Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Menšíkovi sázka na jeden turnaj v USA nevyšla. Z Newportu se po prvním vystoupení vrací

Jakub Menšík má na trávě nelichotivou bilanci 2:5.
Jakub Menšík má na trávě nelichotivou bilanci 2:5.Profimedia
Jakubu Menšíkovi (18) se přesun do USA kvůli jedinému turnaji krátce před olympiádou na antuce příliš nevyplatil. Na travnaté akci ATP 250 v Newportu český teenager skončil hned v prvním kole na raketě až 210. hráče světa Alexe Bolta (31) z Austrálie, kterému podlehl 2:6, 4:6.

Menšík – Bolt 2:6, 4:6

Přestože Jakuba Menšíka čeká za necelé dva týdny olympijský turnaj na antuce v Paříži, vydal se po Wimbledonu do Spojených států amerických ještě na jeden turnaj na trávě. V Newportu se ale v soutěži dlouho neohřál, hned v prvním kole prohrál hladce 2:6, 4:6 s australským kvalifikantem Alexem Boltem.

Začátek zápasu ve městě se sídlem Tenisové síně slávy výrazně zkomplikovala nefunkční technika, která má na turnajích postupně nahradit lidský faktor a hlásit auty. Oba tenisté brali situaci s úsměvem, než po 15 minutách odešli do šaten. 

Znovu hrát se začalo až po půl hodině a odložený start českému mladíkovi neprospěl. Proti o třináct let staršímu soupeři ze třetí světové stovky, jehož maximem  v žebříčku je 125. místo, se trápil na podání a po třech ztracených servisech prohrával 2:6 a 1:4.

Statistiky zápasu Jakub Menšík – Alex Bolt
Statistiky zápasu Jakub Menšík – Alex BoltLivesport

Pak sice využil svůj jediný brejkbol a po zisku tří gamů v řadě vyrovnal na 4:4, jenže nádech k obratu neměl dlouhého trvání. První soupeřův mečbol ještě přímým bodem z druhého podání odvrátil, ale při druhém spáchal již šestou dvojchybu a po čtvrtém prohraném servisu pro něj cesta turnajem skončila.

Jednatřicetiletý Bolt vylepšil svou skvělou letošní bilanci na trávě na 21:3, v březnu na zeleném pažitu vyhrál dva domácí turnaje ITF. V Newportu popáté v řadě prošel kvalifikací, ale až letos si připsal premiérovou výhru v hlavní soutěži.

79. hráč světa Menšík si letos odbyl premiéru na trávě a vyhrál na ní jen dva ze sedmi zápasů. Na čtyřech z pěti turnajů vypadl hned v prvním kole, ve Wimbledonu neudržel vedení 2:0 proti nasazenému Alexanderu Bublikovi. Pouze na Mallorce si připsal skalpy obhájce titulu Christophera Eubankse a italského veterána Fabia Fogniniho. 

Osmnáctiletého Čecha, který si v únoru v Dauhá zahrál první finále na okruhu ATP, teď čeká po jediném vystoupení v Newportu návrat do Evropy a rychlý přesun na antuku. Generálku na olympiádu si odbyde v chorvatském Umagu.

Svajda – Paire 3:6, 6:3, 6:7

Bývalá světová osmnáctka Benoit Paire při debutu v Newportu udolal v dohrávce prvního kola 6:3, 3:6, 7:6 domácího Zachary Svajdu a po čtyřech měsících a sérii osmi porážek ukončil čekání na vítězství. Na zeleném pažitu vyhrál po pěti letech. O první čtvrtfinále na turnaji ATP od srpna 2021 se pětatřicetiletý Francouz utká s dalším Američanem Marcosem Gironem (H2H 0:0), jenž plní roli nasazené dvojky.

Nejvýše nasazenými v Newportu jsou francouzský obhájce titulu Adrian Mannarino a trio Američanů - loňský poražený finalista Alex Michelsen, Giron a Eubanks.

Výsledky turnaje ATP 250 v Newportu