli jasně navrch.

Macháč je ve čtvrtfinále také v mixu s bývalou partnerkou Kateřinou Siniakovou.

Výsledky dvouhry mužů na olympiádě v Paříži