Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovič zahájil útok na první zlato a vyhlíží Nadala, Alcaraz má za sebou úspěšný debut

Novak Djokovič v Paříži suverénně odstartoval útok na první zlatou medaili.
Novak Djokovič v Paříži suverénně odstartoval útok na první zlatou medaili.AFP
Novak Djokovič (37) a Carlos Alcaraz (21) dle očekávání pořádně urychlili program na dvou největších kurtech v areálu Rolanda Garrose. Statisticky nejúspěšnější hráč všech dob Djokovič za necelou hodinu hry deklasoval 6:0, 6:1 deblového specialistu Matthewa Ebdena (36) a ve druhém kole může potkat svého největšího rivala Rafaela Nadala. Alcaraz si poradil 6:3, 6:1 s libanonským outsiderem Hadym Habibem (25) a úspěšně odstartoval svůj debut na olympijských hrách.

Djokovič – Ebden 6:0, 6:1

Novak Djokovič není zvyklý na to, že na konci července nemá na kontě v aktuální sezoně ani jeden titul. Majitel rekordních 24 grandslamových trofejí odehrál první letošní finále až během nedávného Wimbledonu, kdežto loni se dostal do závěrečného kola na všech čtyřech majorech a tři z nich vyhrál.

Jeho největším letošním cílem je ovšem olympijský turnaj v Paříži. Útok na první zlatou medaili, která je jedinou chybějící položkou v jeho působivém resumé, odstartoval suverénní výhrou nad Matthewem Ebdenem. Na centrálním dvorci Philippa Chatriera se zdržel necelou hodinu. "Je mi Ebdena líto, ale odehrál jsem opravdu dobrý zápas. V dalším kole mě nejspíše čeká Nadal a snad budu připravený a bude to skvělé utkání," řekl Djokovič po postupu.

Proti Australanovi, jenž je deblovým specialistou a odehrál svůj první singlový duel po 23 měsících, od začátku dominoval. V úvodním dějství ztratil jen osm fiftýnů a soupeře pustil na výsledkovou tabuli po skončení až 11. gamu. Další hru mu nepovolil a na vlastním podání prohrál dohromady pouhých pět bodů. Pod pěti kruhy zapsal rekordní 14. vítězství.

Sedmatřicetiletý Srb absolvuje své páté olympijské hry, jeho singlovým maximem je bronzová medaile z těch prvních v Pekingu 2008. Naopak nejhorší výsledek zaznamenal před osmi lety v brazilském Rio de Janeiru, kde ztroskotal hned v prvním kole na Juanovi Martínovi del Potrovi.

V areálu Rolanda Garrose vyhrál už 12 zápasů v řadě. Loni ovládl French Open a v letošním ročníku antukového majoru odstoupil před čtvrtfinálovým duelem. Následně se podrobil operaci menisku v pravém koleni a zhruba měsíc po zákroku prošel do finále Wimbledonu.

Ve druhém kole olympijského turnaje se může Djokovič střetnout s nejúspěšnějším hráčem v tomto dějišti a svým největším rivalem Rafaelem Nadalem. Antukového krále však trápí pravé stehno a nejprve musí zvládnout duel prvního kola s Mártonem Fucsovicsem.

Habib – Alcaraz 3:6, 1:6

Carlos Alcaraz ovládl poslední dva grandslamové podniky a i díky triumfu na French Open je hned při svém premiérovém vystoupení na olympijských hrách největším favoritem na zisk nejcennějšího kovu. Španělský supertalent dle očekávání žádné výraznější komplikace nepřipustil a poradil si snadno s Hadym Habibem.

Libanonskému outsiderovi sebral v úvodním setu jen jeden servis, nicméně v následující sadě ztratil už jen jeden game. V utkání odvrátil všechny čtyři brejkbolové hrozby a využil čtyři ze svých 13 šancí. Na postup přes 275. hráče pořadí potřeboval hodinu a 12 minut.

Alcaraz na nedávném French Open, které se koná právě v areálu Rolanda Garrose, zkompletoval sbírku grandslamových trofejí ze všech tří povrchů. O několik týdnů později obhájil titul ve Wimbledonu a získal v 21 letech už čtvrtý vavřín z majorů.

Ve svém debutu na olympijských hrách bude pokračovat proti Tallonovi Griekspoorovi, nebo Cameronovi Norriemu. V Paříži úspěšně vstoupil i do deblové soutěže po boku legendárního krajana Rafaela Nadala.

Výsledky dvouhry mužů na olympiádě v Paříži